Transparència, un valor clau
Comparteix
Les organitzacions no lucratives es basen en la transparència per tenir la confiança de la societat.
A Catalunya, el Tercer Sector Social està format, segons dades recollides a l’Anuari del Tercer Sector, per 6.800 entitats, té 102.000 persones contractades i 300.000 voluntaris, un volum econòmic del 2,8% del PIB català i un pressupost d’uns 6 milions d’euros, però per assolir la seva labor depenen cada cop més de les aportacions de donants i socis, fent que la transparència sigui una eina clau per mantenir la confiança de la societat en la seva labor.
El passat mes de novembre l'Institut de Consellers i Administradors va elaborar una guia amb una sèrie de recomanacions i bones pràctiques amb la finalitat d’ajudar a les institucions i entitats a ser més transparents per donar total confiança a totes les parts interessades o afectades en la seva activitat.
Algunes de les recomanacions recollides en aquesta guia són compartides amb el codi de govern de les empreses que cotitzen en borsa, com la de celebrar almenys, una rendició de comptes pública i on s’exposarien els comptes anuals i la memòria auditada.
També es parla de separar els càrrecs de la junta directiva i disposar de més administradors externs i independents i limitar els seus mandats elaborant plans de successió, i es destaca el paper del secretariat en els òrgans de govern de les fundacions i ONG.
Altres recomanacions serien la de crear òrgans interns per reforçar l’eficàcia, com comissions d’auditoria o consells assessors.
Afegeix un nou comentari