Àmbit de la notícia
Formació

Mètodes i projectes de ciència ciutadana, a l’abast

Entitat redactora
F Pere Tarrés
  • Persona fent observació de fauna a través d'uns primsàtics
  • Sessió d'observació del paisatge
    La formació consta de 7 sessions que sumen un total d’11 hores lectives. Foto: Adenc

Una formació aportarà idees noves per poder-les aplicar en nous projectes, a l’escola, en l’àmbit del voluntariat i també en aprenentatge i servei comunitari.

El 20 de novembre s’iniciarà el curs que porta per títol ‘Fem ciència ciutadana: descobrim la biodiversitat urbana’. Està organitzat per l’associació ecologista i naturalista ADENC i la formació s’inclou en el conjunt d’actuacions del projecte ‘Vivim, respirem, replantegem Sabadell’ que l’entitat està duent a terme i que pretén treballar per una millora de la biodiversitat urbana i la qualitat de l’aire de la ciutat vallesana. Es tracta d’un curs gratuït amb preinscripció prèvia contactant amb l'entitat perquè les places són limitades.

La formació consta de 7 sessions que sumen un total d’11 hores lectives. S’hi introduiran diferents mètodes i projectes de ciència ciutadana, per tal d’aportar idees noves i poder-les aplicar en nous projectes, a l’escola, en l’àmbit del voluntariat i també en aprenentatge i servei comunitari. Formant part com a alumnat del curs, es poden reconèixer crèdits de formació de professorat per part del Centre de Recursos Pedagògics del Vallès Occidental I, al qual cal inscriure’s prèviament a través d’aquest enllaç.

Ciència ciutadana i educació ambiental als centres educatius

Es farà un repàs de diversos projectes que es poden realitzar sense la necessitat de sortir dels centres educatius. Un taller de construcció de menjadores servirà de reclam pels ocells que la visiten durant els mesos més freds de l’any. Hi col·laborarà Urbanis.

Conèixer l’estat de l’aigua a partir d’indicadors

En aquesta sessió s’introduirà la metodologia del ‘Projecte Rius’, iniciativa de l'Associació Hàbitats, d'anàlisis de les aigües continentals per conèixer la seva qualitat, un dels mètodes més utilitzats en l’estudi dels ecosistemes ambientals.

Monitoritzem la qualitat de l’aire dels nostres carrers

Mitjançant un projecte pilot de detecció de la qualitat de l’aire, es realitzaran itineraris per avaluar l’estat dels carrers del nord de la ciutat de Sabadell, un tema que preocupa a gran part de la població. L’impartirà el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC).

Biodiversitat, ciutat i noves tecnologies

S’aprendrà a utilitzar l’aplicació per a dispositius mòbils Natusfera per organitzar projectes de ciència ciutadana a diferents escales, i també altres aplicacions que ajuden a identificar moltes espècies sense la necessitat de ser uns experts. Anirà a càrrec del CREAF.

Seguiment de les papallones urbanes

Mitjançant la metodologia ‘Catalan Butterfly Monitoring Scheme’ (CBMS), es farà un seguiment de papallones, uns animals que més desapareix arreu del planeta degut al canvi climàtic. Hi formarà part el Museu de Ciències Naturals de Granollers.

El cens d’orenetes i dels seus nius

Utilitzant la metodologia del Projecte Orenetes de l’Institut Català d’Ornitologia, s’aprendrà a fer el cens d’aquests ocells. Com que les orenetes construeixen el niu a les ciutats és molt senzill realitzar un seguiment de la seva població durant els mesos de cria.

Presentació dels projectes elaborats durant el curs

Un cop acabat el curs, l’alumnat participant presentarà un projecte de ciència ciutadana per aplicar en el centre i/o municipi, basat en algunes de les metodologies presentades al llarg de totes les sessions.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari