Àmbit de la notícia
Informàtic

Marta Gómez: "Volem construir una alternativa a com es produeix la tecnologia actualment"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • L'equip de la cooperativa Jamgo
    L'equip de la cooperativa Jamgo Font: Jamgo

La cooperativa Jamgo aposta per l’horitzontalitat, el programari lliure i la sostenibilitat digital.

En un sector tan competitiu i jeràrquic com el tecnològic, la cooperativa Jamgo representa una alternativa radical i transformadora. Aquesta entitat barcelonina s’organitza de manera horitzontal, fent que totes les sòcies de l’organització tinguin el mateix pes en la presa de decisions, el mateix sou i accés transparent a la informació de la cooperativa.

Amb una trajectòria de catorze anys d’activitat, Jamgo desenvolupa aplicacions informàtiques a mida i impulsa projectes amb un fort component social i mediambiental, treballant col·laborativament per democratitzar l'accés i el desenvolupament de la tecnologia.

Aquesta setmana, Jamgo és la nostra entitat protagonista i per saber més del seu projecte hem parlat amb Marta Gómez, responsable de comunicació digital i de gestió de projectes tecnològics de la cooperativa.

Què és Jamgo?

Jamgo som una cooperativa tecnològica, el que per nosaltres vol dir que, a diferència de la majoria d'empreses tecnològiques, en lloc de tenir jerarquies molt marcades, en què hi ha un cap i els empleats simplement obeeixen, nosaltres ens organitzem de manera horitzontal. És a dir, no hi ha càrrecs ni jerarquies formals a la cooperativa, sinó que treballem en una estructura 100% horitzontal i totes les persones treballadores som sòcies de l'organització, totes tenim la mateixa remuneració, totes tenim el mateix pes als espais de decisió, etc.

Què suposa per vosaltres tenir la forma jurídica de cooperativa?

Ser una cooperativa per nosaltres implica molts principis i valors que van més enllà de la nostra activitat, com per exemple la transparència. A Jamgo, totes les persones tenim accés a la informació econòmica i estratègica de la cooperativa, i utilitzem eines d'autoavaluació que després publiquem, com el Balanç Social, per exemple.

Un dels altres valors fonaments per nosaltres és l’ús i la promoció del programari lliure. Ja que es tracta d’un ‘software’ que garanteix algunes llibertats i que promou la col·laboració, l'autonomia i l'aprenentatge col·lectiu i que està en contra de deixar la tecnologia en mans d'uns pocs.

Quins projectes teniu, ara per ara, en marxa?

Doncs tenim sempre diversos projectes actius, però al final el que nosaltres fem, en línies generals, és dissenyar i desenvolupar aplicacions informàtiques a mida. El que fem és estudiar els objectius dels nostres clients, d'acord amb els seus sectors d’activitat i les necessitats específiques que té i llavors oferim una solució tecnològica personalitzada.

Per concretar més, un dels projectes que tenim ara en marxa és ECOWEBS: Tecnologia ecològica i sostenible per un futur digital verd’ , que és una aposta molt gran que estem fent amb la cooperativa L’Apòstrof on la idea és prioritzar la senzillesa a l'hora de programar una web per reduir el consum de recursos digitals. I tot parteix de la presa de consciència que la tecnologia té un impacte mediambiental, del que sovint no es parla, i que és quelcom físic i tangible que consumeix recursos materials. És des d’aquí des d’on hem impulsat aquest projecte.

Quins altres projectes característics de Jamgo dueu a terme?

Un altre dels tipus de projectes molt característics de la nostra organització són els que diem de ‘back office’ que consisteixen, bàsicament, que un client que ens arriba perquè "l’Excel se li ha quedat petit" i necessita una eina de gestió més potent i completa per la seva organització. Això és un ‘back office’, una eina que permet gestionar des de persones voluntàries, informació, dades relatives a l’organització...

A més, també desenvolupeu molts projectes d’intercooperació.

Sí, de fet, ara mateix estem immerses en un projecte del qual estem bastant orgulloses, perquè ens hem ajuntat a altres cooperatives tecnològiques i estem impulsant un procés d'articulació sectorial, que hem anomenat Mosaic Tecnològic Cooperatiu, i la nostra idea és treballar cada vegada de manera més conjunta amb altres cooperatives del territori.

Tot i que el projecte està en un punt molt inicial, la veritat és que és molt engrescador poder compartir-lo. La majoria de cooperatives tecnològiques que existim al territori tenim una mirada petita i poder aspirar a fer projectes més grans a nivell de licitacions, subvencions, i també poder arribar a oferir una política de preus comuna és molt engrescador.

Per tant, en un sector tan competitiu com és el tecnològic, vosaltres aposteu per la col·laboració.

Sí! De fet, la majoria de les persones que formem part de Jamgo venim rebotats de treballar en grans multinacionals i amb la cooperativa volem construir una alternativa a com es produeix la tecnologia actualment amb mesures com la que comentàvem abans de, per exemple, promoure l'horitzontalitat enfront de la verticalitat.

També apostem per incloure perfils diversos dintre del món de la tecnologia o per fixar-nos en com es fa aquesta tecnologia i al servei de qui es fa. Volem democratitzar la tecnologia i posar-la en mans de tothom, així com tenir en compte l’impacte ambiental que té.

Com animaríeu a les entitats a què s’apropessin a vosaltres si necessiten serveis tecnològics?

Doncs primer diria que apropant-se a Jamgo estan recolzant una entitat que proposa acompanyar les persones. A més, tenim una trajectòria de catorze anys com a cooperativa i, per tant, el nostre projecte és ja estable i tenim en compte molts factors que entren en joc en la tasca que fem com, per exemple, tal com hem dit, la sostenibilitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari