Escenifiquen una mort massiva en una mina de la indústria tecnològica a les portes del Mobile
Comparteix
Setem Catalunya i Scientist Rebellion organitzen la performance per denunciar l'impacte social i ambiental de l'extracció minera.
Una desena de treballadores explotades pel seu cap caven en una mina per extreure minerals per produir un telèfon mòbil que mai podran pagar i, de sobte, es desplomen.
És una realitat a països del Sud Global com el Perú o el Congo, on es produeixen morts no declarades a la mineria de la indústria tecnològica. Les treballadores també pateixen violències, i malalties i avortaments per la toxicitat de minerals com el cobalt.
En aquest cas, però, es tracta de la performance que SETEM Catalunya organitza cada any a les portes de la Fira de Barcelona, a l’Hospitalet del Llobregat, per donar el tret de sortida al Mobile World Congress (MWC). La d'enguany l'ha organitzat juntament amb Scientist Rebellion.
Volen denunciar l'impacte social i ambiental de l'extracció minera vinculada al sector tecnològic en un ambient en què la perspectiva crítica brilla per la seva absència.
A través d'una acció d'artivisme amb @ScientistRebel1 @EsRebelCientif hem denunciat que darrere l'extractivisme del Sud Global per fabricar mòbils i electrònica hi ha treballadors, també nens -"sí, t'estic mirant a tu, Samsung!"-, treballant en condicions inhumanes#MSC23 #MWC23 pic.twitter.com/FAIZBuV6Vl
— SETEM Catalunya (@setemcat) February 27, 2023
Una extracció que es pot xifrar en 18 milions de tones des de principis d'any. "Darrere d'aquestes monstruoses xifres, hi ha treballadors, fins i tot nens (sí, t'estic mirant a tu, Samsung!)", han afirmat al manifest llegit després de l'acció que s'emmarca en el Mobile Social Congress, que se celebrarà del 2, 3 i 4 de març.
"Exigim responsabilitat social a la cadena de subministrament; exigim acabar amb l'esclavatge modern; exigim acabar amb els minerals conflictius; exigim no més smartphones de sang; no més portàtils de sang, no més tauletes de sang; no més smartwatches de sang; no més televisors de sang; no més cotxes elèctrics de sang; si us plau, no més sang. No hi ha res més valuós que les vides humanes", han reblat.
Aturar el col·lapse
"La tecnologia no ens salvarà": el manifest també arremet contra el tecnosolucionisme i diu que mentre les empreses tecnològiques prometen solucions al canvi climàtic no paren d'elevar la demanda de materials i energia. I és que el sector tecnològic en conjunt és el responsable d’entre el 2% i el 3% de les emissions mundials de gasos amb efecte d’hivernacle, asseguren.
Les activistes han exigit que s’acabi l’esclavatge modern i que es respectin els límits ecològics, i han cridat les assistents a unir-se a la rebel·lió: “Aturar aquesta bogeria, encara no és massa tard. No desencadeneu avui el col·lapse del demà”.
Afirmeu cercar tecnologies millors i més netes per a la producció d'energia i l'eficiència energètica, però esteu establint les regles per a un món que cada any demana més i més energia. La tecnologia no és la solució, és part del problema@ScientistRebel1 @EsRebelCientif #MSC23 pic.twitter.com/xoLvG8tuFL
— SETEM Catalunya (@setemcat) February 27, 2023
Afegeix un nou comentari