Xavier Baró: “Sense accés a l’educació no es pot garantir un treball digne”

Suport Tercer Sector - Econòmic
Autor/a: 
Dani Gallart
L'entitat treballa amb projectes d'àmbit local i internacional. Font: Associació Ahead. Font: Font: Associació Ahead.
L'entitat treballa amb projectes d'àmbit local i internacional. Font: Associació Ahead.
Ahead és una associació de persones educadores i formadores en drets humans. Font: Associació Ahead. Font: Font: Associació Ahead.
Ahead és una associació de persones educadores i formadores en drets humans. Font: Associació Ahead.
L'entitat es focalitza en l’educació en drets humans des d’un aprenentatge competencial que treballa aspectes cognitius, eines i actituds de respecte cap a la igualtat i la dignitat humanes. Font: Associació Ahead. Font: Font: Associació Ahead.
L'entitat es focalitza en l’educació en drets humans des d’un aprenentatge competencial que treballa aspectes cognitius, eines i actituds de respecte cap a la igualtat i la dignitat humanes. Font: Associació Ahead.

Xavier Baró: “Sense accés a l’educació no es pot garantir un treball digne”

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector - Econòmic

Resum: 

El president de l’associació Ahead explica quins projectes treballen des de l’entitat i com afecta la pobresa que està generant la pandèmia als col·lectius més vulnerables.

Què és Ahead?

Ahead és una associació de persones educadores i formadores en drets humans que venen del món de la formació reglada, de la mediació comunitària i del sector de l'educació no formal amb joves i infants. Ens focalitzem en l’educació en drets humans des d’un aprenentatge competencial que treballa aspectes cognitius, eines i actituds de respecte cap a la igualtat i la dignitat humanes.

Com treballeu l’educació en drets humans?

Ho desenvolupem a través de diferents metodologies de treball, com el lleure amb infants i joves o cursos de formació a professionals de l’educació. Sobretot ens centrem en desenvolupar metodologies d'educació no formal que treballin les actituds i els valors. Pel que fa a l’àmbit d'actuació, ho abordem des d’una vessant local fins a una internacional, amb projectes arreu d’Europa a través de la Xarxa Europea d'educació en drets humans, i també a nivell Mediterrani, amb organitzacions de la riba est i sud

Quines activitats feu per portar-ho a terme?

Una de les iniciatives que fem és el projecte de la Biblioteca Vivent de la Ciutat Refugi. Convidem la ciutadania a un espai en el qual es promou el diàleg amb persones refugiades i nouvingudes amb l’objectiu de fomentar la interacció i la conversa tot divulgant i sensibilitzant respecte la realitat migratòria i de la població de contextos culturals diversos presents a la ciutat.

En aquesta biblioteca vivent, els ‘llibres’ són persones reals preparades per entrar en diàleg i compartir les seves històries de vida i experiències amb la finalitat de deconstruir prejudicis i promoure el valor de la diversitat.

A quins col·lectius us dirigiu?

Des de l’entitat portem diversos projectes amb persones migrants, com ‘Not Alone’, una iniciativa que ajuda a persones refugiades que han hagut de marxar del seu país d’origen per la seva orientació sexual. També ens dirigim a infants i joves vulnerables de Catalunya que no tenen una xarxa de suport. I a més, continuem treballant directament amb les professionals de l'educació, de la mediació comunitària i les professionals de joventut.

Com està afectant la pobresa en el context actual?

La pobresa la vivim en tots els aspectes de la societat. Sobretot en els temps actuals, es fan més evidents la feminització i racialització de la pobresa. Un dels aspectes que més ens preocupa és com la pobresa afecta directament l'educació d'infants i joves, tant l'educació reglada com els espais d'educació en el lleure que són complementaris i igualment necessaris.

Quins són els col·lectius més afectats?

Tot i que les persones que han patit un moviment migratori forçat ho han passat molt malament i són un dels col·lectius més afectats, aquí a Catalunya també estem trobant un augment de pobresa d’infants i joves. Aquest any podem arribar a superar el 30% de pobresa infantil amb nanos sense xarxa de suport o que no tenen un entorn social favorable.

Com ho treballeu des de l’entitat?

Creiem que s’han de garantir uns drets de salut i de nutrició i garantir el dret a un treball decent, segur i dignament pagat per abordar la pobresa. També lluitem per l’accés a l’educació, ja que un dels impactes directes de la pobresa és la dificultat d’infants i joves per accedir a l’educació, tant formal com no formal.

Quines conseqüències pot tenir la cronicitat de la pobresa?

Que hi hagi infants que no puguin accedir a l’educació és un problema greu, que compromet la vida diària, però el pitjor de tot és que la problemàtica també té un impacte negatiu a llarg termini. Si aquests joves no s’han pogut formar, d’aquí a uns anys no podran accedir a una feina digne ni créixer com a ciutadans crítics i això dificulta molt sortir de l’espiral de la pobresa. És una bola de neu que cada vegada es va fent més gran i ja ve de lluny.

D’altra banda, hem de tenir en compte que la lluita contra la pobresa no només és beneficiosa pels col·lectius més vulnerables, sinó que també beneficia la ciutadania en general i contribueix a una societat basada en la dignitat humana i millora el seu funcionament a través de la cohesió social i la inclusió.

Afegeix un comentari nou