Àmbit de la notícia
Econòmic

Incrementa un 5,4% l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC)

Entitat redactora
Suport Tercer Sector - Econòmic
Autor/a
María Eugenia Ifer
  • L’augment de l’IRSC pretén lluitar contra la pobresa i l'exclusió social i reduir les desigualtats econòmiques a Catalunya.
    L’augment de l’IRSC pretén lluitar contra la pobresa i l'exclusió social i reduir les desigualtats econòmiques a Catalunya. Font: Canva.
  • La Taula del Tercer Sector reclama establir criteris objectius per continuar actualitzant l’indicador.
    La Taula del Tercer Sector reclama establir criteris objectius per continuar actualitzant l’indicador. Font: Canva.

L’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya impacta en més de 250.000 persones.

El Govern de Catalunya ha aprovat per decret la pujada de l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) un 5,4%, amb caràcter retroactiu a 1 de gener. Per tant, l’indicador de prestacions socials augmenta fins als 755,82 euros mensuals (9.069,83 euros anuals). Aquest increment correspon a l’encariment del cost de la vida (la inflació a gener de 2024 ha estat del 3,4%) sumada a la progressiva recuperació del poder adquisitiu perdut durant més d’una dècada en la qual l’IRSC no es va actualitzar.

L’IRSC és el paràmetre que marca si una persona pot accedir a les prestacions socials, com la renda garantida de ciutadania o els complements de pensions estatals, entre d’altres. L’any 2023, el Govern ja el va augmentar un 8% i el va fixar en 8.605,15 euros anuals.

Una pujada necessària

La Taula del Tercer Sector va participar en les negociacions per aconseguir aquest increment, que inicialment s’havia plantejat que fos del 4%. “L’actual context social i econòmic requeria aquest esforç perquè els efectes de les darreres crisis són evidents i encara no s’han superat. Continuem tenint uns nivells de pobresa i exclusió insostenibles que necessiten el reforç de polítiques socials primordials com aquesta”, ha manifestat la Taula del Tercer Sector.

Per part del Govern, han explicat: “L’impacte d’aquesta mesura en la lluita contra la pobresa i en la promoció de la inclusió social s’exemplifica any rere any a l’Enquesta de Condicions de Vida (ECV), en la qual es pot veure com abans de totes les transferències socials la taxa de pobresa a Catalunya és del 42,1%, però un cop percebudes les pensions i altres transferències es redueix al 26,8 i després de totes les transferències es redueix fins al 19,9%”.

La directora general d’Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS), Mariona Puigdellívol ha explicat: “És imprescindible que l’IRSC tingui una actualització anual i automatitzada, per garantir que s'ajusti a les necessitats de les persones. Cal tenir en compte que la pujada va estar aturada durant dotze anys per falta de voluntat política i, això, és inacceptable”.

“Cal evitar que s’eixampli més la bretxa entre el que cobra una persona treballadora i el que rep una persona per una prestació social quan totes dues han de fer front a les mateixes necessitats bàsiques, però amb uns recursos econòmics molt desiguals”, ha conclòs la Taula del Tercer Sector.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari