Àmbit
Informàtic

7 eines per a millorar l’accessibilitat del teu lloc web

Entitat redactora
Colectic - Informàtic
Autor/a
Sara Borrella
Vols fer que la web de la teva entitat sigui més accessible? AVols fer que la web de la teva entitat sigui més accessible? Aquestes eines t'ajuden a aconseguir-ho. Font: Pixabay.
Vols fer que la web de la teva entitat sigui més accessible? Aquestes eines t'ajuden a aconseguir-ho. Font: Pixabay. Font: Pixabay

L’accessibilitat web és clau per garantir que tothom, independentment de les seves capacitats, pugui utilitzar i gaudir de la xarxa.

Assegurar que els llocs web i les aplicacions siguin accessibles per a persones amb discapacitats com la ceguesa, la baixa visió, la sordesa, les limitacions cognitives i altres condicions que poden dificultar l’ús d’internet és clau per a qualsevol plana web, però especialment per a les de les entitats del tercer sector.

Per fer que el lloc web de la nostra entitat sigui més accessible, hi ha diverses tècniques que es poden aplicar. Per exemple, utilitzar un llenguatge clar i concís, proporcionar text alternatiu per a les imatges o utilitzar encapçalaments i etiquetes per facilitar la navegació. 

Hi ha una gran varietat d’eines que ens poden ser molt útils per aplicar tots aquests consells d'accessibilitat. Les coneixem en aquest recurs de Xarxanet. 

Índex

Achecker

Achecker és una eina creada per una comunitat internacional de persones que treballen per desenvolupar tecnologia inclusiva amb codi obert i garantir que les pràctiques emergents es dissenyin de manera accessible. Aquesta comunitat és un referent en l'àmbit de l'accessibilitat web, oferint eines per avaluar i millorar l'accessibilitat dels llocs web.

Entre les característiques més destacades d’Achecker hi ha la seva capacitat per analitzar pàgines web i generar informes detallats sobre els errors d'accessibilitat trobats. A més, permet personalitzar els criteris d'avaluació segons les necessitats específiques del projecte. És una eina oberta i gratuïta que facilita la col·laboració entre persones desenvolupadores i altres professionals per crear un web més inclusiu i accessible per a tothom.

Wave

Wave és un conjunt d’eines de verificació d’accessibilitat de programari lliure creat per facilitar el treball de les persones desenvolupadores a l’hora de fer que els seus llocs web siguin accessibles per les usuàries. Desenvolupada per WebAIM, una organització internacional reconeguda en l'àmbit de l'accessibilitat web, Wave és una eina àmpliament utilitzada per identificar errors d'accessibilitat i proporcionar recomanacions per corregir-los.

Algunes de les característiques principals de Wave inclouen la seva capacitat per integrar-se fàcilment com a extensió gratuïta per a navegadors, oferint una anàlisi instantània del lloc web que s'està visualitzant. Wave identifica problemes d’accessibilitat d'acord amb les Directrius d'Accessibilitat al Contingut en la Web (WCAG) i facilita l'avaluació manual del contingut, cosa que permet a les desenvolupadores detectar i corregir errors de manera ràpida i eficient. La major part de les seves funcionalitats bàsiques són accessibles de manera gratuïta.

Axe

Axe és una eina d'anàlisi d'accessibilitat de programari lliure que ajuda a identificar i solucionar problemes en llocs web, facilitant que aquests compleixin amb els estàndards internacionals d’accessibilitat. Desenvolupada per Deque Systems, Axe s'ha convertit en una de les eines més utilitzades per desenvolupar llocs web accessibles, gràcies a la seva capacitat per proporcionar anàlisis exhaustives i informes detallats.

Les característiques de l’eina Axe inclouen una integració fàcil amb navegadors com Chrome i Firefox, permetent a les desenvolupadores fer proves d'accessibilitat en temps real mentre naveguen pel seu lloc web. Axe genera un informe complet que mostra els problemes detectats i ofereix recomanacions clares sobre com solucionar-los. També proporciona una puntuació global d’accessibilitat, ajudant a entendre el nivell d'accessibilitat del seu lloc web en un cop d'ull.

