Àmbit
Informàtic

3 aplicacions per evitar distraccions digitals i millorar la productivitat laboral

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Anna Sánchez
Tot i que les notificacions poden semblar inofensives, diversos estudis apunten a l’impacte negatiu que poden tenir en la concentració i rendiment de les persones treballadores. Font: Pixabay.

En l’era digital, les interrupcions i distraccions per notificacions són cada cop més freqüents. Quines eines i aplicacions tenim per reduir-les?

L’arribada d’un correu electrònic a la safata d’entrada, el recordatori de la pròxima reunió d’equip, un missatge instantani a través de la intranet, una menció a Instagram... Segons un estudi de la Universitat de Califòrnia, les interrupcions de notificacions poden fer que una treballadora trigui fins a 23 minuts en tornar a la tasca que estava desenvolupant. Al 2018, Microsoft va publicar una investigació on assegurava que el 56% de les persones treballadores consulten el correu electrònic tan aviat com arriba una notificació, fins i tot si aquest no és urgent.

La interrupció dels fluxos de treball pot trencar la nostra concentració i generar sensació d’estrès, perquè, sovint, considerem que cal respondre-ho tot de forma immediata i que no tenim control sobre la nostra planificació de tasques. En aquest recurs de Xarxanet, et proposem tres aplicacions gratuïtes i basades en programari lliure per evitar al màxim distraccions i millorar la productivitat a la teva entitat.

Índex

Gestió de notificacions

Moltes aplicacions i sistemes operatius permeten l’activació del mode 'DND' o 'Do Not Disturb' (en català, 'no molestar'), entre elles diverses distribucions de Linux i Ubuntu. Aquest mode pot silenciar notificacions i, d’aquesta manera, mantenir l’atenció en activitats que no impliquin pantalles.

En el cas d’Ubuntu és molt senzill activar aquest mode! Només cal fer clic a la part superior de la pantalla, on apareix la data i hora. S’obrirà una finestra i només s’ha de seleccionar el botó 'No molestar' a la cantonada inferior esquerra.

Bloquejador de llocs web

LeechBlock és una extensió per a Firefox, Google Chrome i Microsoft Edge que permet establir limitacions d’accés per a determinats llocs web que poden generar distraccions i robar-nos molt de temps. D'aquesta manera, podràs bloquejar webs introduint el seu domini, determinar els dies i hores quan s’aplica i especificar quina web alternativa se’ns ha de mostrar en pantalla quan intentem accedir a alguna de les webs bloquejades.

L’avantatge és la possibilitat de personalitzar aquest bloqueig. Per exemple, pots limitar llocs web dins de períodes de temps fixos (per exemple, entre les nou del matí i les cinc de la tarda), després d'un límit de temps (per exemple, permetre només deu minuts cada hora) o amb una combinació de períodes de temps i límit de temps (per exemple, permetre fins a deu minuts cada hora entre les nou del matí i les cinc de la tarda).

Dins d’aquesta categoria també existeix SelfControl per a macOS o Focus per a Linux, ambdues basades en codi lliure.

 

Pauses regulars

T’ha passat mai que t’has ofuscat amb una tasca concreta a la feina, no has sigut capaç de tirar-la endavant, has fet una pausa i a la tornada l’has pogut resoldre sense problema? Diversos estudis apunten que fer pauses breus de forma regular durant la jornada laboral ajuda a millorar la concentració, reduir l’estrès, incrementar la creativitat i productivitat i millorar la qualitat de la feina realitzada.

Gnome Pomodoro és una aplicació de codi lliure de gestió del temps que realitza recordatoris per fer petites pauses i reduir l’exposició excessiva i constant a pantalles. Permet dividir el treball en blocs de temps, generalment de 25 minuts, seguit de descansos curts que serveixen per aixecar-se de la cadira, fer una mica d’exercici o simplement relaxar-se per recuperar energia. Cada quatre sessions llargues de treball (100 minuts de feina), recomana fer una pausa llarga d’entre 25 i 30 minuts.

Comparteix i difon