Àmbit de la notícia
Formació

Canpedró, més enllà d’un plat a taula

Entitat redactora
F Pere Tarrés
Autor/a
Joan Rosinach
  • Voluntari i nen en una activitat de Can Pedró
    El projecte vol millorar les condicions de vida dels infants de 3 a 18 anys Font: Fundació Can Pedró
  • Nenes i nens en una activitat de Can Pedró
    El projecte 'Petits dinars' ofereix espais socioculturals i reforç escolar Font: Fundació Can Pedró
  • Persones voluntàries disfressades a Can Pedró
    El 2016, 261 persones voluntàries han pres part del menjadors social Font: Fundació Can Pedró
  • Banderola 'Tapa solidària'
    ‘Tapa solidària’ és una de les iniciatives promogudes des de Can Pedró Font: Fundació Can Pedró

La Fundació Canpedró complementa el seu menjador social amb un model integral d’atenció a les persones més vulnerables.

Any 1994. Neix l’Associació Acció Hospitalitària, creada per millorar les condicions de vida de les persones, especialment les més vulnerables. Després de més de 20 anys, la missió segueix intacta però la trajectòria de l’entitat mostra com les petites arrels d’aquells primers dies han anat creixent proporcionalment al pas del temps. Així, l’any 2016 l’Associació es convertiria en Fundació Canpedró que, potser per mantenir ben encesa la flama dels orígens, va decidir agafar la denominació original de l’edifici del barri de Sants on es va constituir, al carrer del Sant Crist número 13.

Al llarg de més de dues dècades, la Fundació Canpedró ha deixat petjada en diverses intervencions socials mitjançant la gestió de centres de dia, de residències i de centres de serveis en poblacions d’arreu de Catalunya. Una de les més significatives es remunta a l’any 2012, quan l’Associació va ampliar el seu àmbit d’actuació i va posar en marxa el seu primer centre de serveis socials adreçat a famílies a la ciutat de Barcelona, diversificant així els serveis oferts i donant resposta a les necessitats socioeconòmiques del moment.

Actualment, Canpedró ofereix una atenció individualitzada per tal d’ajudar les persones a superar situacions crítiques sovint vinculades a la pobresa, la marginació o a l’aïllament social. Ho duu a terme a través de l’oferta d’un seguit de serveis com la bugaderia, la higiene personal, el suport d’infermeria i cures, la dinamització sociocultural, l’acompanyament per a la reinserció laboral, el suport escolar infantil i juvenil i les activitats de lleure. Amb tot, l’àmbit de alimentació és un dels pilars de la seva raó de ser, com ho posen de manifest el menjador social i els projectes ‘Petits dinars’, la ‘Tapa solidària’ i ‘La botigueta’.


El menjador social

“Vam decidir fer un gir en la nostra tasca i abocar tota l’experiència en donar resposta a les necessitats de la gent gran, els joves i les famílies amb infants del districte de Sants Montjuic”, explica Teresa Villoro, directora de la Fundació Canpedró, quan parla de la gestació d’aquesta iniciativa fruit de la greu crisi econòmica de 2012. “Volíem un nou model de menjador centrat en les necessitats de les persones, més enllà de posar un plat a la taula”, afegeix Villoro quan se li qüestiona per com va sorgir la idea de tirar endavant el  projecte.

I és que les xifres, encara que acostumen a ser només una petita part en projectes d’aquest tipus, són molt remarcables. En els 5 anys de vida, el menjador ha arribat a acollir unes 1.500 persones directament i prop de 2.000 de forma indirecta. A més, a dia d’avui s’ofereixen 90 àpats diaris que, en èpoques de vacances escolars, arriben gairebé als 150. Tot plegat, amb un treball de col·laboració amb els Serveis Socials de l’Ajuntament i Càritas de Barcelona, i gestionat per un equip de persones on el voluntariat hi té un paper crucial, com ho confirma Villoro “aquest darrer any hem tingut 261 voluntaris i és gràcies a ells que Can Pedró és possible” .


‘Petits dinars’ per un gran àpat

“Consisteix en millorar les condicions de vida dels infants de 3 a 18 anys, tot cobrint les necessitats bàsiques d'alimentació amb tres àpats al dia, el dinar, el berenar i el sopar”. D’aquesta manera defineix la Teresa ‘Petits dinars’ que, com no podia ser d’una altra manera, va més enllà de l’alimentació, “cobrim altres mancances dels més petits creant espais socioculturals i oferint reforç escolar durant els 188 dies l’any en què els nens i les nenes no van a l’escola, ja siguin caps de setmana, festivitats, vacances d’estiu, de Setmana Santa i Nadal”. Tot sigui, doncs, perquè les arrels no deixin de créixer per poder arribar a qui més ho necessita.  

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari