8 aplicacions per fomentar el consum responsable
La tecnologia ens pot facilitar la presa de decisions per reduir, reutilitzar o comprar productes de proximitat, més sostenibles o saludables.
La tecnologia pot facilitar el consum responsable centralitzant informació i generant xarxa en àmbits com l'alimentari o el tèxtil, que deixen una petjada de carboni elevada. L'agricultura i la ramaderia emeten més d'un 20% de les emissions, mentre els residus, el 4,3%.
Prendre decisions sobre el que comprem és una responsabilitat amb molt de poder que pot reduir residus i emissions, col·laborar en projectes solidaris, ajudar a conservar la biodiversitat, repercutir en les condicions de vida de les nostres veïnes, millorar la nostra salut i combatre el canvi climàtic, si ho fem de forma col·lectiva.
Al cap i a la fi, allò que és responsable i sostenible promou l'equilibri entre les relacions socials i ambientals interdependents que sostenen el nostre planeta.
Fem un recull d'algunes aplicacions que ens poden donar un empenta per aconseguir-ho.
Go Zero Waste
Aquesta aplicació col·laborativa disposa d'un mapa molt útil amb els establiments que aposten per l'economia circular i el residu zero. Les persones usuàries poden compartir nous punts al mapa, ja siguin botigues, allotjaments, serveis o mercats.
L'organització estableix que aquests establiments han de tenir bones pràctiques com la venda a granel, l'ús d'envasos reutilitzables i la promoció d'envasos propis, la segona mà, l'eliminació de productes monodosi com el sucre, promoure que la gent s'emporti el menjar sobrant o servir aigua km 0.
A més, Go Zero Waste es dedica a promoure el residu 0 a través de l'educació ambiental i la gamificació dissenyant activitats per a empreses, centres educatius i ajuntaments.
To good to go
795 milions de persones passen fam al món, segons Mans Unides. Tot i així, llancem un terç del menjar que produïm. Aquesta aplicació vol revertir aquesta realitat fent d'intermediària entre establiments alimentaris que no han venut tot el producte i persones consumidores. Sota la crida de "salvar" menjar, s'ofereixen a diari paquets de menjar sorpresa a preus més assequibles per no haver-los de llançar.
14.790 establiments ja s'han unit a l'aplicació, que ha utilitzat 4,5 milions de persones a tot l'Estat.
Wallapop
La clau per reduir realment les emissions és reduir i reutilitzar. Ho podem fer consumint productes de segona mà per allargar-ne la vida útil, no contribuir en les emissions d'una nova producció, i postergar la seva transformació en residu.
Per això, no podia faltar a la llista el clàssic Wallapop que, com Vibbo o d'altres, serveixen per posar a la venda productes que ja no fem servir i adquirir-ne d'altres que necessitem segons la proximitat de les persones usuàries a través de la geolocalització.
CoCo
Aquesta aplicació col·laborativa, com Yuka o MyRealFood, serveix per analitzar el valor nutricional dels productes que comprem escanejant els codis de barres.
En aquest cas, l'eina extreu una puntuació, que es calcula segons tres indicadors existents: el Nutrient Profile Model de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el NOVA, desenvolupat al Brasil, que indica si el producte és ultraprocessat, i el sistema xilè d'advertències per nivells alts de greixos, sucres, sodi i calories.
Un producte també és sostenible si és equilibrat nutricionalment i ens proporciona una vida saludable. A més, l'eina assenyala els productes amb més impacte mediambiental, i indica els additius que porta.
Ethical Time
Cada vegada hi ha més marques de roba que s'agafen al valor de la sostenibilitat com a estratègia de màrqueting, però què vol dir ser una marca sostenible?
Ethical Time estudia el seu impacte social i ambiental i verifica que ho siguin amb el segell Real Sustainable Fashion. Les aplega en el cercador de la seva web i en una web app que es pot instal·lar al dispositiu seleccionant l'opció per afegir-la a la pantalla d'inici del menú de configuració. Hi trobareu tot tipus de peces de roba garantides com a realment sostenibles.
Closca Water
Consumim un milió d'ampolles de plàstic cada minut i el 80% van a parar als abocadors i als oceans. Aquesta aplicació, igual que Tap - Find Water Everywhere, serveix per trobar aigua gratis per reomplir els nostres envasos allà on siguem, ja siguin establiments que col·laboren amb el projecte, fonts o màquines públiques d'aigua.
L'aplicació és col·laborativa i permet afegir punts als més de 200.000 que ja aplega, a més d'oferir recompenses per fer-la servir.
Olio
Aquesta aplicació té la vocació de compartir entre el veïnat menjar que no utilitzem o que està pròxim a caducar-se i d'altres articles que ja no farem servir a través de la geolocalització. A l'hora de publicar un article, podem indicar quant de temps pot estar disponible, la qualitat i el lloc i hora de recollida.
A nivell de consum responsable, té un espai per a productes fets a mà, que dona l'oportunitat de vendre de forma informal a persones artesanes independents. També ens permet deixar articles per un temps o fer crides d'objectes concrets que necessitem.
Com les aplicacions del tipus Wallapop, disposa de perfils, valoracions de les persones usuàries i processos de verificació, i està impulsat per persones voluntàries.
Buycott
Aquesta aplicació està dissenyada per apoderar les consumidores proporcionant informació detallada sobre els productes que compren. El seu funcionament es basa en la capacitat d'escanejar codis de barres de productes utilitzant la càmera d’un dispositiu mòbil. Una vegada escanejat el codi de barres, l'aplicació rastreja la cadena de subministrament i proporciona dades sobre l'empresa matriu, així com el seu historial en temes específics, com ara pràctiques laborals, sostenibilitat ambiental o contribucions polítiques.
La característica central de Buycott és que permet a les usuàries alinear les seves decisions de compra amb els seus valors personals. A més, l'aplicació organitza campanyes a les quals les usuàries poden unir-se per a secundar o boicotejar certes marques o productes en funció de problemes específics.