En aquest recurs s'exposen diferents dinàmiques que es poden realitzar amb el voluntariat, la infància o les persones beneficiàries amb l’objectiu de treballar les relacions interpersonals.
La comunicació interpersonal és bàsica en el dia a dia. Així i tot, hi ha persones per a les quals pot ser difícil relacionar-se amb la resta. Aquest recurs ofereix algunes dinàmiques i eines que poden ser d'utilitat per a ajudar a les persones a millorar les seves habilitats socials.
Aquestes eines seran útils tan per a entitats que funcionen amb voluntariat, perquè és important que les persones que conformen aquest últim tinguin bones habilitats socials per tal d'oferir la millor atenció possible, però també per a entitats que treballen amb infància, que les poden utilitzar per ajudar-la a desenvolupar aquetses capacitats en edats primerenques.
Educació emocional: Conèixer les pròpies emocions
Conèixer-se a un o una mateixa, entendre les pròpies emocions, és essencial per a una comunicació assertiva i eficaç. Aquesta dinàmica serà útil per a descobrir els diferents tipus d'emocions, més o menys profundes, i reconèixer els missatges que el cos envia quan se senten aquestes emocions.
Per a dur a terme aquesta dinàmica, la persona dinamitzadora haurà d'agrupar les persones participants en grups de 8 integrants com a màxim. Cada grup rebrà una fitxa on hi ha descrita una situació i, entre totes les persones membres hauran de decidir i anotar quina emoció es representa en aquesta. Així, la persona dinamitzadora ha d’elaborar, prèviament, les fitxes tenint en compte el tipus d’activitat o àmbit d’actuació de les persones voluntàries, així com el clima del grup i la necessitat de gestió de les emocions d’aquestes persones.
Posteriorment, cada grup explica a la resta la seva resposta. Una vegada que tothom ha exposat la seva, la persona dinamitzadora exposa la llista amb les emocions primàries (dolor, por, irritació, fúria, vergonya, gelosia, alegria, solidaritat, etc.) de cadascuna de les fitxes repartides. Ara, els diferents grups han d’autovalorar la seva resposta. En aquests moments, la persona dinamitzadora ha de potenciar la reflexió general sobre les emocions, motivant l’acceptació i el respecte de les diverses opinions sobre el tema, clarificant quins són les emocions bàsiques que poden aparèixer en la tasca de voluntariat que realitzen i indicant de quina forma es poden expressar aquestes sense fer mal a la resta de persones.
Algunes de les situacions que es poden descriure a les fitxes són: "reconeixen el teu progrés", "una persona menysté la teva aportació", "una persona abandona el grup al qual pertanys", "guanyes un premi", "una persona molt propera a tu no està vivint un bon moment", "t’has retrobat amb una persona molt estimada que fa molt que no veus", "has d’abandonar una activitat que t’agrada molt perquè tens una obligació", "et fan fora de la feina", "et posen un sobrenom que no t’agrada", "t’exclouen del grup al qual pertanys", "et proposes realitzar una nova activitat", "aconsegueixes la meta que t’has proposat", "necessites explicar-li algú els teus sentiments i ningú t’escolta", "et trobes en una situació de perill", "et diuen una cosa agradable"...
Diàleg: Parlem-ne
Aquesta dinàmica permet treballar l’expressió, la comunicació i el diàleg, així com potenciar l'empatia entre les persones del grup.
Per a arrencar l'activitat, la persona dinamitzadora exposarà breument un tema polèmic d’actualitat. Aquest pot tenir relació o no amb l’àmbit de treball/col·lectiu on es realitza el voluntariat o l'activitat que es fa amb la infància. A continuació, s'haurà de sondejar al grup per veure quina és la seva postura respecte aquest tema. A partir de les opinions caldrà dividir les persones en dos grups.
Posteriorment, cadascun dels grups haurà de preparar una exposició d'uns 10 o 15 minuts on defensen una postura contraria a la seva. Una vegada preparada aquesta, s’exposa a la resta per tal de continuar amb el debat, oferint l’oportunitat de fer preguntes sobre aquells aspectes que no queden clars o estan argumentats de manera més feble. La idea és poder realitzar dues tandes de preguntes i respostes.
Finalment, la persona dinamitzadora preguntarà a totes les persones com s’han sentit defensant una postura diferent a la seva, si han canviat algunes concepcions prèvies, si encara continuen mantenint de manera rotunda la postura inicial, si només existeixen dos únics posicionaments...
Resolució de conflictes: dues opinions
Aquesta dinàmica està dedicada a treballar i educar en la resolució de conflictes. L'activitat tractarà de donar a conèixer les diferents parts que intervenen en un conflicte i les seves interaccions per a establir un punt de partida des del qual cercar mètodes per a canalitzar-lo i evitar la violència. Es partirà de la base que el conflicte té l'origen en interessos confrontats, i que no es tracta de demonoitzar-lo, perquè al món s'inicien cada dia multitud de conflictes. Així, la dinàmica buscarà potenciar la reflexió sobre la resolució pacífica d'aquests conflictes.
