La formació no fa vacances

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

La formació no fa vacances

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Gairebé 80 localitats d’arreu del territori de parla catalana ofereixen cursos d’estiu per estudiants o persones que volen seguir formant-se. L’oferta és variada i toca un ventall ampli de temes socials.

Un any més, la Guia de Cursos d’Estiu ja fa dies que està disponible. Aquest any, al cercador en línia de la Xarxa Vives d’Universitats s’hi poden torbar més de 670 cursos organitzats a 78 localitats diferents d’arreu del territori de parla catalana. La guia està adreçada a tot l’estudiantat de les universitats de la Xarxa i a qualsevol persona interessada en formar-se.

Un gran nombre de cursos poden ser convalidats per crèdits acadèmics, generalment de lliure elecció o ECTS. A més, per tal de facilitar l’intercanvi i la mobilitat de l’alumnat entre les diverses universitats integrants de la Xarxa, s’ha tornat a convocar el programa d’ajuts a la mobilitat de la Xarxa Vives d’Universitats: el DRAC Estiu.

Els qui no vulguin o no puguin seguir de manera presencial un curs, tenen l’opció de triar entre una àmplia oferta d’activitats formatives que es poden realitzar a distància.

La universitat d’Estiu és una bona manera de formar-se en temes socials i més enllà de l’ensenyament reglat que imparteixen les universitats de setembre a juny. Així doncs, tot i que l’oferta de cursos és realment àmplia, des de la Fundació Autònoma Solidària volem destacar-ne alguns tenint en compte el coneixement que aporten en àrees com la cooperació, la defensa ambiental, l’associacionisme o la defensa dels drets humans entre d’altres:

Violència de gènere: conceptualització i abordatge des dels diferents serveis que intervenen

El curs, que es realitzarà a Girona entre el 17 i el 19 de juliol, busca aprofundir en el coneixement del fenomen de la violència de gènere en un moment que l’ús continuat d’aquest terme, tant als mitjans de comunicació com a la vida quotidiana, sovint provoca confusions o mals usos.

Educació i conflicte: el paper del joc com a element de socialització

Enguany el curs arriba a la seva quarta edició, motiu pel qual es pot afirmar sense cap mena de dubte que ja està més que consolidat. La formació es realitza a la Seu d’Urgell entre el 17 i el 20 de juliol i busca familiaritzar a l’alumnat en la resolució de conflictes a partir de raonaments i d’inculcar la importància de la prevenció.

L’atenció a la dependència: com tenir cura del cuidador

Cal respondre a les noves necessitats socials i en aquest sentit ens trobem en un moment d’envelliment continuat de la població, fet que genera un augment de les situacions de dependència. Per afrontar aquest nou marc cal aprofundir en la formació específica d’una manera que fins fa un temps no s’havia pronunciat com a tan necessària com a dia d’avui. El curs es realitza a Gandia entre el 23 i el 27 de juliol. Cal recordar que la Xarxa Vives d’Universitats ha posat a disposició de l’alumnat el programa DRAC Estiu d’ajudes per a la mobilitat.

Vint anys després de Rio, on som i cap on anem

La Conferència de les Nacions Unides pel desenvolupament sostenible ha generat reaccions en amplis sectors socials i les organitzacions mediambientals han fet una gran campanya entorn a la Cimera. Aprofitant l’actualitat del tema, del 17 al 20 d’agost tindrà lloc a Prada un curs destinat a assentar les bases per a un món de prosperitat, pau i sostenibilitat a partir de dos grans eixos: establiment d’una economia ecològica i generació de polítiques institucionals i socials per a un desenvolupament sostenible, solidari i segur ambientalment.

Diferència, (des)igualtat i educació en i per a la igualtat de gènere

El curs programat a Catral pels dies 13 i 14 de setembre busca fomentar la reflexió sobre les experiències interculturals i de gènere i vol donar a conèixer les bases dels comportaments sobre relacions desiguals.

Afegeix un comentari nou