Àmbit de la notícia
Informàtic

Maryam ell Khayat: "Fer voluntariat amb infants és meravellós perquè no tenen límits"

Entitat redactora
Colectic
  • Sessió de Code Club a la Biblioteca de Viladecans.
    Sessió de Code Club a la Biblioteca de Viladecans. Font: Code Club Catalunya

Code Club un projecte que forma infants en tecnologia des d’una perspectiva comunitària i inclusiva a través del voluntariat.

Code Club és una iniciativa internacional que busca democratitzar l’aprenentatge de la programació entre infants de 9 a 13 anys, fomentant que passin de ser consumidores a creadores de tecnologia. A Catalunya, el projecte, que està liderat per la cooperativa Colectic des de fa més de deu anys, compta amb més de 1.200 participants i 250 voluntàries implicades.

Actualment, el projecte es desplega en espais comunitaris com biblioteques, centres cívics i Punts TIC, i compta amb unes 50 voluntàries actives o en procés d’incorporació per a l’estiu. Les voluntàries del Code Club reben una formació en línia, asíncrona i gratuïta, que es complementa amb tutories personalitzades durant tot el curs.

El projecte continua en busca de voluntàries per a les seves dues properes edicions: una d’estiu en format intensiu, del 25 de juny al 31 de juliol, en format intensiu, i una altra a la tardor, amb una o dues sessions setmanals.

Per saber-ne més, des de Xarxanet hem parlat amb Maryam ell Khayat, voluntària Code Club a la Biblioteca de Viladecans.

Com vas conèixer el projecte de Code Club i què et va motivar a fer-te voluntària?

Vaig conèixer el projecte com a família. Fa uns anys, el meu fill va participar d’un Code Club que es va fer a la Biblioteca de Viladecans. Amb els anys, el meu fill ha mostrat cada cop més interès per la programació i encamina la seva formació cap a aquest àmbit.

Acompanyant, com a mare aquest interès, he anat seguint diferents projectes que es realitzen. Casualment, fent cerca, vaig veure que, amb ganes, es podia organitzar una nova activitat i donar aquesta oportunitat a altres nens i nenes que, com el meu fill en aquell moment, estan descobrint interessos i vocacions.

 Quines tasques concretes fa una persona voluntària en un club i quins coneixements previs necessita?

Com a voluntàries, preparem les sessions i fem gestió de grup per a que col·laborin entre ells, que es coneguin i que estiguin i vinguin a gust cada dia. Com a aspectes més tècnics, posem en pràctica projectes d’Scratch i acompanyem a cada alumne segons el seu ritme, sense perdre la perspectiva de grup.

Jo personalment tenia poc coneixement d’Scratch, havia fet algun taller puntual amb els meus alumnes a l’Institut, però em quedava molt per descobrir. La formació que ofereixen, prèvia al voluntariat, és de gran ajuda i et dóna moltes eines. Tot i això, el meu company de voluntariat, que és també el meu fill, en sap molt més de programació que jo i s’ocupa d’aquells alumnes que van més enllà dels aprenentatges programats. No sé si sense ell m'hagués atrevit a fer-ho.

Quin suport ofereix Code Club a les persones voluntàries abans i durant l’activitat?

Code Club està sempre present. El fet de tenir contacte directe amb els organitzadors et dóna tranquil·litat. Es preocupen de tota la gestió inicial i t’ajuden sempre que tens algun dubte o dificultat, sempre troben la solució o busquen qui ho pot solucionar.

En el nostre Code Club es van apuntar molts nens i l’espai no disposava inicialment d’ordinadors suficients. Code Club de seguida ens va dotar del que necessitàvem. La formació que ofereixen també la considero necessària i molt adequada. Els continguts estan ben estructurats i ofereix tots els recursos que es requereixen per a fer les dinàmiques.

Com és l’experiència de fer voluntariat amb infants en el procés d’aprendre a programar? 

Fer voluntariat amb infants és meravellós perquè ells no tenen límits, sempre et sorprenen afegint creativitat a un projecte inicialment ‘preestablert’. Em sorprèn com d’habituats estan a utilitzar la tecnologia, el vocabulari que utilitzen i alguns referents que mencionen que formen part del món tecnològic actual i jo desconec.

Com creus que aquest tipus de voluntariat contribueix a reduir bretxes digitals o educatives?

Considero que Code Club posa tot el que té al seu abast per a que aquesta activitat arribi a tothom, especialment, a aquells nens i nenes amb menys recursos, és a dir, la formació és gratuïta i el nen no necessita cap recurs extra per a poder participar.

Tot i això, considero que tenim una dificultat en la difusió. Tenim moltes famílies que no tenen accés a la informació que cal per a prendre la decisió d’apuntar el seu fill o filla. Si hi ha una bretxa digital en l’alumnat, és molt probable que també hi sigui present en la família i, per tant, aquesta informació no arriba. La difusió per xarxes socials, butlletins electrònics... no arriba.

Recomanaries fer voluntariat a Code Club a altres persones? Per què?

El recomanaria i, de fet, el recomano. Crec que responsabilitzar-te d’un Code Club, especialment si és al teu municipi, t’acosta a la gent, et fa sentir que retornes a la societat una mica d’aquelles oportunitats de les que tu també has gaudit. A més, és molt divertit!

 

Les inscripcions per a nous espais i voluntàries ja són obertes a codeclubcat.org.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari