Escurça les LUR web amb ‘Ja.cat’

Colectic - Informàtic
L'aspecte i el funcionament de Ja.cat no difereix gaire d'altres escurçadors LUR Font: Ja.cat
L'aspecte i el funcionament de Ja.cat no difereix gaire d'altres escurçadors LUR Font: Ja.cat

Escurça les LUR web amb ‘Ja.cat’

Colectic - Informàtic
Resum: 

Et mostrem com funciona un servei en català que ens permet fer més amigables les adreces de les pàgines web quan les volem compartir.

Un Localitzador Uniforme de Recursos (LUR), que en anglès coneixem com a ‘URL’, és una adreça formada per caràcters alfanumèrics que indica als servidors la localització d'un fitxer o d'un directori a Internet per poder accedir-hi i mostrar-nos la pàgina web a què respon. D’això s’encarreguen els servidors i nosaltres només hem d’introduir l’adreça web (quan la coneixem) a la barra d’adreces i pulsar la tecla ‘Intro’.

Segurament moltes vegades t’has trobat amb una LUR molt llarga generada per algun servei d’Internet que has volgut compartir amb altres persones. Aquestes adreces són difícils de recordar, incòmodes per treballar amb elles i estèticament lletges.

A Internet trobem molts serveis gratuïts que ens permeten escurçar les LUR per fer-les més amigables. Aquest que et presentem és en català. Ha estat creat per la Fundació puntCAT i l’empresa Dinahosting, i per fer-lo servir no cal registrar-s’hi.

Aquesta eina ens permet també escurçar una LUR de manera personalitzada, triant el que vulguem després de "https://ja.cat/" sempre que estigui disponible.

Accedeix al web de 'Ja.cat'

En primer lloc, dirigeix-te a la barra d'adreces del teu navegador i escriu la LUR "ja.cat" per carregar la pàgina web una vegada premis la tecla 'Intro'.

Enganxa la LUR llarga

Copia al porta-retalls la LUR llarga que vulguis escurçar i enganxa-la a l'entrada de text que hi ha a l'esquerra de les tisores.

Retalla la LUR

Fes clic al botó que mostra unes tisores vermelles.

Tot seguit podràs veure la nova LUR que s'haurà creat automàticament i podràs escurçar una de nova amb el botó "Escurxa'n un altre".

Personalitza la teva LUR

Si vols escurçar una LUR escollint el que apareixerà al final de l'adreça (després de "https://ja.cat"), fes clic a "Opcions de l'enllaç". La finestreta es farà més gran i mostrarà una nova entrada de text on podrem introduir el final que volem per la LUR.

Després clicarem a "Comprova'n la disponibilitat" i si ens diu que està disponible prodrem procedir a l'escurçament. Si no, haurem de triar un altre final per la LUR.

Registra't a 'Ja.cat'

Per fer servir 'Ja.cat' no cal registrar-s'hi, però si ho fem podrem administrar les LUR que haguem escurçat a partir del "Panell".

A la part superior dreta trobarem "Registra't" i "Inicia la sessió".

Una vegada haguem completat el procés de registre i iniciat la sessió podrem accedir a algunes opcions d'administració i configuració.

"Enllaços" ens permetrà veure les LUR que hem escurçat i deshabilitar-les o eliminar-les.

A partir de "Configuració" podrem canviar la nostra contrasenya.