TIC-TAC: un projecte tecnològic amb voluntat de transformació social

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

TIC-TAC: un projecte tecnològic amb voluntat de transformació social

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

La Universitat de Girona i el grup Udigital impulsen TIC-TAC, un projecte que apropa la tecnologia als infants de dues escoles gironines amb una alta taxa d'immigració. L'objectiu és afavorir que deixin de ser escoles gueto.

El treball en equip, la creativitat i el pensament crític són els tres pilars de TIC-TAC, un interessant projecte de cooperació impulsat des del grup d'investigació Udigital de la Universitat de Girona (UdG). Amb el projecte es busca apropar la tecnologia i la ciència als nens i nenes de dues escoles concretes.

Tecnologies de la Informació i la Comunicació per a Transformar l'Aprenentatge i la Creativitat (TIC-TAC) és un projecte complet, optimista i amb una forta voluntat de transformació social. Actualment es du a terme entre els alumnes més grans de l'escola El Veïnat de Salt i la Dalmau Carles de Girona. En el projecte hi col·laboren també els ajuntaments d'aquests dos municipis.

Les dues escoles participants al projecte tenen un percentatge molt alt d'immigració entre l'alumnat, per això mateix es van escollir

Voluntat transformadora

"Les dues escoles no les vam triar per casualitat", puntualitza un dels responsables de TIC-TAC. Tant l'una com l'altra tenen un percentatge molt alt d'immigració entre l'alumnat: més del 85% dels nens i nenes són immigrants o fills d'aquests i en algunes aules aquesta xifra està per sobre del 90%. "Això crea una sèrie de dinàmiques que fan que els pares del barri no vulguin portar els seus fills a aquestes escoles i s'acaben convertint en el que se'n diu escoles gueto".

Un dels principals objectius de TIC-TAC és canviar la situació i convertir aquests centres educatius en tot el contrari: en "escoles imant". "Lligant aquestes escoles públiques a una institució que és excel·lent en una determinada disciplina, en el nostre cas [UdG] en ciència i tecnologia, es vol aconseguir que a la llarga els pares de la zona que tenen nens interessats en aquests temes vulguin portar els fills a aquestes escoles", d'aquesta manera es reverteix la dinàmica d'escola gueto.

Tallers quinzenals al Parc Científic i Tecnològic de Girona

Cada dues setmanes, els i les alumnes participants al projecte visiten el Parc Científic i Tecnològic de la UdG i participen, separats en grups, en les diferents activitats i tallers pensats per apropar-los la tecnologia i la ciència al mateix temps que s'estimula la creativitat, el treball en equip i l'esperit crític.

De moment, els menuts ja han treballat amb l'Scratch, un llenguatge de programació informàtica pensat perquè el puguin utilitzar nens i nenes per crear els seus propis jocs i animacions, i han participat en tallers de robòtica.

Un dels principals objectius de TIC-TAC és revertir la situació i convertir les escoles gueto de Salt i Girona en escoles imant

A tot aquest coneixement més tècnic s'hi han intercalat càpsules de coneixement relacionades amb l'art i la ciència. És, al cap i a la fi, una manera de fer palès que una disciplina sense les altres perd bona part del sentit. Un robot, per exemple, guanya en valor amb una carcassa atractiva, la qual, per fer-la, requereix de certs coneixements d'art i disseny.

"Ens agradaria que els nens deixin de ser només usuaris i consumidors de la tecnologia i es converteixin en creadors i productors. Que aprenguin a fer-la servir per expressar-se de forma creativa i que en el futur esdevinguin agents del canvi de les seves comunitats i famílies i tirin endavant projectes per crear riquesa en els diferents àmbits socials", reflexiona un responsable de TIC-TAC al vídeo anterior.

Un equip multidisciplinari

Darrere del projecte hi ha Udigital, un grup de recerca nascut el 2007 arran de la unió de nou grups de la UdG interessats en l'àmbit TIC-Media i pertanyents tant a l'àmbit de la ciència i la tecnologia com al de les humanitats. La unió va néixer de la voluntat de sumar esforços i treballar en equip per a un interès comú.

TIC-TAC es desenvolupa dins el marc d'un projecte més ampli: Udigital.edu. Es tracta del projecte educatiu del grup i amb el qual s'intenta apropar a la societat la recerca feta. El projecte TIC-TAC ha comptat amb la col·laboració de professors i investigadors de l'àmbit de la psicologia i l'educació per realitzar, per exemple, les fitxes de seguiment dels nens i nenes participants.

Afegeix un comentari nou