Campanyes de comunicació exitoses en organitzacions del tercer sector

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Pau Ricart
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Campanyes de comunicació exitoses en organitzacions del tercer sector

Autor/a: 
Pau Ricart
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

La comunicació és una eina imprescindible per la transmissió de les activitats de la organització així com per aportar valor i sentit de pertinença.

Les organitzacions del tercer sector són entitats que intervenen a la societat oferint serveis o creant activitats que prenen sentit quan es fan visibles al seu entorn. Es per tant important comunicar la feina feta, donar a conéixer els objectius aconseguits, ser transparents en la seva gestió i donar visibilitat a l'entitat.

Cada cop, més entitats utilitzen les eines d’estratègies de comunicació 2.0, ja que son eines que fomenten la participació del públic, i els fa sentir part del projecte. Per fer-ho cal generar missatges concrets, orientats a ser virals.

Cal crear canals de comunicació que legitimin la feina de les organitzacions

Una bona estratègia de comunicació servirà per dotar a la entitat de:

  • Identitat. Cal presentar-se a la societat com son i que fan
  • Notorietat. Degut a la saturació d’estímuls que es reben cada dia cal crear una campanya comunicativa que sigui diferent i provoqui un estímul al seu públic. Aquest aspecte es potencia molt quan es planteja una campanya de comunicació basada en les xarxes socials, ja que el que es buscarà serà el màxim de visualitzacions de la peça comunicativa.
  • Veu. S’ha d’aprofitar la campanya com a una eina de comunicació bidireccional. Provocar una resposta al públic, fer que interactuïn i que es sentin que formen part de la campanya.

Les campanyes exitoses tenen alguns elements en comú com:

  • Comunicació propera, parlant de tu a tu i en espais prop dels seus públics (barris, places, etc..)
  • Dignitat de les persones.
  • Ús de les xarxes socials com a multiplicador del missatge. La campanya primer surt a buscar el seu públic al carrer, i després es converteix en viral.
  • No cauen en tòpics ni llenguatges comuns
  • Autenticitat i coherència

A continuació es presenten un conjunt de campanyes de comunicació d’èxit per poder tenir-les com a referent, i poder conèixer com es crea una bona estratègia comunicativa.

Campanyes de comunicació d’èxit

Quan es vol fer una campanya de comunicació es sol pensar en grans produccions, càstings, hores de muntatge, etc... però una gran idea també pot ser senzilla i efectiva. Aquest es el cas d’una organització dedicada a l’ajuda de persones amb Alzheimer i que va sortir al carrer a donar a conèixer el seu missatge

Els Flashmob han inundat les xarxes socials, sobretot per a entitats que treballen amb voluntaris i voluntàries ja que la idea bàsica és el treball en equip, on la suma de totes les persones es el que fa especial aquest espectacle. Els Flashmob tenen dos objectius: en primer terme sorprendre la gent del carrer, per això son molt interessants per a organitzacions locals; i després convertir-se en vídeo viral a través de les xarxes socials, pel que ha de tenir un contingut lúdic i emotiu.

THEWALKONPROJECT, va presentar un Musical FlashMob per fer visible la seva organització que lluita contra les malalties neurodegeneratives recolzant la investigació amb teràpies curatives.

Ecom, un moviment associatiu integrat per organitzacions de persones amb discapacitat física, va realitzar un Scenemob en motiu del seu 40 aniversari:

.

Altres propostes volen destacar per sobre dels missatges utilitzant l’humor, i on l’estratègia creativa es sorprendre i crear nous conceptes comunicatius.

Asociación de Ex Hombres Lobo de Alicante” es presenta a través d’un vídeo a youtube

SAIH Norway, una organització d’ajuda al poble Africà vol lluitar contra l’ús d’estereotips del continent en campanyes de comunicació de diverses ONG’s. Per fer consciencia de l’ús d’aquests esteroptips han creat el premi “RADI-AID” i en fan difusió a través de varis vídeos de youtube

La majoria d’ocasions la idea sorgeix de sumar dos conceptes diferents però prou forts per fer-se visibles a la societat. Aquest el cas de la Fundació Arrels que va crear la campanya “Homeless Fonts” una iniciativa que proposava comprar diferents tipografies creades per gent sense sostre i d’aquesta manera aconseguir finançament.

Afegeix un comentari nou