4 alternatives ètiques al Mobile World Congress
Aquest any s'han programat 4 alternatives al Mobile World Congress que parlaran sobre plantejaments ètics al voltant de la tecnologia mòbil. Totes aquestes iniciatives s'han aglutinat sota el lema «Plantem cara al Mobile World Congress».
El Mobile World Congress és un dels esdeveniments més importants de la ciutat de Barcelona. Es celebra a Barcelona des del 2006 i s'anirà organitzant fins l'any 2023. Aquest esdeveniment està organitzat per la Groupe Speciale Mobile Association, una entitat de caire mundial, nascuda l'any 1995 i que formen part tots els operadors de telefonia mòbil, fabricants i altres companyies relacionades amb el sector. Segons el portal Telecoms.com, GSMA és una de les associacions més poderoses del món.
Dins el Mobile World Congress es poden veure les principals novetats del sector: dispositius mòbils nous, novetats respecte l'internet de les coses, xerrades de ponents de renom internacional i,fins i tot, simulacions de ciutats intel·ligents. A part de totes les novetats, a la majoria d'estands de les principals companyies es celebren reunions molts importants entre les companyies del sector.
El Mobile World Congress genera unes sinergies molt importants pel territori. Per aquest any s'espera superar la xifra de 95000 professionals, 2000 expositors i rebre un impacte econòmic de 460 milions d'euros. Aquesta edició, també es preveuen que es creïn més de 13000 llocs de treball temporal.
Però tot i les dades espectaculars, hi ha tot una sèrie de problemes ètics que, directament o indirectament, esquitxen el Mobile World Congress i què no es tracten intensament en cap espai de la Fira. Tot i que des de fa un temps es publiquen notícies al portal de GSMA sobre alguns d'aquests problemes, no es toca la totalitat i sembla ser que no hi haurà cap espai dedicat dins la fira ni cap conferència programada. Alguns d'aquests problemes són els conflictes que existeixen a la zona on extreuen minerals pels productes tecnològics, les condicions laborals dels treballadors d'algunes factories manufactureres, la gestió de les deixalles tecnològiques o la situació de la dona en tot aquest món.
L'any passat la campanya #conflictminerals, impulsada per l'entitat Justícia i Pau, ja va incidir en les empreses catalanes que participaven al Mobile World Congress. Concretament va enviar una enquesta sobre el grau de coneixement de al problemàtica dels minerals de conflicte. Els resultats, els podeu veure aquí.
Però per aquest any sembla que la consciència ètica vol anar més enllà de campanyes o notes de premsa. Més concretament s'han organitzat 4 actes paral·lels al Mobile World Congress que volen tractar més profundament els temes conflictius, que desgraciadament acompanyen les noves tecnologies.
Els actes són els següents:
Congrès de Sobirania Tecnològica: es celebrarà el divendres 19 i 20 de febrer a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona. Organitzades per l'esquerra independentista i altres entitats de caire social. Hi hauran xerrades que tractaran el tema de la situació tecnològica dels municipis de Catalunya, la criminalització dels activistes tecnològics, transport, la xarxa Guifi.net, la governança de Internet, la privacitat a Internet, treball sexual, precarietat laboral, la divisió sexual del treball, xarxes socials, «smart cities» i xarxes mòbils. També hi hauran tallers de seguretat informàtica per a dones, seguretat a la xarxa i robòtica.
Jornades AntiMWC. Organitzat per col·lectius llibertaris, es celebraran els dies 19, 20 i 21 de febrer a l'Ateneu Llibertari de Sants. En aquestes jornades hi hauran xerrades sobre la precarietat laboral, la video-vigilància i l'Smart City. També hi hauran tallers de autodefensa digital i hacktivisme.
Mobile Social Congress. Organitzat per Setem. Es celebrarà el 23 de febrer al Casinet d'Hostafrancs , de 16:00 a 21:00. Hi hauràn xerrades sobre programari lliure i xarxa oberta Guifi.net, minerals conflictius que es fan servir als dispositius mòbils, drets laborals, obsolescència programada, i alternatives ètiques en el món de les telecomunicacions i la tecnològia mòbil.
Mobile Commons Congress. Organitzat per la Universitat Politècnica de Catalunya i eReuse.org. Es celebrarà el 24 de febrer al Campus Nord de la UPC, de les 9:00 fins les 16:00. Es tractaran temes de deixalles electròniques, drets humans, consum col·laboratiu, justícia social, cooperació, obsolescència programada i gènere. Per apuntar-se cal registre previ aquí.
Afegeix un nou comentari