Àmbit de la notícia
Econòmic

Laia Bonastra: "El concepte del treball que proposem és un model de futur, innovador i de sostenibilitat"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • La copresidenta de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, Laia Bonastra. Font: Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.
    La copresidenta de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, Laia Bonastra. Font: Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Font: Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya

La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya porta noranta anys promovent una nova forma d’organització del treball basada en els principis cooperatius

Catalunya és un dels territoris de l’estat espanyol on el cooperativisme de treball està més instaurat. Segons el darrer Baròmetre Cooperatiu de la Federació de Cooperatives de Treball, a casa nostra hi ha 700 cooperatives associades a la Federació, de les quals, més del 75% va augmentar la seva facturació durant el darrer any. A més, durant el 2023, la meitat de les cooperatives de treball catalanes va augmentar la seva plantilla, fent que la contractació anés a favor dels contractes indefinits. Aquestes i moltes altres dades demostren que el cooperativisme és una alternativa real i sòlida al plantejament del treball assalariat tradicional que ja està funcionant a casa nostra.

Per saber més sobre aquesta forma d’organització del treball i conèixer l’estat del sector a Catalunya, des de Xarxanet hem parlat amb la copresidenta de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, Laia Bonastra.

Quina és la tasca que dueu a terme des de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya?

La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya som l’organització que ens encarreguem d’agrupar, representar i enfortir el cooperativisme de treball a Catalunya. Donem resposta a les seves necessitats i reptes mitjançant la intercooperació, el suport i la defensa dels seus interessos. A més, impulsem la cooperativització de l’economia i la societat.

Volem ser un referent que impulsa les cooperatives de treball de Catalunya perquè siguin agents clau de transformació econòmica, justícia social i ecològica.

Quin és, ara per ara, l'estat del cooperativisme de treball a Catalunya?

Ens trobem en un bon moment, acabem de celebrar el 125è aniversari, un any amb gran visibilitat i representativitat pel cooperativisme de treball i aquest 2025 és l’Any Internacional de les Cooperatives declarat per l'ONU. Tot això sumat a què cada cop trobem més pes del cooperativisme en els sectors estratègics de país, en molts casos assumint rols d’empresa tractora o de referència. Estem parlant de sectors com la cultura, l’atenció a les persones i les energies renovables.

Des de la Federació seguim treballant per mostrar i demostrar que el concepte del treball que proposem és un model de futur, innovador i de sostenibilitat i que es regeix per posar les persones al centre i tenir cura del nostre entorn.

Quins reptes encara el moviment?

Transformar i cooperativitzar la societat! El nostre objectiu és sumar el màxim de persones per fer entendre el nostre model innovador, eficient, transformador, divers en sectors, territoris, dimensions... i d'impacte com una proposta socioeconòmica real. I això ho estem fent mitjançant l’enfortiment de les cooperatives, la representativitat i incidència, la governança i transparència i la visibilitat i comunicació.

A més, recentment hem creat un espai transversal per detectar els principals reptes i necessitats de les cooperatives catalanes i pensar, col·lectivament, accions que contribueixin a resoldre’ls. A través de diverses sessions en tots els territoris, hem detectat i prioritzat dos dels reptes clau del cooperativisme a casa nostra. D'una banda, millorar el procés de creixement de les cooperatives posant el focus en la fidelització i en el sentiment de pertinença i, d'altra banda, millorar la sostenibilitat econòmica de les cooperatives incrementant la seva diversificació com a model de creixement.

Per què el cooperativisme i, especialment, les cooperatives de treball, són una alternativa econòmica real i sòlida?

El cooperativisme ha demostrat ser una alternativa econòmica resilient en temps de crisis per la seva capacitat d’adaptació al medi i ofereix una major garantia de sostenibilitat i estabilitat en moments de crisi, i també és un model viable en totes les èpoques. Quan els models econòmics establerts es posen en qüestió i les persones es veuen obligades a cercar alternatives, el treball cooperatiu emergeix com una resposta viable per a molts projectes d’ocupació i autoocupació.

Què distingueix, per tant, el cooperativisme d'aquests models econòmics i de treball establerts?

Les cooperatives de treball en som un bon exemple d’aquesta fórmula en la qual el valor recau en el treball i l’aportació de les persones sòcies, més que en el capital econòmic. Aquesta perspectiva es basa en principis de col·laboració, igualtat i solidaritat.

En moments en que la deslocalització de les empreses genera inseguretat als territoris, les cooperatives de treball no es deslocalitzen ja que responen a la generació de llocs de treball per a les seves persones sòcies treballadores i per tant arrelades territorialment. Existeixen cooperatives a tots els sectors d’activitat econòmica, des d’un obrador de pa, fins a un estudi de disseny o una flota d’autobusos. Sigui quin sigui l’activitat, producte o servei, es pot constituir com a cooperativa.

Com fomenta aquest model la creació i la consolidació de l'ocupació?

La fórmula cooperativa de base està compromesa amb a la generació d’ocupació de qualitat i, des de l’arrelament al territori, genera sinergies amb el seu entorn.  Les cooperatives de treball generem ocupació estable i tenim voluntat de permanència. Contribuïm al desenvolupament local ja que degut a la seva configuració som empreses arrelades al territori difícilment deslocalitzables. Aquesta vocació de pensar en global i actuar en local ens dona una clara orientació cap als mercats regionals i locals, afavorint així la creació de llocs de feina i la provisió de serveis a un cost menor i una major qualitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari