La UPC dóna ordinadors reparats per a programes socials i projectes de cooperació
Comparteix
Actualment la tecnologia no tarda a quedar-se obsoleta i moltes vegades, enlloc d'intentar reparar un ordinador tendim a deixar-lo a la deixalleria i comprar-ne un de nou. El programa Reutilitza de la Universitat Politècnica de Catalunya dóna una segona vida útil a aquests aparells: els repara i els lliura a entitats socials o de cooperació.
En ple segle XXI, la tecnologia avança a un ritme frenètic que fa que fins i tot els més aficionats a aquest món es trobin amb dificultats a l'hora de seguir el ritme d'aquesta cursa tecnològica. Així, les persones amb menys recursos fàcilment poden caure del tren si no tenen accés, com a mínim, a un ordinador amb connexió a Internet.
Des de fa 17 anys, el programa "Reutilitza", gestionat pel Centre de Cooperació per al Desenvolupament (CCD) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'associació Tecnologia per a Tothom (TxT), treballa per ajudar als més desafavorits a no perdre el tren i poder participar a la cursa tecnològica. "Aquesta iniciativa es fonamenta en el reaprofitament dels equips informàtics procedents de renovacions a la UPC i a altres entitats", expliquen a la pàgina web del projecte. Aquests equips es revisen, es reparen, es recondicionen i es cedeixen a entitats sense ànim de lucre que duen a terme projectes socials o de cooperació al desenvolupament.
El programa en xifres
Durant aquests gairebé 20 anys de vida, "Reutilitza" ha permès reaprofitar 1.200 ordinadors (acompanyats d'altre material informàtic) que, de no haver estat per aquest programa, haurien acabat a les escombraries. Des de l'any 1995, punt de partida del programa, "s'han realitzat més de 200 projectes de donació de material" i segons afirmen els responsables "al voltant del 30% dels projectes han estat donacions locals a ONG catalanes i programes d'interès social".
Durant el curs passat, Reutilitza va col·laborar amb 15 iniciatives i va cedir 127 equips i altres materials informàtics com memòries RAM, impressores, cables, targetes gràfiques...
Col·laborar amb el programa: una font d'aprenentatge
Els encarregats de donar una segona vida útil a aquests equips són estudiants, professors i personal d'administració i serveis de la UPC. D'aquesta manera, les persones que hi participen "guanyen experiència pel que fa a la reparació i revisió d'equips informàtics". D'altra banda, alguns dels projectes als quals s'han donat ordinadors i material informàtic han fet palesa la necessitat d'un programari específic que en molts casos l'han realitzat estudiants de la UPC com a projecte de final de carrera.
En alguns casos, la posada a punt d'aquest material forma part de la part pràctica d'alguns plans d'estudi d'assignatures de la Facultat d'Informàtica de Barcelona (FIB). Reutilitza té doncs una triple dimensió: social, ambiental i formativa.
Afegeix un nou comentari