Àmbit de la notícia
Econòmic

L’ocupació del tercer sector, a nivells de fa 10 anys

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Sandra Pulido
  • El context de pandèmia ha fet que la contractació al tercer sector hagi assolit l’any passat nivells del 2011.
  • Han augmentat significativament els contractes d’interinitat.
    Han augmentat significativament els contractes d’interinitat.

Segons el darrer Anuari de La Confederació, s’ha arribat a les 100.400 persones contractades el 2020.

El context de pandèmia ha fet que la contractació al tercer sector hagi assolit l’any passat nivells del 2011, ja que les entitats han hagut de reforçar els seus equips de treball per tal de mantenir la continuïtat dels serveis. Això és el que mostra la segona radiografia de l'Anuari 2021 de l''Estat i evolució de l'ocupació a les entitats socials de Catalunya'.

Aquesta tendència s’ha mantingut al primer semestre de 2021, ja que el 38,6% de les entitats han hagut de reforçar les plantilles.

Joan Segarra, president de La Confederació, va destacar l’esforç del sector tot i les limitacions: “ha assumit un increment de l’ocupació per assegurar la qualitat de l’atenció a les persones”.

Les entitats també han hagut de fer front a les baixes laborals i tot això s’ha traduït en una contractació de substitució. Durant el 2020, s’ha reduït el nombre de contractes indefinits o fixos discontinus, amb un 44,7%, la dada més baixa dels darrers anys. Han augmentat significativament, per tant, els contractes d’interinitat passant del 7,8%, el 2018, al 20,9%.

D’altra banda, per primer cop des del 2014 ha crescut el nombre de contractes amb una jornada laboral completa (50,3%). En aquest sentit, es manté l’escletxa de gènere, ja que dels contractes amb jornada parcial més de la meitat són de dones. Això en un sector que continua estant fortament feminitzat, amb un 75,8% de dones contractades, i que també es caracteritza per unes estructures de petita i mitjana empresa, amb menys de 250 persones treballadores.

Les conseqüències de la Covid

El context laboral del tercer sector ha estat marcat per l’alt nombre de baixes laborals del personal treballador a conseqüència de la Covid. De fet, aquest any encara hi ha un 79,3% més de baixes laborals en comparació amb el 2019.

La pandèmia, a més a més, ha deixat altres canvis en les formes de treballar de les entitats que s’han mantingut durant aquest 2021. Per exemple, el 70,2% de les organitzacions a l’estiu del 2021 encara mantenien el teletreball com a mesura de prevenció i gairebé la meitat d’entitats contemplava la flexibilització de la jornada.

La mirada posada en el futur

La majoria d’entitats del tercer sector (71,4%) considera que l’ocupació d’aquest àmbit es mantindrà en el futur. Tot i això, el sector es planteja diversos reptes per tal de millorar la qualitat de l’ocupació.

En paraules de Segarra, cal un “reconeixement del sector social” i aquest “passa per un pla plurianual de finançament dels serveis d’atenció a les persones que permeti no només garantir la qualitat de l’atenció i la sostenibilitat dels projectes, sinó també una millora de l’ocupació i de les condicions de treball de les professionals”.

La millora salarial és la reivindicació que més organitzacions demanen, seguida de l’augment del finançament públic i l’actualització dels convenis.

La flexibilitat laboral i l’estabilitat, la millora de la contractació de serveis o la possibilitat de més formació, també són altres reptes que el tercer sector es planteja com a possibles millores.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari