Àmbit de la notícia
Informàtic

Tecnologia social per lluitar contra les violències masclistes

Entitat redactora
Colectic
  • El programa de ràdio comunitària produït a Colectic amb motiu del 25N. Font: Colectic.
    El programa de ràdio comunitària produït a Colectic amb motiu del 25N. Font: Colectic. Font: Colectic

La cooperativa Colectic commemora el 25N amb una activitat d’estampació i un programa especial de ràdio comunitària. 

El passat 25 de novembre es va commemorar, a escala internacional, el Dia Internacional per l’Erradicació de les Violències Masclistes. La commemoració d’aquesta data es remunta l’any 1981 quan, segons l’Organització de les Nacions Unides, diversos grups per la defensa dels drets de les dones es van congregar el dia 25 de novembre en homenatge a les germanes Mirabal, tres activistes polítiques de la República Dominicana que van ser assassinades el 25 de novembre del 1960 per ordre del dictador Rafael Trujillo.

Enguany, per commemorar aquesta data, que ha esdevingut una cita internacional de reivindicació contra les violències masclistes, des de la cooperativa tecnològica Colectic es van organitzar dues activitats que van omplir d’esperit reivindicatiu els carrers del barri del Raval, a Barcelona.

Tal com es va fer l’any passat, des de primera hora del matí es va organitzar una activitat d’estampació de bosses de tela als Jardins de Rubió i Lluch. Aquesta activitat forma part de l’itinerari formatiu del projecte ‘Wemin: Dones i TRIC’, desenvolupat en col·laboració amb el Punt Òmnia Raval - Colectic i la Taula de Dones del Raval, que impulsa accions que combinen la inclusió social i les tecnologies, amb un fort compromís per la igualtat i la defensa dels drets de les dones.

L’activitat va comptar amb la participació de més de 200 dones, a més de diverses entitats locals, com ara el ja mencionat Punt Òmnia Raval - Colectic, el centre d’atenció social Lloc de la Dona, la Fundació Cepaim i la Fundació Surt, que van contribuir activament en l’organització i desenvolupament de les activitats.

"Les activitats han estat molt ben rebudes per les participants i les entitats implicades", explica Lady Pazmiño, responsable del projecte Wemin, de l’activitat i sòcia de la cooperativa Colectic que, a més, afegeix que "l’estampació de bosses amb el símbol de la libèl·lula, impulsada pel Punt Òmnia Raval - Colectic i Lloc de la Dona, ha destacat per la seva originalitat i càrrega simbòlica".

Pazmiño també destaca les activitats paral·leles a l’estampació, organitzades per diverses entitats locals, com ara "el taller de reflexió liderat per Cepaim, que ha generat un espai enriquidor per identificar i entendre les diverses formes de violència masclista, fomentant un diàleg obert i profund, i la proposta de la Fundació Surt, amb la creació de xapes feministes, que han esdevingut un símbol de compromís i reivindicació".

Per acabar aquesta primera part de la jornada, es va realitzar una lectura de frases i poemes feministes com a prèvia al minut de silenci en memòria de les víctimes, tot a càrrec de l’espai Totes Som Punt Lila que Pazmiño qualifica d'"especialment solemne i significatiu, consolidant la jornada com una iniciativa transformadora i plena de solidaritat".

Combatent les violències a través de les ones

Al migdia, al local de Colectic, situat al carrer dels Salvador es va dur a terme un programa de ràdio especial amb temàtica del 25N. L’espai va estar conduït per les dues dinamitzadores comunitàries del Raval, la Clara Massana i la Sara De Miguel.

L’Ana Pérez, responsable de l’espai jove de Colectic i organitzadora de l’activitat, explica que "la participació en el programa de diferents entitats del barri com Fundació Surt, Àmbit Dona i Onada Feminista ha permès tenir una visió de les realitats que hi ha al barri del Raval i com aquestes entitats treballen amb dones que es troben en diferents situacions de violència".

Pérez destaca l'aportació d'Alejandra Sanchez, de l’associació Onada Feminista que, tal com explica l’educadora, "ens ha permès tenir un punt de reflexió sobre les violències al món digital i com aquestes són un reflex del món masclista en el qual vivim".

D’aquesta manera es va concloure la jornada reivindicativa al Raval abans de sumar-se a la manifestació unitària de la tarda.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari