La campanya #androidcatalà

  • Fons de pantalla Ebreandroid dissenyat per SaisanDisseny.

    Fons de pantalla Ebreandroid dissenyat per SaisanDisseny.

Una campanya a la xarxa pressiona als fabricants de dispositius mòbils a incorporar el Català en el terminals que utilitzen Android. Aquesta campanya ha sigut iniciada des de Ebreandroid, el primer bloc en català que parla d'aquest sistema operatiu.

Android, el sistema operatiu per a dispositius mòbils, és un sistema amb llicència de programari lliure. Això vol dir que el codi font del sistema operatiu pot ésser modificat per qualsevol usuari, així com executat per a qualsevol propòsit. Amb aquest permís per a modificar el codi font, molta gent ha treballat perquè Android pugui disposar del català com a llengua pròpia del sistema operatiu.

Però tot i què des de la versió 2.3.3 de Android, publicada a principis del 2011, ja incorporava el Català, això no ha significat que tots els dispositius mòbils que funcionen sota Android puguin escollir el català com a llengua del sistema. Com a molts sectors de la economia de mercat entremig del sistema operatiu i l'usuari existeixen intermediaris, com el fabricant del dispositiu mòbil i el nostre proveïdor de comunicacions en cas que contractem un servei de comunicacions. Aquests intermediaris són els responsables de modificar el sistema operatiu Android al gust de les seves estratègies i polítiques, i en els pitjors dels casos polítiques lingüístiques en depriment del català.

La setmana passada la xarxa i diversos mitjans de comunicacions es van fer ressò d'una iniciativa llançada des del bloc Ebreandroid, on es demanava la incorporació del català en els futurs terminals mòbils de la marca Samsung que utilitzessin Android. Aquesta campanya va començar quan la gent de Ebreandroid van provar la nova versió de Android 4.0, l'anomenada “Ice Cream Sandwitch”, en un Samsung Galaxy S II, i van comprovar que no es podia canviar la llengua del sistema operatiu al català. La mateixa gent de Ebreandroid va enviar una carta a l'empresa Samsung reclamant la incorporació del català a la nova actualització.

Mentre esperaven la resposta de la companyia coreana, la gent de Ebreandroid va engegar la campanya #androidcatalà a les xarxes socials amb l'objectiu que Samsung no exclogues el Català de les seves actualitzacions. Samsung va respondre a tota la gent que va fer pressió, amb una piulada al seu compte oficial de Twitter a l'estat espanyol, informant que estaven treballant per incloure les llengües cooficials als seus dispositius.

Tot i així des de Ebreandroid han manifestat que la campanya no s'acabarà fins que Samsung, i altres fabricants de dispositius mòbils, incorporin el català al sistema operatiu Android.

Una vegada més la xarxa ens demostra què quan els usuaris bullen amb una demanda, la xarxa es pot convertir en una olla de pressió, i la mateixa pressió pot arribar a solucionar l'origen del problema.

Afegeix un comentari nou