“Volem fer la millor ràdio local 2.0”

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

“Volem fer la millor ràdio local 2.0”

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

Ràdio Ateneu del Clot ha aconseguit consolidar un espai comunicatiu adreçat a donar veu a entitats i escoles del barri.

Ràdio Ateneu del Clot és una ràdio amateur vinculada a l'Ateneu del Clot, formada per un grup de persones amb il·lusió, idees i passió que va decidir engegar un projecte de ràdio comunitari. Són un equip de més de 15 persones, sòcies de l'Ateneu, que conformen el grup de Ràdio Ateneu del Clot. Sergio Sánchez Del Río és el nou director de l’emisora, que tot just inicia la sisena temporada a l’aire el proper 28 de setembre, a les 9h. En aquest nou camí, Sánchez Del Río assegura que vol “obrir més fronteres que mai. Les ganes i la il·lusió de fer créixer un projecte radiofònic del barri són la força per obrir portes i creure en l'incrèdul."

Quan i com vàreu engegar el projecte radiofònic comunitari?

Ràdio Ateneu del Clot va néixer el 2009 de la mà d'un grup de socis de l'Ateneu del Clot com a punt de trobada d'idees, opinions, iniciatives, associacions, etc. que succeeixen al districte de Sant Martí. Ràdio Ateneu del Clot va rebre la Medalla d'iniciativa Juvenil als Premis Sant Martí 2012, el Premi Barcelona Ciutat Jove de Foment de la Participació 2012 i el Premi de Mitjans de Comunicació de la Federació d'Ateneus de Catalunya.

Com funciona el vostre model de ràdio? Què el diferencia del tradicional?

L'emissora funciona gràcies a l'esforç de tots els membres que fan ràdio cada dia i que col·laboren en ella activament, sigui en la locució de programes, gestió administrativa, tècnica, etc. El Consell de redacció sota les consignes proposades pel conjunt de la ràdio és l'encarregat de gestionar i realitzar les tasques administratives, tècniques i de direcció de la Ràdio. Està format pel director de la Ràdio, responsable de programes, responsable tècnic, responsable d'administració i comunicació. Tota la coordinació en les tasques queda definida en les reunions bimensuals presencial i el seguiment diari es fa a través del mail o reunions puntuals. Anualment es fan dues reunions amb tots els membres de la ràdio per definir el rumb de la Ràdio. Amb tots els programes de la casa és fa un seguiment.

Com la feu participativa i/o col·laborativa?

Les xarxes socials són un punt importantíssim en la nostra ràdio, ja que gràcies a elles podem captar les sensacions i demandes dels nostres oients. No obstant, molts programes tenen finestres obertes a l'Ateneu del Clot i les diverses entitats del barri, en tant que són un punt de difusió de socis de l'Ateneu i/o entitats. Per exemple, el programa "Per Determinar" té la secció "La Nanoentrevista" on es recull una entrevista d'un minut a un soci de l'Ateneu amb la finalitat que la gent posi cara i veu a qui fa créixer l'entitat. També, la Federació d'Ateneus de Catalunya col·labora amb la direcció del programa "Entitats s'escriu amb A" on es dóna veu al paisatge associatiu de Catalunya. La Ràdio col·labora obertament amb l'Eix Clot, l'Associació de Botiguers del barri del Clot, l'Ajuntament de Barcelona, l'Institut Català de la Salut, etc.

Quines novetats inclou la sisena temporada?

Estrenem la nova temporada amb més novetats que mai. Passem d'emetre només en directe, quan hi ha programes, a emetre des de les 9h del matí fins les 3h de la matinada, amb fórmula musical i programes en directe. Quatre nous programes s'incorporen a la graella de la nostra casa (esports, música, salut, etc.). Més programes en directe al carrer oberts a la gent i col·laboracions amb empreses i entitats del barri. Enguany estem oberts a fer tallers amb escoles i entitats de Barcelona. Perquè fer ràdio a un barri és més que comunicar.

La Ràdio vol ser un punt de formació i difusió del món comunicatiu per les escoles i entitats del barri.

Si posem un termòmetre a la comunicació associativa, quina temperatura tindria actualment?

A la ciutat de Barcelona la temperatura és prou alta, tenint en compte que Barcelona i el nostre barri són molt actius associativament. Al nostre barri disposem de la Federació d'Entitats del Clot-Camp de l'Arpa que ajuda al creixement global de totes les entitats. Som en un barri on el 90% les entitats están obertes al món 2.0 a través de la web i xarxes socials.

Quins reptes teniu com a emissora pels propers anys?

El nostre objectiu és esdevenir la ràdio del districte, on tothom que tingui ganes pugui expressar-se i compartir a través d'aquest projecte, i alhora, la gent del districte conegui i se la senti com a pròpia. Ràdio Ateneu del Clot emet en streaming, essent una ràdio més que 2.0 on la part tècnica és fonamental. Volem fer la millor ràdio local 2.0. Que la gent pugui viure amb la màxima proximitat el que cada dia es viu als nostres estudis. La Ràdio vol ser un punt de formació i difusió del món comunicatiu per les escoles i entitats del barri.

Podeu escoltar Ràdio Ateneu del Clot i posar-vos en contacte a: radioateneu@gmail.com | 93 232 99 08

Afegeix un comentari nou