Com fomentar la participació ciutadana en les polítiques de dades obertes?

  • Guia sobre com fomentar la participació ciutadana en les polítiques de dades obertes

    Guia sobre com fomentar la participació ciutadana en les polítiques de dades obertes - Font: Sunlight Foundation

  • Participants d'un esdeveniment de l'Open Data Day 2013. Imatge amb llicència CC BY 2.0

    Participants d'un esdeveniment de l'Open Data Day 2013. Imatge amb llicència CC BY 2.0 - Font: Sebastian Sikora (Flickr)

Una fundació nord-americana publica una guia per ajudar els governs locals a augmentar la participació ciutadana en les seves polítiques de dades obertes i millorar les comunitats a través de la informació pública.

Cada cop es parla més de dades obertes o "open data" (en anglès). Són el conjunt de dades públiques que es posen a disposició de la ciutadania i poden ser reutilitzats i tornats a publicar sense restriccions. L’objectiu és fomentar l’ús i la reutilització de la informació procedent de l’administració, una manera de ser més transparent.

Les administracions públiques ofereixen a través de les seves plataformes de dades obertes una manera més fàcil i còmode d'accedir i utilitzar la informació pública, però, la ciutadania i la societat civil se'n beneficien? La institució nord-americana Sunlight Foundation, que vetlla per la transparència governamental, està treballant en una guia per fomentar la participació ciutadana en les polítiques de dades obertes, amb l'objectiu de donar un pas més enllà per connectar amb la comunitat i avançar en objectius comuns.

La guia porta per títol "Tactical data engagement. Open Data + People + Action = Impact" i està en fase beta. Encara que no sigui la versió final, ja l'han fet pública i es pot consultar.

Aquest document pretén donar un cop de mà als governs locals perquè publiquin la informació des d’una perspectiva estratègica. Subratlla la importància de la participació ciutadana en el procés d’obertura i reutilització de les dades. A més, des del Consorci Administració Oberta de Catalunya expliquen que "la guia està dissenyada per fer un pas més enllà en les polítiques locals de dades obertes, superant els reptes normatius i tècnics per connectar amb la comunitat i avançar en objectius comuns".

Afegeix un comentari nou