Vull fer un voluntariat virtual, quines opcions tinc?

Associació per a Joves Teb
Autor/a: 
Eneida Iturbe
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Vull fer un voluntariat virtual, quines opcions tinc?

Autor/a: 
Eneida Iturbe
Associació per a Joves Teb

Resum: 

Ajudar en la difusió de campanyes, signar peticions, fer traduccions, assessorar una associació... són algunes maneres en què pots col·laborar amb les entitats del tercer sector des de casa teva.

Quan parlem de voluntariat la tendència és imaginar una persona que s'implica en una causa de manera presencial. Els avenços tecnològics, però, estan canviant les formes de relacionar-se i el voluntariat i l'activisme no són alienes a aquesta transformació. En un món cada cop més digital, sorgeixen d'altres maneres d'involucrar-se. Així, segur que en aquests moments milers de persones compromeses estaran col·laborant en alguna causa a través dels seus ordinadors o telèfons mòbils.

El voluntariat virtual i el ciberactivisme ofereixen la possibilitat de donar suport a causes a través de les TIC i Internet. El nivell d'implicació i el temps que s'hi dediqui depenen de les ganes i possibilitats de cada persona. Es poden realitzar aportacions puntuals a una campanya en concret, col·laborar amb una entitat al llarg del temps o, fins i tot, engegar tu mateix/a una acció que doni resposta a un repte social i generi el canvi.

Et proposem algunes maneres de posar el teu temps i talent al servei d'una causa social, a través d'Internet.

Fer difusió de campanyes

La comunicació i la difusió són molt importants quan un col·lectiu o una entitat busca finançament a Verkami per posar en marxa un projecte, llança una campanya online per donar a conèixer una causa o organitza una trobada o una acció. Sovint, demanen als seus socis i sòcies i als seguidors/ores a les xarxes que els donin un cop de mà amb la difusió de la iniciativa.

Fer d'altaveu de les causes que defenses pot ser una manera de col·laborar amb elles. Compartir amb les teves amistats de Facebook l'esdeveniment, repiular els seus missatges, explicar al teu blog que has aportat diners o energies a una causa... tot això ajuda!

Participar a les crides a l'acció

Signar un manifest o participar a una campanya són altres maneres de donar suport. Com exemple, SOS Racisme té en marxa la campanya #AixòÉsRacisme i demana a la ciutadania que denunciïn situacion d'injustícia tot fent servir aquesta etiqueta a les xarxes.

Una organització que fa moltes crides a l'acció (call to action) és Amnistia Internacional. Explica una injustícia concreta i demana que la ciutadania actui signant una petició que es fa arribar a governs o organismes internacionals.

Engegar una campanya

Si detectes una necessitat, un repte social a la teva comunitat i tens idees per transformar aquesta realitat, pots utilitzar les plataformes de peticions per denunciar-la i buscar suport. Portals con Change.org o Avaaz.org canalitzen moltes d'aquestes iniciatives.

Aportar la teva expertesa en el teu àmbit de coneixement

Dissenyadors/ores, desenvolupadors/ores web, periodistes, economistes, traductors/ores, community managers... poden aportar la seva expertesa a les entitats tot fent col·laboracions puntuals o estables en el temps, però de manera virtual. Ho poden fer amb les organitzacions que més els agradin, quedin a prop o lluny d'on viuen. És una manera de col·laborar amb ONG estrangeres, per exemple.

Existeixen plataformes que es dediquen a posar en contacte les organitzacions que necessiten voluntaris/àries per realitzar tasques que no requereixen presencialitat amb les persones que volen aportar el seu granet de sorra i no disposen de gaire temps o no es poden desplaçar. Normalment, les entitats hi publiquen les seves ofertes de voluntariat online i la ciutadania compta amb un cercador per poder seleccionar els àmbits que li interessen, el tipus de tasca, el temps de dedicació, etc. Així, pot trobar ofertes que s'adaptin al que ell/a pot oferir. Hacesfalta.org, Onlinevolunteering.org o Catchafire són algunes d'aquestes plataformes.

Afegeix un comentari nou