Crònica-resum del webinar sobre CommonsCloud

Colectic - Informàtic
Wouter explicant CommonsCloud
Wouter explicant CommonsCloud
Logotip de CommonsCloud
Logotip de CommonsCloud

Crònica-resum del webinar sobre CommonsCloud

Colectic - Informàtic

Resum: 

La conferència en línia sobre la plataforma col·laborativa CommonsCloud que va tenir lloc el 31 d'octubre ens va donar moltes claus sobre una eina molt adient per a les entitats.

El primer 'webinar' dels dos que tindran lloc per acabar l'any 2018 ha anat de la mà de Wouter Tebbens, president del Free Knowledge Institute. Aquest és el tercer cicle de conferències en línia de Xarxanet. Es tracta de seminaris 'online' adreçats a persones que treballen a entitats o que hi fan de voluntàries.

El 'webinar', que va tenir una durada de 34 minuts, va començar amb una petita explicació sobre què és el programari lliure. El convidat va comentar que el 'software' en un començament era lliure, però que poc a poc es va anar privatitzant, deixant-se de compartir coneixement.

Tot seguit va continuar dient que el núvol en un context de societat digital ha estat possible gràcies al web 2.0 i que són serveis que sempre estan promoguts per grans corporacions que ens ofereixen el producte com ells volen i amb l'objectiu d'obtenir les nostres dades i explotar-les. Wouter va posar el cas de Camdbridge Analytica com a exemple del què pot arribar a passar quan posem les nostres dades en mans d'aquestes grans corporacions.

Pel que fa a la diferència de CommonsClowd amb amb altres núvols com els de Google, Amazon, Facebook, Apple i Windows, Wouter va explicar que darrere d'aquest projecte hi ha una aliança de 10 entitats des del 2010 per a construir un núvol ètic basat en programari lliure.

CommonsClowd ofereix diferents serveis agrupats en tres plataformes a les quals es pot accedir amb les mateixes dades d'accés:

  • Oficina: per a guardar i compartir arxius, contactes, calendaris...
  • Projectes: un entorn que pot ajudar a gestionar projectes interns o col·lectius amb eines com ara gestors de tasques amb fils de debat, a compartir contrassenyes, a crear documentació, wikis...
  • Agora: espai de debat i presa de decisions dins la comunitat.

En relació a com aquesta plataforma pot ser d'utilitat per les entitats, aquestes poden tenir serveis dedicats a determinats col·lectius, de tal manera que amb un compte d'usuari o usuària es pot accedir a allò que és públic però també a aquells col·lectius en els quals es participa.

El projecte segueix la lògica de l'autogestió a partir de la fòrmula del cooperativisme amb la cooperativa FemPROCOMUNS. Hi ha tres perfils de cooperativistes: de treball, persones i entitats col·laboradores, i de consum. Per a fer-se cooperativista s'ha de fer una aportació única de 10 euros retornables més les quotes periòdiques en funció dels serveis que es volen utilitzar.

Al 'webinar' es va parlar també de la campanya de micromecenatge a Goteo que ha tingut una gran participació. D'altra banda, en el moment de la conferència, CommonsCloud comptava amb la subscripció de 200 persones i amb una vintena de col·lectius amb oficines dedicades.

El president del Free Knowledge Institute va explicar també que es busca un compromís amb el projecte bé per ajudar de manera voluntària a fer traduccions o altres tasques, o bé econòmicament a partir de les tarifes establertes que inclouen quotes especials per a entitats.

També va comentar que que hi ha hagut molt de debat sobre el model que es vol seguir i va donar una gran importància als estàndards que es fan servir per a aconseguir la interconnexió entre entitats.

El proper webinar tindrà lloc el 28 octubre a les 11 hores i portarà com a títol ‘Bones pràctiques en accions comunicatives d’entitats’. Comptarà amb la participació de tres entitats i/o iniciatives que ens parlaran de la seva experiència en l'àmbit de la comunicació associativa.

Afegeix un comentari nou