Sumeu-vos a la campanya per l’ús del programari lliure a l’administració pública!

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda - Colectic
Campanya public code public money
La campanya té per objectiu que les administracions públiques utilitzin el programari lliure en lloc del privatiu.
Argument de la campanya Public Money, Public Code
El diner públic ha de ser pel contribuent, i no per les grans empreses.

Sumeu-vos a la campanya per l’ús del programari lliure a l’administració pública!

Autor/a: 
Xavi Aranda - Colectic
Colectic - Informàtic

Resum: 

La Free Software Foundation Europe ha iniciat una campanya per l’ús del programari lliure a l’administració pública. L’objectiu és fer arribar les adhesions i la carta de drets als màxims representants europeus.

El passat 13 de setembre, la Free Software Foundation Europe (FSFE) va presentar en societat la carta oberta per demanar que, els organismes públics utilitzin el programari lliure en lloc del programari privatiu. Aquesta carta donava tret a sortida a la campanya «Public money, public code», organitzada per la mateixa FSFE.

La campanya argumenta que el programari lliure dóna el dret a tothom a utilitzar, estudiar, compartir i millorar el programari. Aquest dret ajuda a donar suport a altres llibertats fonamentals com la llibertat d’expressió, llibertat de premsa o privacitat. Per això cal que els organismes públics siguin els primers a utilitzar el programari lliure. Aquests organismes públics han de garantir que tenen un control total sobre el programari que utilitzin i sobre els seus sistemes informàtics. Aquests sistemes informàtics són com la infraestructura digital d'un estat.

Actualment, la majoria d’organismes públics utilitzen programari privatiu. I aquest tipus de programari provoca el següent:

  • Prohibeixen compartir i intercanviar codi finançat públicament. Això evita la cooperació entre les administracions públiques i dificulta encara més el seu desenvolupament.
  • Dóna suport a monopolis dificultant la competència. Com a resultat, moltes administracions depenen d’un grapat d’empreses.
  • Representen una amenaça per a la seguretat de la nostra infraestructura digital en prohibir l’accés al codi font. Això fa que tancar portes del darrere i solucionar forats de seguretat sigui extremadament difícil, si no del tot impossible.

La campanya «Public money, public code» argumenta les següents raons per utilitzar el codi lliure:

  • Estalvi d’impostos. Les aplicacions es poden reaprofitar i millorar, i no necessiten llicències privatives que generen molta despesa.
  • Augment de la col·laboració. Els esforços en projectes grans permeten compartir coneixement i despeses.
  • Al servei públic. Les aplicacions pagades amb fons públics han d’estar disponibles per a tothom.
  • Foment de la innovació. Amb processos transparents, altres no han de reinventar la roda.

Actualment hi ha 97 organitzacions i 14393 persones que donen suport a la campanya. Les persones físiques i els organismes poden adherir-se aquí. Totes les adhesions seran presentades als representants de tota Europa perquè puguin regular l'ús del programari lliure a les administracions públiques.

Afegeix un comentari nou
0