Open Source Beehives, un projecte obert per la protecció de les abelles!

Associació per a Joves TEB - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Open Source Beehives, un projecte obert per la protecció de les abelles!

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
Associació per a Joves TEB - Informàtic

Resum: 

Des de fa anys la població mundial d'abelles ha disminuït considerablement. Aquest projecte és un autèntic maridatge de codi lliure, eines de fabricació digital, filosofia fest-t'ho tu mateix i protecció per la població d'abelles!

El projecte Open Source Beehives

Segons l'informe «El declive de las abejas» de Greenpeace, la població mundial d'abelles i altres pol·linitzadors, sembla que estigui disminuint a a tot el món, però sobretot a l'Amèrica del Nord i al continent europeu. En els últims hiverns, la mortalitat de les abelles que fan mel, ha sigut d'una mitjana del 20% en el continent europeu. El mateix estudi afirma que els factors principals que estan relacionats amb aquesta reducció important de la població d'abelles, són:

  • Malalties i paràsits com el Varroa Destructor o el Nosema Ceranae.
  • L'agricultura industrial i l'ús d'herbicides i pesticides.
  • Diversos factors del canvi climàtic, com l'augment de temperatures i les modificacions de les pautes de precipitacions.

La solució per aquest problema requereix molts canvis i la majoria els han d'emprendre les administracions dels diferents països. Però mentre esteu esperant tots aquests canvis, cinc membres vinculats al Fab Lab de Barcelona i al moviment codi lliure, han ideat un projecte per a salvaguardar les abelles. En aquest projecte es combina la filosofia del programari lliure, les eines de fabricació digital, construcció fest-t'ho tu mateix, disseny col·laboratiu i protecció per la població d'abelles!

Open Source Beehives consisteix en el disseny i fabricació de bucs d'abelles en fusta, utilitzant eines de fabricació digital com talladores làsers, i el disseny i muntatge d'un sensor electrònic, per recollir informació sobre la població del rusc. Aquest sensor electrònic, en un futur servirà per mostrar en un mapa digital, tots els ruscs d'abelles del projecte i la quantitat d'abelles que hi haurà a a cada buc.

La documentació del disseny de les peces de fusta, els processos que ha de fer la talladora làser, les instruccions que s'ha de seguir per muntar el rusc i el disseny i muntatge del sensor electrònic, és accessible per a tothom. L'accés a la documentació, és el motiu perquè el projecte estigui considerat com a projecte en obert.

Els models de ruscs d'abelles disponibles

Actualment hi han dos models de ruscs d'abelles. Per una banda el model Colorado Top Bar, que està inspirat en un model kenyà. Aquest model està pensat per mantenir la forma natural de col·locació de les abelles, ja que està dissenyat en plafons horitzontals. Tota la documentació d'aquest model el podeu trobar aquí, i els fitxers fonts aquí.

Colorado Top Bar Beehive by akerkit on Sketchfab

Per l'altra banda tenim el model «Barcelona Warre Hive». Dissenyat pel francés Abbé Émil Warré, va ser publicat al llibre «Beekeeping for all» que es va publicar el 1948. Aquest disseny, està fet en mode vertical. Tota la documentació d'aquest model el trobareu aquí i els seus fitxers, els trobareu aquí.

Barcelona Warré Beehive by akerkit on Sketchfab

Per a construir aquests panells, podeu rebre l'assessorament dels Ateneus de Fabricació Digital de l'Ajuntament de Barcelona o del Fab Lab Bcn. En cas que no vulgueu construir el propi rusc d'abella, també teniu l'opció de comprar-los directament a la pàgina web del projecte.

Font d'informació: Greenpeace i Open Source Beehives

Afegeix un comentari nou