Àmbit de la notícia
Formació

Material didàctic digital per integrar la perspectiva de gènere des de l’àmbit educatiu

Entitat redactora
Kiwop
Autor/a
Laura Borràs
  • Projectes com ‘La Diferència’ o ‘La Lore’ faciliten a l’alumnat i als docents recursos didàctics digitals per a una educació inclusiva amb perspectiva LGBTIQ+. Font: Katy Pallàs
    Projectes com ‘La Diferència’ o ‘La Lore’ faciliten a l’alumnat i als docents recursos didàctics digitals per a una educació inclusiva amb perspectiva LGBTIQ+. Font: Katy Pallàs
  • La Katy Pallàs, la Maria Giralt i la Laia Ventayol són les fundadores de 'La Diferència'. Font: Katy Pallàs
    La Katy Pallàs, la Maria Giralt i la Laia Ventayol són les fundadores de 'La Diferència'. Font: Katy Pallàs
  • Material didàctic digital per integrar la perspectiva de gènere des de l’àmbit educatiu. Font: Pexels
    Material didàctic digital per integrar la perspectiva de gènere des de l’àmbit educatiu. Font: Pexels

Projectes com ‘La Diferència’ o ‘La Lore’ faciliten a l’alumnat i als docents recursos didàctics digitals per a una educació inclusiva amb perspectiva LGBTIQ+.

Arrenca el curs escolar 2024/2025 amb les noves restriccions de mòbils i pantalles que el Govern va aprovar a principis d'any. 

Els alumnes de secundària no podran fer servir el mòbil als instituts si no ho autoritza un professor per a usos educatius específics. Tampoc el podran utilitzar quan siguin al pati, al menjador o fent alguna activitat extraescolar al centre. A primària l'alumnat ni tan sols pot entrar el dispositiu a l'aula. En cas que algun infant en tingui, l'haurà de guardar a un lloc del centre, però mai amb ell.

Conscienciar a través dels videocontes

Tot plegat, per evitar distraccions durant l'horari lectiu. Tanmateix, les pantalles poden ser aliades també en l'àmbit educatiu depenent de la funció que li donem. 

'La Diferència' és un projecte educatiu engegat per l'FLG-Associació de Famílies LGTBI de Catalunya juntament amb l'associació Gender and LGBT Lab i el canal LGTBIQ+ GAYLES.TV. El seu objectiu és introduir temes com l'expressió de gènere, la diversitat de corporalitats i l'assetjament per LGBTI-fòbia, entre d'altres, a través de videocontes. Tots ells van acompanyats d'una guia amb explicacions didàctiques per al professorat. 

"El fet que sigui audiovisual i que expliqui una història facilita que la informació arribi millor a l'alumnat. De fet, ho troben molt xulo", explica la responsable d'educació de l'FLG-Associació de Famílies LGTBI de Catalunya, Katy Pallàs

La Katy admet que actualment "encara costa fer difusió d'aquest tipus de material" però espera que en el futur "més professionals docents s'hi interessin". Tot plegat, quan el nou decret (Decret 175/2022) per desenvolupar la nova llei d'educació (LOMLOE 2020) demana al professorat incorporar la perspectiva de gènere a l'hora de treballar el currículum.

Vídeos i recursos educatius digitals amb 'La Lore'

En aquest sentit, 'La Lore' és un projecte de la cooperativa d'acció comunitària i feminista Candela que també facilita recursos didàctics per a joves a través de vídeos, cartells i contingut digital. Els vídeos tracten temes com els dubtes, la identitat sexual, la gordofòbia, i el sexpreading, entre altres. També difonen tot aquest contingut a través de les seves xarxes socials.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari