Alguns municipis començaran a treballar els pressupostos participatius després del Nadal

Ravalnet
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Alguns municipis començaran a treballar els pressupostos participatius després del Nadal

Ravalnet

Resum: 

D'aquesta manera els ciutadans i les ciutadanes d'algunes localitats podran participar decidint a què es destina part de les inversions fetes pels ajuntaments.

Els ajuntaments de Barcelona, Badalona, Cerdanyola del Vallès i Castelldefels han anunciat que amb l'entrada de 2016 iniciaran processos participatius per decidir part dels seus pressupostos municipals. Aquests processos ja els van voler posar en funcionament enguany, però no han comptat amb suficient temps per fer-ho.

Els pressupostos participatius van arribar a Catalunya a començaments de la dècada passada després de l'experiència de Porto Alegre, al Brasil, on van participar 30.000 persones. Els precedents més imporants són els que s'han fet a les poblacions de Terrassa, Santa Cristina d'Aro i Figaró-Montmany. El 2007 hi havia onze municipis que tenien en funcionament processos d'aquest tipus, però tots menys un els van interrompre a causa dels canvis de govern i de la crisis econòmica.

A la ciutat de Barcelona es podrà decidir sobre el 5% de les inversions municipals. Segons la regidora de Participació i Territori d'aquesta ciutat, Gala Pin, és necessari un mínim de sis mesos per preparar el procés. Encara s'ha de concretar de quina manera es farà, però normalment es duu a terme a través de les associacions.

Els pressupostos participatius són una eina de la democràcia deliberativa o directa que permet a la ciutadania participar en la presa de decisions pel que fa a les inversions públiques a nivell local, autonòmic o estatal. Es tracta doncs d'un procés comunitari de consulta i diàleg entre els ciutadans i ciutadanes i les administracions sobre quines prioritats hi ha en el moment d'invertir els diners públics.

El territori es divideix i es creen petites seccions en les quals es debat i es fan propostes. Aquestes són portades a assemblees per persones delegades que han estat triades aleatòriament, i en aquests espais més amplis es torna a debatre i a fer propostes fins arribar a conclusions que comptin amb el màxim de consens possible. Les conclusions finals son presentades en un esborrany a l'administració que pertoqui.

Afegeix un comentari nou