Informe de Reporters sense Fronteres: “Els enemics d'Internet”

  • Dia mundial contra la censura

    Dia mundial contra la censura

L'entitat internacional ha elaborat el seu informe anual sobre la censura que utilitzen alguns països perquè no es publiquin certs continguts a Internet. En aquest informe es denota un augment d'aquesta censura que fins i tot ha causat la mort a algun ciberactivista.

Des de fa molt de temps, alguns estats han intentat controlar els mitjans de comunicació. Subvencions o favoritismes són algunes de les eines que utilitzen els dirigents perquè la informació sigui del seu gust. Però a Internet el control és molt difícil o casi impossible. Es quan alguns països utilitzen tècniques com amenaces o fins i tot agressions.

Reporters sense fronteres elabora cada any un informe sobre la llibertat a l'hora de publicar continguts a Internet. En altres anys, aquest informe havia destacat la consolidació de les xarxes socials. Aquest any l'informe denúncia com alguns països actuen contra els ciutadans que han publicat continguts a la xarxa que no son del seu grat. Països com Turkmenistan, Bahrain, Índia, Mèxic o Síria actuen amb represàlies contra els ciberactivistes.

L'informe també denúncia altres tècniques utilitzades per alguns països. Tècniques com el filtratge de informació que serveix perquè la població no tingui accés a segons quina informació determinada. Països com Corea del Nord o Pakistan utilitzen aquest tipus de censura.

L'informe, molt ampli i molt detallat, el podeu descarregar de la seva pàgina, tan en versió en castellà o versió en anglès.

Comentaris

L'informe el podeu consultar ara també en català a la pàgina web de RSF www.rsf-es.org. El presentarem el 3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat de Premsa a la Facultat de Periodisme de la UAB a les 12 (a la Sala de Graus) i a les 16 hores a l'Fnac de Plaça Catalunya de Barcelona. Hi seran: Maria Dolors Massana , presidenta d’Honor de RSF Espanya Mary Luz Avendaño, periodista colombiana refugiada a Espanya. Redactora del diari El Espectador exiliada el 2011 per denunciar la vinculació de la policia de Medellín amb el narcotràfic. Kossi Siméon Atchackpa, periodista togolès refugiat a Espanya. Redactor en cap del setmanari Le Perroquet i redactor a la revista Afric Hebdo. Va haver d’exiliar-se el 2008 per les amenaces de mort després de qüestionar la mort sobtada d’un opositor al règim togolès. Joan Roure, sotscap de la secció d’internacional de TV3 A la presentació de la UAB hi intervindran també: José Manuel Pérez Tornero, director del Departament de Periodisme CCC-UAB Pere-Oriol Costa, catedràtic de Periodisme de la UAB

Afegeix un comentari nou