Quines alternatives hi ha per finançar el teu projecte?
Comparteix
Cal diversificar la procedència dels ingressos i no dependre exclusivament d'una mateixa font de finançament. Per aquest motiu, les organitzacions han de buscar diferents alternatives de captació de fons.
Aconseguir ingressos és un repte diari perquè les entitats puguin donar continuïtat als seus projectes i fins socials.
La procedència dels recursos pot ser pública o particular. El finançament de procedència pública prové de l'Administració i comprèn subvencions, convenis o contractació pública de serveis. La procedència particular inclou mecenatge, patrocini, quotes de socis i donatius.
A continuació fem un recull de les diferents formes de finançament per dur a terme la gestió de les entitats i ONG.
Subvencions públiques
Fins a l'arribada de la crisi econòmica, les subvencions públiques eren el mitjà del qual gairebé vivien la majoria d'organitzacions. Però posteriorment es van veure reduïdes.
Es pot accedir a subvencions d'organismes autonòmics, ajuntaments, diputacions i estatals. Per fer-ho, caldrà presentar un projecte i justificar totes les despeses realitzades.
Convenis de col·laboració
Consisteixen en presentar un tipus de servei a les administracions públiques, com per exemple la gestió d'un equipament municipal. En aquest cas l'ajuntament posa la infraestructura i l'entitat aporta els seus recursos de personal, voluntariat i material per portar a terme les tasques per les quals es signa el conveni de col·laboració.
Prestació de serveis
La prestació de serveis és la contractació d'una entitat perquè gestioni una activitat relacionada amb els seus fins socials.
En aquesta modalitat de captació de fons, els usuaris no tindran cap tipus de deducció a la seva declaració de la renda perquè no és considerada un donatiu, ja que rep un servei a canvi d'un pagament.
Patrocinis i esponsorització
És la col·laboració entre una empresa i una entitat no lucrativa. Les empreses fan aportacions econòmiques a canvi que l'entitat faci publicitat de la companyia.
Donatius
Els donatius són aportacions econòmiques voluntàries, que poden fer tant empreses com particulars sense que hi hagi cap tipus de contraprestació. Poden ser monetaris o en espècie.
Segons en el règim de l'entitat receptora del donatiu, les persones donants tindran dret a deducció a la seva declaració de la renda.
Quotes de persones sòcies
Són aportacions periòdiques, per part de particulars o empreses, que tenen com a objectiu dotar d'una base econòmica a les entitats, però sense rebre cap tipus de contraprestació a canvi.
Segons el tipus d'entitats, les persones sòcies tindran dret a deducció.
Campanyes de captació de fons
Consisteixen en donar a conèixer i sensibilitzar la ciutadania sobre un projecte que duu a terme una entitat i aconseguir recursos.
Loteries i rifes
Una forma tradicional de captar fons és la venda de loteria o rifes, en especial al Nadal. Una part de l'import de la butlleta venuda anirà destinada a l'organització com a donatiu o recàrrec.
Venda de productes
Una altra opció per aconseguir fons és la venda de productes relacionats amb l'associació o bé d'altres tipus.
Els productes es poden vendre per Internet, a qualsevol esdeveniment o en fires on participi l'entitat.
Giving Tuesday
Aquest esdeveniment mundial té lloc una vegada a l'any i el seu objecte és la participació de la ciutadania, ja sigui econòmica, amb voluntariat, aportant aliments, joguines o donant sang entre d'altres.
A la plataforma de Giving Tuesday es troben les diferents associacions, ONG i fundacions amb els seus projectes solidaris que busquen la col·laboració de les persones.
Wapsi.org
La Fundació Equilibri va crear aquesta plataforma amb l'objectiu de recaptar fons per a les ONG, a través de les compres en línia.
Primer selecciones la botiga que vulguis adquirir el producte, i després has de triar l'ONG a la qual vols que es destini el percentatge que aportarà l'empresa on compris.
Teaming
Teaming és una plataforma en línia que s'utilitza per recaptar fons per a causes socials, donant només un euro al mes.
Les entitats publiquen el seu grup a la web amb la seva causa social i després han de fer difusió del seu projecte. L'objectiu és aconseguir el màxim de Teamers possibles.
Crowfunding
Són microdonacions a través de plataformes a Internet, creades per un grup de persones que treballen en conjunt i donen suport econòmic a projectes o organitzacions.
Algunes de les plataformes més utilitzades són Migranodearena.org, microdonacions.net, Kukumiku, Lanzanos, entre d'altres que es poden trobar a la xarxa.
Buen artículo,
Les recomiendo el artículo sobre las mejores plataformas de crowdfunding solidario https://www.rmorenoman.com/crowdfunding-espana/
Mi consejo, objetivo de financiación claro, incluyendo una campaña en Google Ads para llegar a más gente.
Y un buen vídeo en Youtube.
Mucha suerte¡