Eines per publicar els podcasts de la vostra entitat

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda
Per crear un podcast no es necessita un equip massa bo. Imatge de Naotake Murayama. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Naotake Murayama. Llicència d'ús CC BY 2.0
Per crear un podcast no es necessita un equip massa bo. Imatge de Naotake Murayama. Llicència d'ús CC BY 2.0
Amb un ordinador i un micròfon, podeu començar a fer els vostres podcasts. Imatge de Sebastian Küpers. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Sebastian Küpers. Llicència d'ús CC BY 2.0
Amb un ordinador i un micròfon, podeu començar a fer els vostres podcasts. Imatge de Sebastian Küpers. Llicència d'ús CC BY 2.0

Eines per publicar els podcasts de la vostra entitat

Colectic - Informàtic
Resum: 

Els podcasting és una ocpió molt interessant per difondre els objectius i les activitats de la vostra entitat. Utilitzant diferents eines podreu fer arribar les podcasts als i les vostres oients.

Els podcasts s’han convertit en una solució molt efectiva a la comunicació associativa. Mitjançant els podcasts també podrem comunicar tot el que fa la vostra entitat i podreu generar una comunitat de seguidors que contínuament, seguiran totes les vostres activitats a les xarxes.

Amb els podcasts podreu fer entrevistes a persones referents del vostre sector, programes temàtics sobre una activitat de la vostra entitat, i intercalar notícies i activitats que programeu amb la vostra entitat.

A part, els podcasts són recursos molt més fàcils de consumir. Qualsevol persona pot escoltar un podcast en moltes situacions: mentre es fa exercici, abans d’anar a dormir, al transport públic o fins i tot, mentre es treballa.

Enregistrar un podcast no és gens difícil. Únicament cal tenir un micròfon connectat a l’ordinador o al disposisitu mòbil. Mitjançant les eines del mateix dispositiu, es poden retallar i enganxar les parts desitjades.

A continuació us descrivim algunes eines per publicar aquests podcasts.

Ivoox

Ivoox s’ha convertit en una gran referència dels podcasts. Per la seva facilitat d’ús, per la gran quantitat de persones que publiquen arxius d’àudio i per la gran quantitat de persones que tenen instal·lada l’app al seu dispositiu mòbil i escolten diferents programes de ràdio, podcasts i grups musicals.

La clau de l’èxit d’ivoox és la gratuïtat a l’hora de publicar continguts. No hi ha limitacions d’espai, per tant podeu emmagatzemar tots els arxius d’àudio que vosaltres desitgeu. Cal recordar que els arxius d’àudio pesen molt menys que els arxius de vídeo.

El model de negoci d’ivoox es basa en subscripcions que podeu oferir a les persones que us escoltin. Continguts exclusius o continguts reservats, poden ser interessants per a certes persones que necessitin tenir més informació sobre algun aspecte concret. D’aquesta manera, vosaltres podeu guanyar uns ingressos.

A part de poder publicar tots els continguts que voleu, ivoox també ofereix subscripcions RSS, estadístiques d’oients, xarxa social amb seguidors i seguidores i interacció de comentaris. Ivoox és gratuïta i la podeu descarregar per iOS i Android.

Soundcloud

Soundcloud està molt orientat a grups de música i a artistes. Però també disposen de serveis de podcasts, on les persones que enregistrin els podcasts podran gaudir de moltes més opcions, per enregistrar i publicar els seus enregistraments.

Soundcloud disposa d’un compte gratuït, molt bàsic. En aquest compte només podreu publicar fins a 3 hores d’enregistrament. És un compte, pensat, sobretot per a grups de música que vulguin publicar diversos treballs sencers.

Però mitjançant l’opció de pagament, és quan es poden trobar moltes més opcions pensades per a les entitats que vulguin emetre els seus podcasts. Algunes de les opcions de pagament, són: programació de publicació de continguts, no hi ha limitació d’espais, estadístiques de les persones que escoltin els podcasts i personalització del reproductor, en cas que s’insereixi a la vostra pàgina web.

L’opció de pagament, no és molt cara i és una opció prou interessant per les entitats que vulguin crear el seu programa de ràdio i el vulguin inserir a la seva pàgina web.

Spotify for podcasters

És una opció que ha sorgit fa ben poc. Spotify ha recaptat tantes persones usuàries que ha decidit entrar en el mercat del podcast. L’opció sembla interessant tant per persones individuals com per a entitats i associacions sense ànim de lucre.

Spotify no ofereix directament espai per emmagatzemar podcasts. Si no ho fa a través d’una llarga llista de terceres aplicacions. Mitjançant aquestes aplicacions, podreu crear els vostres podcasts i guardar-los a cada una d’elles.

Spotify, el que fa, és redistribuir aquests podcasts a través del seu servei. D’aquesta manera, les persones que volen escoltar un podcast, només l’hauran de buscar a través del cercador de Spotify. Quan elt trobin, només hauran de clicar al botó d’escoltar.

Podcast generator

Podcast generator és una aplicació que s’instal·la en un servidor. Amb Podcast generator podreu crear el vostre servidor de fitxers i aquests podran ser reproduïts per a qualsevol persona, a través d’Internet.

Podcast generator és un gestor de continguts, amb llicència de programari lliure i totalment gratuït. Ofereix a les persones que la tinguin instal·lada, tot un seguit d’eines per poder publicar tots els seus podcasts.

També ofereix un sistema per editar els podcasts, programar la seva publicació, i també ofereix un sistema de reproductor que es pot personalitzar.

Wordpress

Wordpress, el popular sistema per crear blogs, també pot ser una bona opció per oferir els vostres podcasts. D’aquesta manera no caldrà allunyar-se massa de la vostra pàgina web i les visites acabaran augmentant.

Worpdress ofereix un espai de Mediateca, on hi podeu publicar fotografies, pdf, vídeos i arxius de so. Mitjançant diversos extensions també podreu crear sistemes de reproducció, perquè els visitants de la vostra pàgina web puguin escoltar-los.

També podreu afegir plantilles de disseny personalitzades, perquè la pàgina que oferixi els arxius de so, sembli una autèntica ràdio.