Àmbit de la notícia
Informàtic

Rubén Mir: "Les entitats han de competir amb les empreses en metodologia i superar-les en valors"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Carla Fajardo Martín
  • Rubén Mir Ugolini, de la cooperativa Human Call To Action.
    Rubén Mir Ugolini, de la cooperativa Human Call To Action.

Human Call To Action és una cooperativa que es dedica a la transformació digital amb impacte social, cultural i mediambiental.

Rubén Mir Ugolini és membre de la cooperativa Human Call To Action que es dedica a la transformació digital de projectes socials.

Com vau començar?

Les persones que la vam crear tenim perfils molt diferents. Jo soc periodista, vaig conèixer l’Aleix, que és programador i, anys més tard, la Marta, que és dissenyadora. Ens vam ajuntar perquè veníem d’anys treballant en projectes digitals amb objectius empresarials que no anaven gens connectats amb el nostre propòsit de vida.

Treballàvem amb una metodologia centrada en les persones usuàries i la volíem democratitzar portant-la a un sector que té molta necessitat que és el social. Busquem projectes que generin un impacte social, cultural i mediambiental positiu.

La metodologia està basada en l'experiència de les usuàries?

És el disseny centrat en les persones, la que fan servir totes les startups. Ve del 'design thinking', que neix de l'empatia. Parteix del que necessita l'altra persona i elimines l'ego. Aconseguim connectar psicologia amb tecnologia per assolir els objectius estratègics, com ho fan les grans empreses digitals del s. XXI, però des de l'ètica digital.

Per què una cooperativa?

El motiu principal d'aquesta empresa era connectar el nostre propòsit de vida amb el professional. Vaig fer un programa d’emprenedoria social a Barcelona Activa, amb Tàndem Social. Ens van explicar les figures jurídiques i la cooperativa era la que més encaixava amb la nostra filosofia. Som un grup de persones amb uns coneixements que oferim a les organitzacions, i també intercooperem internacionalment perquè d’aquí neix la innovació.

Què suposa econòmicament passar de dirigir-se a les empreses a oferir serveis a projectes socials?

Hi ha un factor econòmic i un altre de cultura digital. Arribar al mercat social és fer pressupostos per menys de la meitat dels preus de l'empresa on havia treballat abans. I encara costa explicar el valor que té invertir en organitzacions com la nostra. Perquè més enllà de fer tecnologia, fem disseny estratègic per aconseguir que assoleixin els seus objectius, ja sigui cap enfora per aconseguir clientes o voluntàries, com de portes endins perquè siguin més eficients i treballin més còmodes.

"Arribar al mercat social és fer pressupostos a menys de la meitat del preu"

Ens trobem que tenen dificultats econòmiques i també per valorar l’impuls que els pot donar l’estratègia digital. Estan anys enrere de les empreses grans.

Què podem fer per potenciar aquesta digitalització del sector social?

Un tercer actor molt important és l’administració pública. Veiem que oficialment hi ha moltes subvencions dirigides a la transformació digital, però no té comparació amb altres països on la ciutadania té més facilitat per accedir-hi.

L'administració hauria de fer una clara aposta, millorar els seus propis serveis digitals, i que les entitats comprenguin la necessitat que hi ha d'adaptar-se a aquesta revolució. No de qualsevol manera ni per lucrar-se sinó per generar impacte de forma ètica.

"Les entitats han d'entendre la necessitat que hi ha d'adaptar-se a aquesta revolució"

És sostenible econòmicament el que feu?

Depèn de com ho miris. Tenim sous més baixos dels que tindríem a un altre lloc. A vegades oferim més del que cobrem.

Quins projectes teniu en marxa?

Estem treballant en la nostra pàgina web en la qual relacionarem tots els projectes que fem amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Hem fet un projecte amb una entitat del Brasil de recollida de dades per protegir el medi ambient. Treballem amb la Fundació NETRI que fa inversió en països en vies de desenvolupament.

Jo destacaria els projectes que hem fet en l’àmbit educatiu. Hem fet un projecte amb una startup que es diu Filmpedia i que pretén ser el Netflix de l’educació i generar aprenentatge a través de l’audiovisual. També hem fet dues plataformes d'orientació acadèmico-professional: Xcelence, per la Fundació Bertelsmann, i Orion, amb la Universidad de Comillas.

Feu servir programari lliure?

Lliure i no lliure. Depèn de les necessitats. Treballem amb Wordpress i Odoo. Internament, treballem amb l’entorn Google perquè considerem que les eines estan molt més avançades. Dins la nostra filosofia hi ha la idea del codi lliure, però ha de ser un equilibri. Ens encantaria que tot el món digital apostés pel codi lliure, però si generem processos ineficients, generem fracassos i extincions. No ens agrada la filosofia "anti". Fem transicions.

"Si generem processos ineficients, generem fracassos i extincions"

És possible una tecnologia socialment responsable utilitzant Google?

Jo crec que sí. El concepte responsable és subjectiu. Justament estem fent un projecte amb la cooperativa Opcions per investigar com podem aconseguir que les persones que tenen consciència social consumeixin més responsablement. Per exemple, hi ha plataformes de consum responsable que incentiven la compra per internet i hi ha una sèrie de problemes associats com la logística. Qui és el bo i qui és el dolent? És una escala de grisos.

La tecnologia és un mitjà per aconseguir un impacte. Sempre és millor utilitzar programari lliure, però és responsable si genera impacte. En alguns casos no hi ha alternativa. Podríem dir, entre cometes, que la fi justifica els mitjans.

"La tecnologia és responsable si genera impacte"

Per què una entitat ha de recórrer a una aliada com Human Call To Action?

Perquè acompanyem les persones en el canvi cap a una cultura més digital per millorar processos i dissenyem eines que generin l'impacte buscat. Per entrar en el segle XXI amb la manera de funcionar que tenen les organitzacions que, per bé o per mal, comanden el planeta terra.

Per assemblar-se a les empreses capitalistes?

Assemblar-se des d'un punt de vista metodològic, no ètic. Utilitzar els mitjans que funcionen i millorar la proposta de valors respecte a les empreses que generen més negoci.

Per competir?

Per competir, i superar-les en proposta de valors.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari