Àmbit
Formació

7 formacions en violència de gènere

Entitat redactora
F Pere Tarrés
Autor/a
Maria Bombardó Soro
Totes elles estan destinades a teixir el coneixement necessari per a un treball empàtic i conscient de la violència de gènere. Font: Pexels

Alguns cursos i càpsules formatives dedicades a l’abordatge i la intervenció en casos de violència de gènere per aquest 2024.

La violència de gènere és un tipus molt específic de violència que es troba profundament arrelat a l’estructura social. Això vol dir que per a abordar-la i, potser, erradicar-la, caldria fer-ne un abordatge integral i transversal a totes les dimensions socials. Tanmateix, la dificultat d’aplicació d’aquesta forma d’intervenció implica que estigui en mans de les persones especialitzar-se teòricament i pràcticament en el treball de les violències masclistes. I això és especialment important per als i les professionals que treballen en àmbits com el sanitari, l’educatiu o el de la intervenció social.  

Gràcies a que les institucions estan prenent consciència d’aquest fet, cada vegada són més les formacions d’especialització que s’ofereixen en aquest àmbit. A continuació es recullen alguns cursos i càpsules que tindran lloc durant el 2024 sobre el reconeixement, l’abordatge, la intervenció i la lluita en la dimensió de la violència de gènere.

Índex

Eines d’intervenció Educativa contra la Violència Masclista

Aquest curs de Fundesplai exposarà les dinàmiques de la violència masclista, les seves manifestacions, i les diferents eines i habilitats que cal desenvolupar per a prevenir-la des d’una perspectiva socioeducativa. Es detallaran diferents estratègies per a afrontar aquestes situacions, sempre amb perspectiva de gènere, per tal que es puguin detectar i aturar.

 

Curs de Violència domèstica i de gènere

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) posa a disposició de les persones interessades aquest curs en línia adreçat a formar persones professionals que treballen en la intervenció en l’àmbit familiar que volen especialitzar-se en l’acció en casos de violència de gènere. Aquesta formació posa èmfasi en l’anàlisi de la resposta jurídica en aquestes situacions.

 

Víctimes i agressors. Eines bàsiques d’intervenció

La Fundació Pere Tarrés ha obert dues edicions d’aquest curs dedicat a aprofundir en el marc sociocultural i educatiu on es poden donar situacions de violència de gènere. S’oferirà a les persones assistents coneixement sobre els processos interns de la relació víctima-agressor, i eines per a fer un acompanyament d’aquestes situacions dins l’entorn específic de l’àmbit laboral.

 

Obre els ulls a la Violència Masclista

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya lidera aquest projecte formatiu dedicat a millorar la detecció, prevenció i abordatge dels casos de violència de gènere als àmbits social i de la salut, desenvolupat conjuntament per la Unió Consorci Formació (UCF) i l’Institut Català de la Salut. Es duen a terme diverses càpsules i accions formatives per a diferents col·lectius.

Algunes formacions programades i en procés són: ‘Abordatge i detecció de la VM per a professionals de la salut de l’àmbit hospitalari i els serveis d’urgències’, ‘Model integrador en l’atenció a la violència sexual de l’Hospital Clínic’ i ‘Paper i intervenció del personal administratiu de l’àmbit sanitari en casos de violència masclista’.

 

Abordatge legal i social de les violències sexuals des d’una perspectiva integral

L’Associació d’Assistència a Dones Agredides Sexualment (AADAS) encetarà tres edicions d’aquesta formació el 2024. S’hi detallaran les eines i coneixement primordials per a evitar la revictimització de les dones que han patit violència de gènere mitjançant, entre altres coses, un mòdul de psicologia per a l’acompanyament emocional.

  • Dates: 13 i 27 de gener i 10 de febrer de 2024
  • Modalitat: presencial, a la seu de La Bonne (c/Sant Pere Més Baix, 7, Barcelona)
  • Preu: 350 euros
  • Més informació i inscripcions

AADAS ofereix un catàleg ampli de formacions en l’àmbit de les violències sexuals que es pot consultar aquí.

Diploma d’Expertesa de Violència Masclista i Mitjans de Comunicació

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ofereix aquesta formació d’especialització on les persones assistents aprendran a reconèixer, analitzar i valorar les desigualtats i violències de gènere que es reprodueixen en el discurs dels mitjans de comunicació.

Serveis Assistencials a Víctimes de Maltractaments

La Fundació Pere Tarrés oferirà aquest curs el març del 2024 adreçat a persones que volen aprendre eines de comunicació i abordatge per a acompanyar i donar suport a dones i menors que han patit violència. Especialment adreçat a persones que treballen en l’àmbit de la infància i l’adolescència. Es tractaran qüestions com el marc legislatiu sobre la protecció a les víctimes de violència de gènere, la influència de la violència en dones i menors o mètodes de prevenció social.

Comparteix i difon