Josep Samitier: “Les institucions de recerca han de conscienciar a la ciutadania sobre l’actual transformació tecnològica”

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Dani Gallart
Els centres d'ACER tenen la seva seu a Catalunya i són entitats sense afany de lucre. Font: ACER. Font: Font: ACER.
Els centres d'ACER tenen la seva seu a Catalunya i són entitats sense afany de lucre. Font: ACER.
ACER porta la ciència a les escoles a través de tallers, sobretot a secundària. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
ACER porta la ciència a les escoles a través de tallers, sobretot a secundària. Font: Unsplash.
ACER porta la ciència a les escoles a través de tallers, sobretot a secundària. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
ACER porta la ciència a les escoles a través de tallers, sobretot a secundària. Font: Unsplash.

Josep Samitier: “Les institucions de recerca han de conscienciar a la ciutadania sobre l’actual transformació tecnològica”

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

El president de l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca remarca la importància de treballar des de l’escola, apropant el mètode científic i les característiques que fan avançar la ciència.

L’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER) és una associació que agrupa 37 centres de recerca catalans de tots els àmbits, des de les humanitats, als centres biològics (incloent els dels grans hospitals catalans), passant per ciències com la matemàtica i la física.

Els centres de l’ACER comparteixen unes característiques comunes, són entitats amb personalitat jurídica pròpia, principalment fundacions i consorcis, però també alguna empresa pública. Tenen la seva seu a Catalunya i són totes elles entitats sense afany de lucre.

A més, totes les entitats realitzen una feina de R+D amb voluntat de qualitat contrastada i de presència internacional.

Com va néixer?

Amb el creixement de centres de recerca que es va produir sobretot entre finals dels 90 i principis dels 2000. Es va veure que hi havia la necessitat de tenir un instrument que pogués agrupar els interessos d’aquestes noves entitats i creés una veu pròpia dels centres de recerca catalans. Aquesta necessitat està en la gènesi de la creació de l’ACER, l’any 2004.

Quin objectiu té?

Representar, fomentar, fer d’altaveu i difondre l’activitat dels centres, cercant sinergies i desenvolupant aquelles accions que tenen sentit de ser desenvolupades conjuntament per totes les institucions, enlloc de fer-ho individualment.

Com relacioneu la ciència amb les temàtiques d’interès social?

El món té davant uns reptes globals, bé sigui mediambientals, econòmics, i d’altres índoles, enmig d’una transformació tecnològica importantíssima. Les institucions de recerca han de col·laborar a fer entendre aquest nou món per tal que, tant la ciutadania com els poders legislatius, puguin emprendre les accions a diferent escala amb la base de coneixement actualitzada. La ciència ha d’ajudar a donar les respostes adients a tots aquests reptes.

L’ACER forma part del Consell Assessor del Parlament sobre Ciència i Tecnologia (CAPCIT). És un òrgan parlamentari de composició mixta, amb presència de diputats/es i de membres en representació d'entitats relacionades amb la ciència i la tecnologia que té per missió justament assessorar en matèria científica i tecnològica en les tasques inherents al parlament.

Quines activitats porteu a terme per apropar la ciència a la ciutadania?

L’ACER participa en programes d’aquesta índole. En són exemple les estades dels Premis Extraordinaris de Batxillerat, que organitzem de la mà del Departament d’Educació i que permet a estudiants ‘extraordinaris’ realitzar estades en centres de referència en l’àmbit internacional, el suport en programes de treball de recerca de batxillerat i accions dirigides a professorat de secundària, per tal d’actualitzar els coneixements en diferents matèries.

També participem en el Fòrum de Joves Talents de Catalunya, una iniciativa fantàstica que es duu a terme anualment a Berga, a la qual donem suport des de la seva creació o a la Festa de la Ciència que organitza l’Ajuntament de Barcelona, entre d’altres. Són programes coordinats per l’ACER, però executats directament pels centres de recerca que en formen part.

I a les escoles?

Fins ara, les nostres activitats han anat adreçades principalment a la secundària. Això no vol dir que els seus membres, és a dir, els centres de recerca, individualment no realitzin accions en escoles.

Molts dels centres participen en programes, com per exemple ‘Magnet, aliances per a l’èxit educatiu’, que uneix durant 4 anys els centres educatius que tenen una composició social desequilibrada amb una institució d’excel·lència per tal de desenvolupar un projecte innovador que esdevingui un projecte de referència en el seu territori.

Quins tipus de tallers realitzeu?

Els tallers són realitzats directament pels centres, que són qui saben la millor manera de socialitzar el coneixement adequant-lo a les necessitats educatives i d’edat de l’alumnat, en el seu àmbit d’expertesa. El que és més important és que en tots ells s’intenta apropar el mètode científic i les característiques que porten a fer avançar la ciència, com el sentit crític, avaluar sempre els resultats i contrastar els models amb els resultats experimentals.

Quina perspectiva té el jovent de la ciència?

En general bona o molt bona. Pel jovent, preguntar-se el per què de les coses és quelcom que tenen molt desenvolupat i els agrada sentir-se’n partícips. És per això que l’activitat científica encaixa tant bé en aquest segment de la població.

Teniu algun projecte o iniciativa a la vista?

Estem treballant sempre en noves iniciatives. Actualment, estem en un procés de converses amb entitats del sector de la cultura, com per exemple el CCCB, amb ajuntaments com el de Barcelona, amb qui ens hem trobat recentment, o entitats empresarials implantades al territori. Els camps d’acció són molt amplis i ben aviat podrem concretar alguna d’aquestes noves accions en les quals treballem.

Afegeix un comentari nou