Snook

Snook és una eina gratuïta de comprovació de contrast de colors que ajuda a garantir que els continguts web siguin llegibles per a tothom, incloent-hi persones amb deficiències visuals com el daltonisme. Aquesta eina permet a les persones desenvolupadores especificar un color de primer pla i un de fons, i determinar si el contrast entre ells és suficient per ser vist per tothom.

Entre les seves característiques, Snook destaca per la seva senzillesa i precisió a l’hora de determinar el contrast adequat. L'eina analitza tant la diferència de color com la de brillantor i proporciona resultats clars sobre si els colors compleixen amb els estàndards d’accessibilitat. Aquesta eina és essencial si vols assegurar-te que el teu disseny web és visualment accessible per a totes les persones usuàries.

Validator W3

Validator W3, també conegut com a W3C Markup Validation Service, és una eina en línia de validació de codi web de programari lliure. El servei és proporcionat per la World Wide Web Consortium (W3C), l'organització principal que estableix estàndards per a la web.

Aquesta eina permet validar el codi HTML, CSS i SVG dels llocs web, de manera que s'optimitzi l'accessibilitat i s'asseguri una experiència d'usuari més consistent i fiable. A més, Validator W3 permet assegurar que el codi d’un lloc web compleix amb els estàndards establerts per la W3C

Algunes de les característiques més importants de Validator W3 inclouen la seva capacitat per identificar errors i advertències en el codi, ajudant a les persones desenvolupadores a corregir-los abans que afecti les usuàries finals. L'eina és fàcil d'utilitzar, només cal introduir l'URL del lloc web o enganxar el codi per obtenir un informe detallat sobre els problemes de validació que s'hagin identificat. 

Validator.nu

Validator.nu és una de les eines de validació de codi més conegudes i utilitzades a internet. A través d’ella, els i les desenvolupadores poden verificar el codi font dels seus llocs web i detectar errors que podrien comprometre l’accessibilitat i el rendiment del lloc. Admet la validació de diversos estàndards, incloent-hi HTML5, SVG, i ARIA, i ofereix suport en diferents idiomes. 

Una de les característiques destacades d'aquesta eina és la seva interfície fàcil d’utilitzar, que permet a les persones usuàries obtenir resultats ràpidament, només entrant l’URL o el codi que volen validar. A més, l’eina proporciona recomanacions específiques per corregir els errors, cosa que facilita el procés d’optimització del lloc web. Una eina imprescindible per assegurar que el codi web compleixi amb els estàndards internacionals d’accessibilitat.

Freedom Scientific

Freedom Scientific és un lector de pantalla líder en el mercat dissenyat específicament per a persones amb pèrdua de visió. Aquesta eina proporciona una gamma extensa de funcionalitats que faciliten l'accés al contingut digital i la navegació en entorns informàtics, tant en sistemes operatius com en aplicacions.

És una és una eina comercial, la qual cosa significa que requereix una llicència de pagament per a la seva utilització, tot i que és essencial per a aquelles persones que depenen de la sortida d'informació en format de veu o Braille per interactuar amb la tecnologia. 

La seves característiques principals són la personalització, la compatibilitat i la integració amb una àmplia gamma d’aplicacions, incloent-hi navegadors web, processadors de textos, i aplicacions d’ofimàtica, assegurant que les usuàries puguin interactuar amb diversos tipus de contingut i entorns de treball sense restriccions. 

També ofereix una navegació i lectura avançada, permetent a les persones usuàries moure’s fàcilment per documents, pàgines web i altres continguts digitals. A més, inclou suport per a la navegació per capçaleres, taules i formularis en pàgines web, així com opcions per ajustar la velocitat i el to de la veu per personalitzar l’experiència de lectura.

Comparteix i difon