5 eines per impartir formació al voluntariat

Associació per a Joves TEB - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

5 eines per impartir formació al voluntariat

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
Associació per a Joves TEB - Informàtic

Resum: 

En els últims anys han aparegut moltes aplicacions que faciliten l'aprenentatge en línia. Aquestes aplicacions també poden ser útils per a la formació del voluntariat de la vostra associació.

Formar al voluntariat és una de les obligacions que tenen les entitats, associacions i ONGs, per tal que els voluntaris i voluntàries, puguin fer les seves tasques amb les màximes condicions. Cal doncs, que l'entitat tingui un Pla de Formació del Voluntariat, perquè periòdicament es puguin oferir les formacions.

El Pla de Formació del Voluntariat, permet establir les línies formatives que necessiten els vostres voluntaris i les vostres voluntàries. També permet organitzar les vostres formacions, i calendaritzar-les. Així, podreu gestionar totes les vostres propostes formatives, amb prou temps.

Però perquè les formacions siguin un èxit, és molt millor que s'ofereixin amb la possibilitat de fer-les a distància, en línia i per Internet. El temps del voluntariat també es or, i oferir aquestes formacions per Internet, és un plus per tal que el voluntariat estigui content amb la vostra entitat.

D'eines per realitzar formacions a distància, n'hi han moltes. A continuació us en descrivim cinc. La gran majoria són gratuïtes, instal·lables en un servidor propi i programari lliure.

Moodle és potser l'entorn d'aprenentatge virtual més famós de tota la comunitat educativa. Hi ha qui, fins i tot, anomena «moodles» a tots els entorns educatius virtuals. Moodle és programari lliure i és totalment gratuït. Està traduït al català, i també ofereix moltes extensions que us poden ajudar a oferir millor serveis.

Aquest entorn s'ha d'instal·lar en un servidor web i configurat. Moodle pot semblar un pèl complexe, però darrera l'eina hi ha una comunitat molt gran que us ajudarà a configurar l'entorn virtual d'aprenentatge. També trobareu molta documentació per seguir, poc a poc, la configuració de l'eina.

Amb Moodle podreu crear formacions, gestionar les inscripcions, posar notes etc... I els voluntaris i les voluntàries que fan la formació, podran seguir el curs des de casa seva. Fins i tot, podreu compartir formacions de voluntariat, fetes amb Moodle, que també tenen aquest sistema instal·lat en el seu servidor.

Podeu provar una demostració sobre com funciona Moodle, aquí.

Schoology és un altre entorn virtual d'aprenentatge que us pot ajudar molt, per oferir formacions a distància. Una de les principals característiques de Schoology, és que aquesta eina no s'ha d'instal·lar en un servidor propi. Sinó que, només necessitareu registrar-vos a la seva pàgina web i començar a utilitzar l'eina.

Schoology té un compte gratuït, ideal per les entitats que només ofereixin poques formacions. Amb aquest compte, podreu crear una escola virtual, amb diferents formacions. També podreu crear els continguts de les formacions, gestionar les inscripcions, gestionar les avaluacions i compartir comunicacions a les xarxes socials. Per altra banda, també té opcions de pagament, que poden interessar-vos, en el cas que oferiu moltes més formacions. Heu de tenir en compte que l'entorn, no està en català.

Podeu provar Schoology, amb el seu pla gratuït.

Google Classroom és una eina que forma part del paquet Google Apps for Education. Google Apps for Education, és un paquet que integra les conegudes eines de Google com: Docs, Gmail, Drive, Calendar, sheets, Slides i Classroom. Aquesta última, és el sistema que funciona com entorn virtual d'aprenentatge.

Google Classroom només és gratuït per les entitats que puguin demostrar que ofereixen formacions, i en aquest cas, formacions a distància. En aquest cas, no necessitareu instal·lar cap programari en cap servidor. Però si que haureu de deixar en el vostre espai web, relacionat amb el vostre domini, un fitxer per fer seguiment dels usos de les eines.

Mitjançant les diferents eines de Google, podreu crear els continguts de les formacions, calendaritzar-les, enviar recordatoris per correu, anotar tasques al calendari i anotar les qualificacions en fulls de càlcul. Podeu provar Google Classroom, aquí.

Open edX és una iniciativa sorgida d'una entitat sense ànim de lucre que ha trobat diferents col·laboradors com la Universitat de Harvard o el MIT. Open edX és una plataforma de programari lliure per crear i allotjar, MOOCs, cursos en línia totalment oberts, que tan s'han popularitzat en el sector universitari.

Open edX, té la particularitat que es pot instal·lar en un servidor propi. Però en el cas que no tingueu un servidor propi, podreu utilitzar els diferents Open edX que existeixen a la xarxa, i què són gratuïts.

Aquesta eina permet complementar-se amb altre eines pròpies de la mateixa casa. Mitjançant les eines, podreu crear continguts específics per les vostres formacions o gestionar les mateixes formacions.

Chamilo és una altra plataforma d'aprenentatge en línia. En aquest cas, Chamilo és una ramificació de Dokeos, una altra plataforma educativa. Dokeos i Chamilo, són programari lliure. Aquesta eina és instal·lable en un servidor propi. Mitjançant Chamilo, podreu gestionar diferents formacions, alumnes, inscripcions i el contingut de les formacions.

Chamilo permet integrar diferents eines 2.0, com per exemple wikis, fòrums, blogs, xats o videoconferències. A part, també permet gestionar les típiques característiques d'un entorn virtual d'aprenentatge: tasques, notes o informes.

Podeu provar el funcionament de Chamilo, mitjançant aquesta demostració.

Afegeix un comentari nou