7 apps ‘zero waste’ per a una vida sense plàstic

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Sara Borrella / Carla Fajardo
L'anàlisi de Greenpeace evidencia que el poc compromís dels supermercats per reduir els residus de plàstic Font: Greenpeace
L'anàlisi de Greenpeace evidencia que el poc compromís dels supermercats per reduir els residus de plàstic Font: Greenpeace

7 apps ‘zero waste’ per a una vida sense plàstic

Colectic - Informàtic
Resum: 

Aquestes aplicacions mòbils us ajudaran a reciclar, a fer un consum més responsable i a cuidar el medi ambient.

El brik de llet de l’esmorzar, les barretes energètiques del berenar…fins i tot la fruita ve embolicada en plàstic! Ha pres la Terra i la seva creixent producció està contaminant cada vegada més cada racó del nostre planeta, especialment els mars.

L’Estat Espanyol ocupa el quart lloc en producció de plàstics i està entre els tres països amb major percentatge de residus plàstics reciclats, segons l’informe ‘Stop the Flood of Plastic’ de World Wildlife Fund (WWF).

A més, la conca mediterrània produeix el 10% de tots els productes plàstics i això la converteix en un gran productor mundial d'aquest material. Barcelona i València estan entre les ciutats que més plàstic acumulen en les seves costes de tota la regió.

A continuació, us mostrem set aplicacions mòbils que no només us ajudaran a reciclar, sinó que també us motivaran a conscienciar-vos sobre el 'zero waste i portar una vida i un consum més responsable cuidant el medi ambient.

Go Zero Waste App

Hi ha moltes preguntes que ens fem quan comencem a tenir consciència en el camí de generar menys residus: on compar a granel?, com fem per evitar els plàstics dels envasos?

Per això, a finals del 2018 Magda i Martí, cofundadors de ‘Go Zero Waste App’ van decidir crear una aplicació mòbil per ajudar a altres persones a sumar-se al canvi per una vida sostenible.

Què podreu fer amb l’App?

‘Go Zero Waste App’ es una aplicació per a mòbils que permet vàries funcionalitats:

  • Localitzar botigues a granel a prop
  • Crear llistes de la compra amb alternatives sense plàstic als productes que normalment comprem
  • Marcar-nos reptes per a construir hàbits de consum sostenibles amb els nostres ritmes.

L’App està disponible en Android i en iOS.

En un futur, volen impulsar un acord amb ajuntaments per ajudar a implementar un ecosistema de residu zero a les ciutats i poder mesurar amb big data com està impactant en la reducció de residus el canvi d'hàbits de la població i en la factura anual que cada consistori ha de pagar per a la gestió dels residus.

Too Good Too Go

Segons la FAO, cada any al voltant del 30% dels aliments del món es desaprofiten. Això suposa més de 1.300 milions de tones d'aliments, és a dir, 1/3 de la producció mundial. D’aquests, 89 milions de tones de menjar en bon estat corresponen a la Unió Europea.

Per lluitar contra això, el Parlament de Catalunya ha aprovat el passat dimecres 4 de març la “Llei de Prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a Catalunya“ que inclou diferents mesures.

Entre elles, es troba l’obligació de restaurants i bars a oferir als seus clients recipients reutilitzables, compostables i fàcilment reutilitzables així com obliga a empreses de la cadena alimentària a disposar d’un pla estratègic de lluita contra aquest problema social.

És aquí on l’app d’economia circular ‘Too Good Too Go està agafant cada vegada més força al nostre territori, ja que connecta establiments amb organitzacions que distribueixen provisions per a les persones més necessitades. També està disponible per a persones a nivell individual.

Què podreu fer amb l’App?

Com a persones usuàries, l’app funciona oferint opcions variades i establertes en funció de la vostra ubicació, tipus de menjar o últims pacs disponibles als establiments.

És tan senzill com seleccionar la quantitat de pacs que volem, introduir les dades per al pagament (amb targeta de crèdit, dèbit o PayPal) i acceptar. Els vostres pacs ja estan ‘salvats’ i, de manera immediata, s'efectua el pagament.

Aquests pacs són sorpresa. És a dir, podrem seleccionar el lloc on anirà a recollir el menjar (dins un horari concret que fica el restaurant i/o establiment) i el tipus (si és salat o dolç, per exemple), però la gràcia és que mai sabrem el que ens donaran.

Pels establiments, alerta als negocis d'aquells productes amb una data de caducitat pròxima i, davant la imminent pèrdua, aquests redueixen el preu. Aquest descompte es notifica llavors als col·lectius socials adherits al sistema.

Des del seu llançament en 2016, més de 52.000 famílies han pogut accedir a productes que, d'una altra forma, hagués estat impossible i que haguessin acabat en les escombraries o destruïts.

L’App està disponible en Android i en iOS.

Tap – Find Water Anywhere

Quan tenim molta set i anem pel carrer, el primer que se’ns ocorre és anar a un supermercat i comprar una ampolla d’aigua. La majoria de vegades és perquè no sabem si tenim una font a prop. Això augmenta el consum de plàstic i no ajuda al medi ambient.

