Nusos: una proposta educativa per la ciutadania global, les migracions i el refugi

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
La nova proposta educativa de Fundesplai posa al centre de l’acció als infants i el jovent, sent co-protagonistes del canvi, amb les famílies, els equips i les comunitats. Font: Fundesplai. Font: Font: Fundesplai.
La nova proposta educativa de Fundesplai posa al centre de l’acció als infants i el jovent, sent co-protagonistes del canvi, amb les famílies, els equips i les comunitats. Font: Fundesplai.
La Bulbureta i la Ubuntu que actuen com a fil conductor de les diferents propostes que es desenvoluparan. Font: Fundesplai. Font: Font: Fundesplai.
La Bulbureta i la Ubuntu actuen com a fil conductor de les diferents propostes que es desenvoluparan. Font: Fundesplai.

Nusos: una proposta educativa per la ciutadania global, les migracions i el refugi

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

La nova proposta de Fundesplai demana un reconeixement dels drets humans i la diversitat a través de propostes centrades en la infància i el jovent.

NuSOS és la proposta educativa de Fundesplai per als cursos 2019-2021. Davant d’aquesta gran crisi social i humanitària i el gran repte al que s’enfronta el planeta, nuSOS pretén actuar amb urgència i qualitat educativa per motivar infants i joves a tenir esperit crític, mobilitzar-se i formar part de la solució.

Tal i com explica Susagna Escardíbul, pedagoga de l'àrea d'innovació i continguts de Fundesplai, “volem contribuir a la reflexió crítica sobre el fet migratori i el refugi i com la mobilitat de les persones transforma profundament les societats amb la finalitat que els infants, joves i els diferents col·lectius amb els quals treballem reconeguin els Drets Humans i la diversitat com a valors indispensables per a la convivència i la sostenibilitat al nostre món”.

“A més a més, en un context de creixent diversitat i d’increment dels discursos xenòfobs, és molt necessari redoblar els esforços perquè els infants i joves es socialitzin en aquests valors i treballar per combatre l’alterofobia en les seves diverses manifestacions”, afegeix Escardíbul.

Per un costat, el títol de la proposta representa la necessitat de desfer urgentment els ‘nusos’ que impedeixen solucionar aquestes situacions tant greus. D’altra banda, representa la necessitat de teixir nusos’ de complicitats que uneixin a la ciutadania per afrontar globalment aquests reptes.

La Bolboreta i la Ubuntu

La proposta educativa compta amb tres elements clau. Les activitats de lleure per a totes les edats, enfocades a despertar l’esperit crític i aprofundir en la proposta educativa, un recull de reptes col·lectius per mobilitzar-se en moments puntuals i així reforçar la incidència pública i un eix d’animació amb la Bulbureta i la Ubuntu, que actuen com a fil conductor de les diferents propostes que es desenvoluparan.

La Bolboreta, una papallona migratòria, és l’encarregada d’acompanyar les activitats dels infants més petits. La proposta relata el seu viatge, des del nord d’Àfrica fins al nord d’Europa i convida a aprendre i a ser crítics amb les diferents realitats que veu, com la diversitat de llengües i costums, les fronteres entre països i les desigualtats.

La Ubuntu s’adreça als nens i les nenes majors de 8 anys. És un personatge que pren forma de maleta i representa la idea de ‘viatge’ i de l’experiència migratòria. Es relaciona amb tot tipus d’emocions i sentiments com l’esperança, els somnis, les pors i la pèrdua. El viatge de la Ubuntu relata la duresa de les migracions forçoses i es pretén apropar aquesta realitat als infants perquè hi reflexionin i se sentin cridats a l’acció.

Escardíbul remarca que ‘La Bolboreta i la Ubuntu ens transmeten un missatge ètic fonamental: la creença en un vincle universal que connecta a totes les persones del planeta”.

Els infants són el present

La proposta referma que els infants, no només representen el futur, sinó que el seu moment és el present. Escardíbul assenyala que “és una perspectiva ideològica i també pedagògica que contempla l’infant com a subjecte de drets, és a dir, com a ciutadania amb capacitats per aportar activament a la societat”.

Aquesta perspectiva és reconeguda jurídicament a la Convenció dels Drets de l’Infant de les Nacions Unides del 1989, però està lluny de ser un fet. La pedagoga de Fundesplai alerta que “escoltar la infància és imprescindible perquè les persones adultes recordem el que és essencial”.

“Aquests dies tinc molt present el missatge de la Greta Thunberg quan diu que no podem seguir mirant a un altre costat quan el nostre món s’està extingint. Els infants aporten idees i experiències tant o més valuoses que les nostres, però sistemàticament les obviem” afegeix Escardíbul.

Afegeix un comentari nou