El 26% dels beneficis dels grans bancs provenen de paradisos fiscals

Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El 26% dels beneficis dels grans bancs provenen de paradisos fiscals

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Econòmic

Resum: 

Un informe d’Oxfam Intermón i Fair Finance Guide International desvela que les 20 principals entitats bancàries europees eviten pagar impostos i faciliten als clients l’elusió fiscal.

Evitar el pagament dels impostos corresponents, facilitar l’elusió fiscal a la clientela o burlar requisits legals són, segons l’informe “Bancs a l’exili: Com els principals bancs europeus es beneficien dels paradisos fiscals”, redactat per Oxfam Intermón i Fair Finance Guide International, alguns dels motius pels quals els 20 principals bancs europeus s’han beneficiat dels paradisos fiscals, fins al punt de depositar el 26% dels seus guanys25.000 milions d’euros– en algun d’aquests països amb règims tributaris que faciliten rebaixes impositives.

El BBVA i el Banc Santander són els bancs espanyols que consten en la llista de les principals entitats bancàries de la UE amb activitat al paradís fiscal de Luxemburg. Durant el 2015, el BBVA va facturar-hi 12 milions d’euros i el Banc Santander, 25 milions.

L’informe assenyala la “discrepància” entre el 26% de beneficis i el nivell d’activitat econòmica desenvolupada en aquests paradisos fiscals, on s’hi representa només el 12% de la facturació i el 7% del personal.

L’estudi concreta que les empreses subsidiàries ubicades en paradisos fiscals són el doble de lucratives per als bancs que estan en altres països. “Per cada 100 euros d’activitat, els bancs obtenen un rendiment de 42 euros en els paradisos fiscals, en comparació amb els 19 euros que obtenen de mitjana en altres ubicacions”, apunta l’estudi, publicat el 27 de març.

Les persones treballadores a entitats bancàries també comporten més beneficis en un paradís fiscal, on generen 171.000 euros anuals de mitjana respecte els 45.000 que generen a qualsevol altre país. A més, bancs com el Deutsche Bank han registrat beneficis als mercats de paradisos fiscals tot i tenir pèrdues en altres territoris.

Luxemburg i Irlanda, els destins preferits

El 2015, les principals entitats bancàries d’Europa van aconseguir un benefici de 4.900 milions d’euros des de Luxemburg, un dels paradisos fiscals preferits, juntament amb el d’Irlanda. De fet, van obtenir més beneficis de Luxemburg que del Regne Unit, Suècia i Alemanya junts.

A Irlanda, les entitats bancàries europees tributen a un tipus de no més del 6%, la meitat del tipus legal. Barclays, RBS i Crédit Agricole són els tres bancs que no paguen més del 2%.

L’estudi denuncia l’evasió i l’elusió fiscal per part de les grans multinacionals, pel fet que priven els països més pobres de 90.000 milions de dòlars en ingressos fiscals, “diners suficients per finançar serveis educatius per als 124 milions d’infants sense escolaritzar”, diu el document.

Normativa de transparència poc ambiciosa

“La nova normativa de transparència de la UE ens permet fer-nos una petita idea de l'enginyeria fiscal dels principals bancs europeus, i el panorama no és agradable. Els governs han de canviar les lleis”, assenyala Manon Aubry, oficial d’Incidència Política en matèria de Justícia Fiscal d’Oxfam.

Oxfam i Fair Finance Guide International lamenten que la normativa de transparència proposada per la Comissió Europea es limiti a empreses amb una facturació igual o superior als 750 milions d’euros. Aquest requisit exclou el 90% de les multinacionals, que estan exemptes d’informar de les seves activitats en tots els països on operen.

“És necessari ampliar la normativa per garantir que totes les grans corporacions publiquin informes financers per cada país on operen. Això facilitarà determinar si les empreses paguen els impostos que els corresponen o no".

Activitat dels principals bancs de la UE a Luxemburg. Font: Oxfam Intermon i Fair Finance Guide International

Afegeix un comentari nou