Elisenda Trilla: “El cinema sempre ha estat una eina de reivindicació social”

Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a: 
Dani Gallart
La productora treballa sobretot al Camp de Tarragona. Font: Produccions Saurines. Font: Font: Produccions Saurines.
La productora treballa a la zona del Camp de Tarragona. Font: Produccions Saurines.
La cooperativa ha estat present en diverses mostres de cinema, com la Mostra de Cinema de Medi Ambient. Font: Produccions Saurines. Font: Font: Produccions Saurines.
La cooperativa ha estat present en diverses mostres de cinema, com la Mostra de Cinema de Medi Ambient. Font: Produccions Saurines.
Actualment, Saurines està preparant una coproducció amb Televisió de Catalunya. Font: Produccions Saurines. Font: Font: Produccions Saurines.
Actualment, Saurines està preparant una coproducció amb Televisió de Catalunya. Font: Produccions Saurines.

Elisenda Trilla: “El cinema sempre ha estat una eina de reivindicació social”

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector – Econòmic

Resum: 

La sòcia de Produccions Saurines lluita per la creació audiovisual amb una vessant social i comunitària a través del territori, el medi i la memòria.

Saurines és un projecte dedicat a la producció audiovisual i la gestió d’esdeveniments culturals, majoritàriament relacionats amb la imatge.

Va néixer l’any 2015, per a la realització del documental produït per Televisió de Catalunya (TVC) ‘L'home del Pèndol’, el retrat d’un saurí, una persona especialitzada en cercar corrents d’aigua per a fer pous, de Vespella de Gaià. Després d’aquesta experiència es van iniciar altres projectes, tant encàrrecs com propostes personals.

Ara fa un any, es van transformar en cooperativa, ja que l’economia social i solidària sempre ha estat la seva via per desenvolupar els seus projectes i els valors de la cooperativa són els que els fan sentir més còmodes a l’hora d’encarar un projecte empresarial.

Elisenda Trilla, sòcia de la cooperativa, fa un repàs de la trajectòria de la productora i els nous projectes del 2019.

Quin és l’objectiu de Produccions Saurines?

L’objectiu principal és la creació audiovisual treballant des d’una vessant bàsicament social i comunitària amb temes com el territori i les persones que l’habiten, el medi i la memòria. Els nostres documentals es centren en el seu àmbit geogràfic, les comarques del sud de Catalunya i el Camp de Tarragona en particular.

Treballeu amb altres cooperatives?

Sí. Dies d’Agost i Vector 5 formen part de l’equip de comunicació del projecte d’Economia Social i Solidària del Departament de Treball per aquest 2019. A més, treballem amb projectes d’acció cultural al centre històric de Valls amb la cooperativa d’Arquitectures Eixam, veïns de carrer i participem de les activitats de l’Ateneu Cooperatiu del Camp.

Principalment quins temes abordeu?

Ens interessa molt el territori. Sempre diem que des del més local es pot explicar el més universal. El Camp de Tarragona no apareix habitualment en l’imaginari narratiu del país, més enllà de certs tòpics. Així que intentem aportar el nostre granet de sorra per canviar la situació, ja sigui des d’un plantejament més poètic com en ‘L’home del Pèndol’ o més de crítica social com en ‘La Vall del Francolí, l’Alè del Camp’, una reflexió sobre l’impacte de la indústria petroquímica en la salut de les persones i el model econòmic desenvolupat des de la seva implantació.


I què em dieu de les mostres de cinema?

També hem realitzat alguna. El passat novembre va tenir lloc la 1a edició de Front. Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau, un espai que vol dialogar entre conflictes del passat i presents, pensat per tenir presència en espais de la Batalla de l’Ebre i la seva rereguarda. També vam participar a la Mostra de Cinema de Medi Ambient de Catalunya de l’any 2018 i actualment ens estem movent força en l’àmbit dels Països Catalans amb ‘La Vall del Francolí, l’Alè del Camp’. A Tarragona vam participar a la 1a edició de La Itinerant, una nova mostra de cinema a la ciutat.

Algun documental o projecte que hagi marcat un abans i un després per la productora?

Tots ens han marcat d’alguna manera, el primer va ser gairebé un experiment, no havíem treballat mai junts, va sortir bé i això ens va portar a seguir treballant. L’any passat vam realitzar ‘La Vall del Francolí, l’Alè del Camp’ una proposta que es va fer realitat gràcies a una campanya de ‘crowdfunding’, una manera diferent de treballar.

Què és l’espai Saurines?

És la seu de la productora i un espai d’acció cultural al bell-mig de Valls. El Barri Antic és un lloc molt degradat, mancat de molts recursos tant socials com culturals. El fet d’haver-nos-hi establert ja és un pas important perquè del centre han desaparegut botigues, tallers i tot tipus de negocis.


Quina és la seva finalitat?

Tenim la responsabilitat de relacionar-nos amb les persones que encara habiten al barri, per això organitzem xerrades, projeccions, tallers i activitats diverses. I ben aviat estrenarem un petit reportatge, que hem produït amb La Directa, sobre com les persones del Barri Antic viuen i fan front a la degradació que aquest pateix.

En què consisteix memòria filmada?

És la nova proposta per aquest 2019. Des d’una vesant cinematogràfica i una mirada documental oferim a les entitats del tercer sector i l’economia social un seguiment de la seva activitat al llarg de l’any, acabant amb una peça audiovisual que els pugui servir per passar comptes de la seva activitat amb les persones sòcies o presentar la memòria anual a les administracions corresponents. Les memòries van acompanyades de fotografies i de petites càpsules per a xarxes socials. Són diferents pacs amb diverses possibilitats a escollir.

L’audiovisual com a eina reivindicativa pel canvi social?

Sempre. El cinema ha estat una eina des dels seus inicis lligada a les grans reivindicacions socials i avui en dia no ho és menys. La nostra feina sempre tindrà clarament un caire reivindicatiu.

Com es plateja el futur de la productora?

A curt termini, consolidar-la, poder convertir Saurines en una empresa econòmicament sostenible. Actualment, estem treballant en un nou documental, una altra coproducció amb Televisió de Catalunya ‘Paradís Pintat’, protagonitzat per la pallassa Pepa Plana, una reflexió sobre la cerca del paradís. A llarg termini, volem seguir produint documentals, cosa que cada cop és més complicada i també treballar en xarxa per enfortir l’economia social i el model cooperatiu.

Afegeix un comentari nou