L’App ‘Tap Find Water Anywhere’ té com a objectiu reduir el consum d'ampolles de plàstic incentivant la recàrrega de les nostres ampolles d'aigua.

Què podreu fer amb l’App?

Invertir en una ampolla reciclable és el primer que ens cal per poder fer servir Tap. L’App ens ajudarà a trobar les fonts públiques de la nostra ciutat per a emplenar les nostres ampolles.

Només cal que activem la ubicació del nostre dispositiu i desplaçar-nos pel mapa per a localitzar les fonts més pròximes. Funciona en més de 30 països i, concretament a Barcelona, el mapa té una infinitat de fonts registrades.

Tap està disponible en Android i en iOS.

Ecosia

Imagineu que podem navegar per Internet aportant el nostre granet de sorra en la lluita contra el canvi climàtic. Doncs és possible amb Ecosia.

Ecosia és un motor de cerca gratuït que dóna la major part dels guanys que rep (segons la Wikipedia, aproximadament un 80%) a diferents organitzacions sense ànim de lucre de tot el món relacionades amb la plantació d’arbres.

Des del seu naixement, ha aconseguit plantar més de 85 milions d’arbres.

Què podreu fer amb l’App?

Disposa d’una aplicació mòbil basada en Chromium, la versió de codi obert de Google Chrome. Només cal que efectuem les nostres cerques amb Ecosia per a començar a lluitar contra el canvi climàtic. Fàcil, efectiu, gratuït i segur.

Ecosia cuida de la nostra privacitat encriptant les nostres cerques i no emmagatzemant mai l'historial d'aquestes. A més a més, es compromet a no vendre les nostres dades als seus anunciants i funciona amb servidors alimentats per energies renovables.

Ecosia està disponible en Android i en iOS.

Wallapop

Donar-li una segona vida a tot allò que ja no fem servir a l’hora que guanyem uns diners extres i fem feliços a altres persones és possible amb Wallapop.

Actualment, és una de les apps més famoses per a comprar i vendre productes de segona mà prolongant la vida útil dels objectes fomentant el mercat de segona mà reduint la producció de productes nous.

Què podreu fer amb l’App?

Amb aquesta app podrem comprar i vendre productes de segona mà en bon estat. L'aplicació està pensada per a trobades en persona, no obstant, també permet compres a distància amb el seu sistema d'enviaments que protegeix els pagaments.

Com a persones compradores, el que hem de tenir en compte és que ‘ningú ven duros a quatre pessetes’, com diuen des de Wallapop. Per això, el primer que cal és que ens fixem si el producte és excessivament barat (sobretot productes de tecnologia o marques d'alta gamma) ja que podria ser un frau.

També, hem de prestar especial atenció a les fotografies del producte. Si aquestes semblen tretes d'un catàleg, el producte podria no estar en bon estat. Sempre tenim l’opció de denunciar qualsevol producte en l'aplicació per a ajudar a controlar aquest tipus de publicacions.

Com a persones venedores, és important que atenem a una sèrie de consells alhora d’anunciar un producte:

- Cal fer fotografies en bona qualitat i amb llum natural que demostrin l’estat del producte que vols vendre. Una foto val més que mil paraules!

- Tenim l’opció de pujar fins a 10 fotos per anunci, cosa important per de ensenyar bé els detalls d’allò que volem vendre

- Cal escriure un titular cridaner que serveixi per a presentar bé el nostre producte i que sigui clau en cerques concretes. Per exemple, si el producte té talla o model, el podem especificar també en el títol.

- Una descripció bona és imprescindible i millora els resultats. Si el producte és nou, si està usat...cal que siguem honests i descrivim el producte tal i com és.

Wallapop està disponible en Android i en iOS.

My Little Plastic Foodprint

Aquesta aplicació pot ajudar-nos a reduir la nostra petjada plàstica escollint alternatives a aquest material.

Què podreu fer amb l'app?

Podeu calcular el vostre Índex de Massa Plàstica (IMP) a partir del objectes de plàstic que consumeixes, i altres dades com la franja d'edat, i comparar-lo amb la mitja del vostre país.

Podeu seguir l'anomenada 'dieta de plàstic' informant-vos de les alternatives d'una llista d'objectes categoritzats segons el seu ús en lavabo, cuina, oci, viatges, jardí i cura de casa. Cada item conté una explicació sobre el plàstic que conté, en sí mateix o en el seu envoltori, i se us proposaran opcions per triar objectes sense plàstic. Si aquestes opcions us convencen les podeu afegir a la vostra dieta i veureu com evoluciona el vostre IMP.

My Little Plastic Footprint està disponible en Android i en iOS.

Basuraleza app

Aquesta aplicació facilita la col·laboració en la recollida de brossa a la natura, especialment del plàstic.

Què podreu fer amb l'app?

Podreu marcar-vos objectius de recollida i identificació de brossa per tal de mantenir nets els espais naturals i d'ajudar a cercar solucions eficaces adaptades a cada espai.

L'app, liderada pel projecte LIBERA i les entitats estatals SEO/BirdLife i Ecoembes, ofereix recompenses i utilitza eines de gamificació com un rànquing en qual pots anar pujant i canviant de personatge segons la quantitat de brossa recollida.