Consells alternatius per evitar el contagi del personal sanitari

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Silvia Álvarez i Montserrat Bartui (Metges Sense Fronteres) Font: Captura del webinar de MSF
Silvia Álvarez i Montserrat Bartui (Metges Sense Fronteres) Font: Captura del webinar de MSF

Consells alternatius per evitar el contagi del personal sanitari

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

Metges Sense Fronteres facilita eines en un webinar adreçat a personal sanitari per protegir-se d'infeccions per Covid-19 quan no es compta amb el material i condicions marcats pels protocols.

Els procediments i protocols de prevenció bàsica per a professionals, arran de l'expansió de la pandèmia de la covid-19, són seguits a instal·lacions i serveis sanitaris. Però per falta de material o de les condicions adequades per implementar-los, de vegades no pot ser del tot.

Per aquest motiu, Metges Sense Fronteres ha organitzat una formació online adreçada a personal sanitari, geriàtric i personal encarregat de les cures a persones grans, per tal d'augmentar la seva seguretat i la de les persones que cuiden.

Al seminari webinar 'Organització de circuits assegurances en Residències de Majors i altres institucions' hi han participat dues expertes: Silvia Álvarez, experta en resposta a epidèmies, i Montserrat Bartui, experta en control d'infeccions.

Álvarez i Bartui han exposat mesures pràctiques de prevenció i algunes opcions alternatives, quan no hi ha material disponible, per protegir-se correctament durant la cura i l'atenció de persones institucionalitzades.

Amb la propagació mundial del coronavirus, podem tenir espais segurs?

Ara mateix res és del tot segur, però el que procurem es donar unes mesures preventives especialment amb el personal de risc, que és el sanitari i persones que tenen contacte directe amb persones potencialment contagiables, que s'estan en centres, residències.

D'entrada cal seguir els protocols estandaritzats. Però quan no és possible per falta de recursos, existeixen circuïts per aconseguir que espais potencialment contaminats i/o contaminats al 100% passin a ser espais nets.

Com es prepara una solució per higienitzar superfícies?

Primer de tot, tota superfície s'ha de rentar amb aigua i sabó. Després es pot elaborar una fórmula senzilla a base de lleixiu. Es fa amb un tap (12 mililítres) de lleixiu per cada mig litre d'aigua. A les residències hi ha productes de desinfecció, a més. Les ulleres i mascaretes quirúrgiques són ideals per evitar que la solució entri en contacte amb les mucoses.

El gorro és indispensable?

Recomanem millor dutxar-se i rentar-se els cabells després de treballar directament amb persones.

CatSalut recomana rentar entre 60 i 90 graus la roba. Cal una roba específica?

La roba que està en contacte amb les persones que viuen en residències és la de treball i, de cap manera, hauria d'entrar en contacte amb el carrer.

Quant dura el virus sobre els teixits?

La OMS encara no té aquesta resposta, pel què s'ha de rentar la roba o llençar-la en bosses de plàstic.

Les mascaretes d'un sol ús es poden desinfectar davant l'escassetat d'aquest material?

Com el seu nom indica, són d'un sol ús.

Quina garantia tenim que les mascaretes ens serveixin?

Les mascaretes haurien de ser les certificades. S'estan creant algunes amb teles que s'esterilitzen amb un rentat de 60 i 90 graus, però aquestes no tenen certificació antibacteriana. Abans recomanem utilitzar dues mascaretes quirúrugiques amb pantalla protectora, que una mascareta de tela casolana.

La solució de lleixiu serveix per netejar mobiliari de la residència?

Sí, podem desinfectar cadires, armaris, prestatges, taules, cortines... Amb la solució de lleixiu o amb una d'alcohol al 70%.

I els aparells electrònics?

La solució d'alcohol és ideal per desinfectar els electrodomèstics i aparells electrònics. També pel telèfon mòbil. Sobretot, no toqueu els mòbils amb els guants dins de la residència. Treieu-vos-els primer, renteu-vos les mans amb sabó i netegeu el mòbil.

Com s'actua amb una defunció en una residència quan no arriben els serveis funeraris?

Per al maneig de cadàvers, en aquest moment, recomanem utilitzar bosses sanitàries i desinfectar-les per fora amb un drap humit amb la solució de lleixiu que hem anat recomanant. Sempre cal trucar a l'empresa funerària perquè faci la seva feina, però ara cal tenir paciència. Estem preparant un webinar sobre aquest aspecte.

En el cas de personal de residències o de cuidadores a domicili contagiades, quants dies han de romandre en quarentena?

El període per a tota persona contagiada és de 14 dies de quarentena.

Poden treballar les embarassades en residències?

Ara per ara no tenim una resposta clara sobre aquests casos.

MSF està visitant i guiant el personal en residències a Catalunya. A més, està preparant un webinar tutorial per vestimenta i preparació d'EPIS. Aquesta setmana podreu consultar el webinar que penjaran al web de l'entitat.

Afegeix un comentari nou