Àmbit
Informàtic

La sindicació de continguts o com no perdre'ns (massa) per Internet

Autor/a
Associació per a Joves Teb - Informàtic

 

 

Sovint, quan ens connectem a Internet la quantitat d'informació a la que arribem cada dia fa que perdem moltes hores per poder accedir a ella. Només visitant les nostres pàgines preferides ja passem moltes hores davant la pantalla, fent servir els fils de subscripció podem organitzar tot aquest allau d'informació.

 

Índex

Què son els fils de subscripció?

 

Quan tenim varies pàgines que consultem habitualment per mantenir-nos informats, la rutina de visitar-les per saber si han incorporat nous continguts pot fer-nos perdre molt de temps. D'aquesta necessitat neixen els fils de subscripció, una manera de mantenir agrupada aquestes pàgines, i poder veure d'un cop d'ull les novetats. Al sindicar-nos a un web, aquest, cada cop que afegeixi un nou contingut, ens avisarà i ens mantindrà informats. No totes les planes web permeten aquesta funció, tot i que és un estàndard cada cop més estès entre les pàgines actualitzades. Fixeu-vos si una pàgina que us interessa conté el símbol . Vol dir que aquesta fa servir algun tipus de sindicació de continguts a la qual us podreu subscriure.

 

Els lectors de RSS

 

I com ho fem per sindicar-nos? Hi ha diversos tipus de programes que us podeu descarregar i instal·lar per llegir els fils de subscripció. També podeu utilitzar els navegadors web i els gestors de correu per que llegeixin aquests fils, però nosaltres us presentem una tercera opció: farem servir una pàgina web que ens aglutinarà, mitjançant RSS (Really Simple Sindication o Sindicació Realment Simple) o algun altre estàndard de sindicació, a totes les pàgines web que ens interessen.

 

Hi han diverses opcions, però la que us aconsellem, per la seva facilitat d'ús i grans opcions, és el http://netvibes.com. Si ens creem un netvibes personalitzat, cada cop que visitem aquesta pàgina, podrem llegir els nostres RSS personalitzats.

 

Fem el nostre netvibes!

 

Per començar, hem de fer el nostre propi usuari de netvibes per poder personalitzar-lo. Ens adrecem a la pàgina http://netvibes.com i allà cliquem al botó verd de Registrar-nos.

 

Haurem d'omplir un senzill formulari, en el que ens demanarà les nostres dades bàsiques.

 

Si hi ha alguna dada que no es correcta, ens apareixerà un avís vermell dient-nos quina dada hem de tornar a introduir! Un cop omplert el formulari, ens arribarà un correu electrònic a la nostra bústia de correu, en el que haurem de clicar un enllaç per verificar el nostre compte. Aquest pas és obligatori per confirmar el compte de Netvibes

 

Un cop activat el Netvibes, crearem la nostra pàgina publica, on anirem afegint els RSS de les nostres pàgines preferides. Per això, haurem de clicar on posa Crea tu página publica.

 

 

Ara haurem d'omplir els formularis amb les dades que ens demanen:

 

 

Primer, amb les nostres dades personals: el nostre nom (o el nom amb el que vulguem que ens localitzin, per exemple, la nostra associació), una imatge o logo de l'entitat, etc...


 

Desprès, haurem d'escollir quina adreça pública volem fer servir, és a dir, quina URL haurem d'introduir al navegador per visitar la nostra pàgina. El Netvibes ens suggereix algunes adreces, creades a partir de les dades que li hem anat passant. Sempre podrem afegir la nostra, a no ser que algú altre ja l'estigui fent servir!



 

El tercer pas és el d'afegir més dades sobre la nostra pàgina: quin títol volem que tingui, una descripció, les etiquetes que la defineixin...

 

Ara ja podem anar cap a  la nostra pàgina pùblica del netvibes...

Ja tenim el nostre netvibes! Però està buit....

 

Al crear la nostra pàgina de Netvibes, ens apareix buida. Ara aprendrem a afegir-hi el contingut de les nostres pàgines web preferides. Ho podem fer de dues maneres diferents:

 

  • Des de la pròpia pàgina del Netvibes:

clicant a la pestanya Añadir contenido es desplega un menú. D'aquest, cliquem on posa Añadir una subscripción. Allà podrem afegir l'adreça de la plana web a la que ens volem subscriure, i cliquem al botó Añadir canal.




Quan ens aparegui a sota, tornem a clicar el botó afegir, i ens apareixerà un nou bloc amb els títols de les notícies a la nostra pàgina pública.



Recordeu, per tancar el menú d'afegir contingut, cliquem a la fletxa que senyala cap amunt de la barra negra!

 

  • Des de la pàgina web que volem incloure al nostre lector d'RSS.

 

Haurem de buscar en la web el símbol de la sindicació de continguts de la barra d'adreces del nostre navegador. Al clicar allà, ens preguntarà quin programa fem servir per llegir els RSS, seleccionem el Netvibes i s'afegirà automàticament.

 

 

Com organitzo el meu netvibes?

 

Un cop afegit el contingut, aquest ens ha anat apareixent a la nostra pàgina pública. Però es va apilant un sobre l'altre i no el podem veure bé... com l'organitzem?

 

Podem distribuir-lo per les columnes de la nostra pàgina. Simplement arrastrant-lo, com veiem en la imatge, podem situar els canals de manera que els puguem veure tots d'un cop d'ull.


 Però si tenim moltes pàgines web a les que ens hem subscrit, és bona idea fer servir les pestanyes per organitzar-les temàticament. Cliquem al botó "+"del costat de la pestanya General, i afegim la que ens interessi.

 

Ara arrastrem els canals que volguem situar a la nova pestanya i ja està!

Personalitzem el nostre netvibes!

 

Ara que ja tenim el contingut ben organitzat, podem personalitzar una mica més l'aspecte del nostre Netvibes. Hem de clicar a la botó de configuració que apareix a la part superior dreta de la pàgina.

 

 

Ens apareix una finestra en la qual podrem canviar l'aspecte de de la nostra pàgina, els colors, opcions de la configuració local, l'idioma, etc.

 

També podem canviar el color de cada un dels blocs de contingut que hem anat afegint. Si mireu les icones de la barra descobrireu totes les opcions de configuració de cada un dels blocs.

 

I moltes més opcions

 

El netvibes permet moltes més opcions per afegir a la teva pàgina personal: s'anomenen widgets! Us animem a que busqueu entre tota la varietat i escullis els que més t'agradin. Però recordeu, que si d'afegiu un widget personal (lector de correu, facebook, delicious,...) heu de situar-lo en l'apartat privat del Netvibes, on només hi podreu accedir vosaltres amb l'usuari i contrasenya.

 

Fareu el Netvibes la vostra pàgina d'inici?

 

Per saber més...

Si voleu saber més del Netvibes, us aconsellem aquests recursos: 

I, finalment, el Netvibes del Servei d'Assessorament i Suport Informàtic de xarxanet.org: http://www.netvibes.com/xarxanet-informatic

Comparteix i difon