Per fer-ho, les persones voluntàries, repartides en dos grups, hauran de començar elaborant i defensant una proposta de programació de les activitats a realitzar durant l’any tenint en compte el calendari festiu del territori. Una de les personesno formarà part de cap grup, sinó que actuarà com observadora del procés.
Durant mitja hora, els dos grups es reuniran per separat i elaboraran la seva proposta, discutint-la i pensant quins arguments faran servir per defensar-la. Posteriorment, hauran d’exposar-la a l’altre grup. En aquesta exposició, la persona dinamitzadora ha de qüestionar les propostes presentades fins al punt que tots dos grups estiguin tan motivats defensant les seves conviccions que no puguin escoltar les idees que proposa l’altre grup. Es tracta de l’inici del conflicte entre totes dues parts, amb interessos oposats i sense ser capaços d’escoltar-se.
Arribat aquest moment, la persona que fa d’observadora, i que ha seguit el procés atentament des d’una posició neutral, haurà de d’assumir el seu rol de mediadora per tal d’ajudar a les dues parts a arribar a un acord. Per fer-ho, ha d’ajudar a trencar la incomunicació i fer possible que iniciïn un diàleg. Així, la persona mediadora ha de tenir confiança en totes dues parts i ha de tenir l’habilitat d’anar cercant punts de trobada, començant per aquells aspectes més senzills fins a arribar a les concessions mútues. Es tracta d’un procés complex, però el consens serà ferm i estable, ja que estarà construït sobre un acord global.
Treballar la cohesió: Tinc un present per a tu
Aquesta dinàmica permetrà treballar la cohesió i confiança del grup, així com fomentar l’autoestima i el sentiment de pertinença. Es tractarà d'aprendre els conceptes de "donar" i "rebre" i totes aquelles interaccions que se'n despengen, tot propiciant la reflexió i l'acceptació de les altres persones.
La persona dinamitzadora començarà explicant a les persones voluntàries que aquella que vulgui fer-li un regal simbòlic a una altra (una idea, un desig, una carícia...) ho pot fer escrivint-ho a una de les targetes que se’ls hi entrega o de manera gestual. Una vegada que totes les persones han elaborat el seu present, aquestes es col·loquen formant una rotllana i, una a una, han d’anar entregant el seu present a la persona triada. La persona que rep la targeta la llegeix en veu alta i reflexiona sobre el que diu, sense fer més comentaris. En cas que el regal sigui una carícia, no ha de dir ni fer res.
Posteriorment, la persona dinamitzadora haurà de fer que aquestes analitzin les seves vivències fent preguntes del tipus: "Com t’has sentit?", "De què t’has adonat?", "Com valores aquest present?", "Quina utilitat penses donar-li?"...
Cooperació: L'illa dels terratrèmols
Aquesta dinàmica busca tractar la cooperació i la solidaritat tan a nivell del grup com de la societat en general. Realitzart-la permetra potenciar l'actitud cooperativa i solidària i reflexionar mitjançant la pràctica sobre el treball en equip.
Aquesta activitat és un pél més física que la resta. La persona dinamitzadora haurà de dibuixar un cercle al terra i demanar a tot el grup que s'hi fiqui a dins i es mogui lliurement. La premissa és que són en una illa de la qual ningú no en pot sortir. La dinamització consistirà en anar explicant una història durant la qual hi haurà constants terratrèmols a l'illa. Amb cada terratrèmol, el cercle es farà més petit, i les persones que són a dins hauran de cooperar, parlar, dialogar, calcular plegades, per a que ningú es quedi fora de l'illa.
Pluralitat i equip: Dibuixos col·laboratius
Aquesta activitat és de tipus plàstic, i ajudarà a les persones participants a viure en la seva propia pell el fruit d'encarar certs temes des de la gran multiplicitat de perspectives que solen conviure en un únic grup.
La dinàmica la pot realitzar tot el grup en una única tanda, però si hi ha moltes persones participants pot ser interessant dividir-les en grups de fins a sis o set persones. S'hauran de col·locar en línia, i tindran un full de paper al davant. Per a iniciar l'activitat, la persona dinamitzadora haurà de dir una temàtica, que por ser més o menys complexa depenent de les edats de les i els participants ("ciutat", "tren", "zoològic", "amistat", "escola"...). Establerta la temàtica, la primera persona de la fila començarà a fer un dibuix sobre el concepte. Passats uns 10 o 15 segons, la persona que dibuixa haurà d'entregar el llapís a la següent, que continuarà el dibuix. Això seguirà fins que tothom hagi participat.
El resultat serà un dibuix que serà el resultat de la col·laboració entre diferents visions d'una mateixa cosa.