María Perulero: “Goteo.org potencia projectes que aposten pel procomú, el codi obert i el coneixement lliure”
Comparteix
María Perulero, membre de Goteo.org, ens parla del funcionament i singularitats d’aquesta plataforma de crowdfunding i de com entitats i projectes poden participar-hi per aconseguir fons.
Actualment existeixen diverses plataformes de crowdfunding. Què diferencia Goteo.org d'altres propostes?
Goteo.org potencia projectes que aposten pel procomú, el codi obert i/o el coneixement lliure, posant l'accent en la missió pública, afavorint la cultura lliure i el desenvolupament social. És la primera plataforma de crowdfunding a nivell mundial desenvolupada en codi obert que ofereix a més dades obertes, el que vol dir que el mateix requeriment que fem als projectes que ajudem a finançar forma part de la nostra pràctica quotidiana.
En les campanyes de mecenatge de Goteo s'estableixen dues rondes de cofinançament, de 40 dies cadascuna. La primera, a "Tot o res", lligada al pressupost mínim imprescindible; i la segona a un import òptim per realitzar millores addicionals. A més d’aportacions monetàries, es pot col·laborar mitjançant serveis, recursos materials, infraestructures o participant de determinades microtasques necessàries per desenvolupar els projectes. Goteo ofereix una de les comissions més baixes d'entre les diferents plataformes existents, tan sols un 4%.
Està gestionada per la fundació sense ànim de lucre Goteo i, en conseqüència, les donacions que es fan mitjançant la plataforma són fiscalment desgravables. El certificat de donació, que es por descarregar des del propi panell d'usuari/a, justifica davant Hisenda la contribució i permet una desgravació de fins al 75% el 2016.
A més, Goteo recapta una bossa d'inversió social, un dipòsit de grans donacions que es nodreix de diferents tipus de compromisos econòmics amb entitats públiques i privades i que es distribueix a projectes a través de convocatòries temporals específiques de matchfunding.
Però el major element diferencial de Goteo.org són els retorns col·lectius, complementaris a les recompenses individuals i que persegueixen la rendibilitat social de les donacions efectuades a través de la plataforma.
A què us referiu quan insistiu en el retorn col·lectiu dels projectes que ajudeu a finançar?
El retorn col·lectiu consisteix en el desenvolupament de recursos digitals que permeten la seva gestió comuna, reutilització, obtenció de nous usos i valors a partir del que s'ha fet. D'aquesta manera, les campanyes busquen la viabilitat dels projectes per a qui les impulsa però també el major benefici possible per a la comunitat, amb l'objectiu de crear capital social i que altres persones puguin generar oportunitats derivades, productes i serveis econòmicament sostenibles.
Els retorns col·lectius poden ser molt diversos: compartir coneixement i accés lliure al codi font; recursos o serveis derivats; formació a través de manuals didàctics; materials, arxius i continguts digitalitzables (per exemple un patró, un disseny, una metodologia, un programa), que puguin replicar-se, reutilitzar-se, etc.
Per citar un parell d'exemples: la xarxa Arquitectures Col·lectives va cofinançar una sèrie de millores a la plataforma web del col·lectiu i va oferir accés lliure a l'eina, tots els continguts de lliure accés i ús, i la documentació tecnològica sota llicència GNU / GPL3 . O el Festival de Llegendes de Catalunya va elaborar una documentació audiovisual de diferents llegendes relatades durant l'esdeveniment, sota llicència Creative Commons. Tots aquests recursos, un cop publicats, són consultables des del web de la campanya.
"Les campanyes recolzades busquen la viabilitat dels projectes però també el major benefici possible per a la comunitat"
Mitjançant Goteo, les administracions públiques també poden cofinançar projectes. Com funciona aquesta iniciativa que anomeneu matchfunding?
La Fundació Goteo ve recaptant una bossa que hem anomenat 'Capital d’Irrigació' que permet vincular aportacions de diversos tipus d'entitats. Funciona com a matchfunding 2x1: per cada euro aportat per la ciutadania a un projecte, s'afegeix automàticament un euro més de la borsa de Capital d’Irrigació.
Les entitats col·laboradores vehiculen així, d'una manera innovadora, part de les seves competències i programes i les seves polítiques de compromís i responsabilitat social. A més, d'aquesta manera, participen en la generació col·lectiva de coneixement accessible i obert, donen suport a projectes socialment innovadors, estableixen una interlocució directa amb les seves comunitats, i obtenen visibilitat i reconeixement a iniciatives directament vinculades amb les necessitats de la societat.
El Capital d'Irrigació s'administra de manera transparent i responsable des de la Fundació Goteo, i com ja hem indicat, això permet a les entitats que l’aporten obtenir importants desgravacions fiscals. Fins a la data hem captat i distribuït amb aquesta fórmula 166.000 € a través de 8 convocatòries diferents de matchfunding amb diverses entitats públiques.
La nostra missió és treballar per oferir a totes les persones usuàries el format matchfunding 2x1 per a les seves campanyes a Goteo (actualment funciona a través de convocatòries específiques). Per això, fem una crida a entitats i institucions interessades en assignar els seus fons d'aquesta manera, i així garantir el benefici social i tenir en compte el criteri de la ciutadania en la distribució dels diners.
Una iniciativa social o cultural que busqui finançament i estigui interessada en Goteo, què ha de fer per participar-hi? Ha de complir algun requisit especial?
Pot utilitzar Goteo qualsevol persona, col·lectiu, organització o empresa que busqui finançament i col·laboració per al seu projecte. L'únic requisit és omplir el formulari de propostes i treballar amb la nostra assessoria prèvia a l'optimització del disseny de la campanya per a major garantia d'èxit, incloent la definició del retorn col·lectiu.
Cal també comptar amb un compte bancari i ser major de 18 anys, però fins i tot hem tingut campanyes impulsades per menors d'edat que han vehiculat el contracte i ingrés dels diners a través dels seus pares o responsables legals.
Afegeix un nou comentari