Àmbit
Informàtic

7 eines digitals per crear videojocs educatius

Entitat redactora
Colectic - Informàtic

Moltes persones juguen a videojocs. Utilitzem-los per participar en una indústria monopolitzada i per apropar-nos a realitats socials.

Més de 3.000 milions de persones juguen a videojocs arreu del món. Tot i que estan sovint estigmatitzats acusats d'insensibilitzar infància i joventut contra la violència, també ens aporten habilitats psicomotrius i cognitives i poden millorar l'empatia de les persones. Per què no els utilitzem, doncs, com a eines educatives per promoure la participació en una indústria monopolitzada i adaptar-los a les nostres necessitats i a les necessitats del nostre entorn alhora que ens apropem a la programació?

Les entitats del sector tecnològic que treballen en l'àmbit educatiu ja utilitzen algunes d'aquestes eines que us proposem a continuació per crear videojocs.

Índex

Bitsy

Aquesta plataforma és molt senzilla i és perfecte per començar a programar minijocs retro.

Es pot dissenyar l'avatar que és el que es mourà pel taulell, i també fer-li petites animacions. També hi ha opcions per dissenyar el taulell amb obstacles, 'items' i altres personatges, i es poden crear diferents taulells i unir-los per 'sortides' per anar passant d'un a l'altre. 

Scratch

Aquesta plataforma permet programar personatges o elements externs com, per exemple, circuits elèctrics fets amb Makey Makey, sense tenir coneixements sobre codi. És intuitiu i funciona a partir de blocs que es col·loquen l'un sobre l'altre per programar els sons, els moviments o les interaccions dels personatges.

Twinery

Aquesta eina de programari lliure és útil per generar històries interactives amb o sense coneixements de programació. A partir de l'escriptura creativa de diferents capítols s'hi poden afegir enllaços i variables com, per exemple, que apareixi un element determinat o un text amagat si la persona usuària clica una part del text. D'aquesta manera, es poden crear relats participatius oferint diverses opcions del que volem que passi.

Alice

Aquest programa gratuït és accessible a tothom ja que es decarrega fàcilment des de la seva pàgina web. Ofereix un sistema de programació fàcil basat en blocs per crear narratives interactives o jocs simples en 3D. Promou l'exploració creativa i està pensat per servir de primera aproximació a la programació per a la infància.

App inventor

Aquesta eina semblant a l'Scratch serveix per fer aplicacions mòbils senzilles. Pujar i editar imatges, animar-les, i programar botons i sons per fer que reaccionin quan cliquem són algunes de les opcions més fàcils de posar en pràctica per acabar generant un QR que et permet descarregar i compartir l'aplicació preparada per començar a jugar.
 

Stencyl

Aquest programa és gratuït i permet crear videojocs en 2D com els clàssics jocs de plataforma amb diversos nivells i després exportar-los per fer servir a l'ordinador o al telèfon mòbil. No és necessari tenir coneixements de programació perquè conté comportaments predeterminats per als personatges i escenaris, tot i que que si se'n sap es poden fer jocs més elaborats.

Unity3D

Aquesta eina és un motor de desenvolupament de videojocs que facilita la creació d'experiències interactives en 2D i 3D. Funciona mitjançant un editor visual que permet a les desenvolupadores dissenyar escenes, personatges, objectes, terrenys i nivells arrossegant i deixant anar elements. Aquesta eina utilitza el llenguatge de programació C# per a la codificació de la lògica del joc.

 

Comparteix i difon