Twitter per a entitats sense ànim de lucre
Comparteix
Segur que ja has sentit a parlar d'aquesta web, twitter. Una xarxa social que permet comunicar-nos ràpidament amb els nostres seguidors, cercar-ne de nous... Quin ús en pot fer la teva entitat? Aquest recurs t'ajudarà a entendre una mica més aquesta xarxa social senzilla, i al mateix temps, potent.
Què és Twitter?
Es diu que twitter és un servei de xarxa social i microblogging. Això vol dir que aquesta eina online permet crear relacions entre diferents persones que tinguin un perfil de twitter mitjançant petits missatges.
Aquesta xarxa es basa en la senzilla pregunta: Què estàs fent? Els usuaris de twitter responen a aquesta pregunta explicant, en 140 caràcters, la seva activitat, fent saber d'aquesta manera interessos o continguts que considerin rellevants. Aquests missatges (anomenats tweets) son rebuts pels seus seguidors (persones que segueixen al usuari de twitter).
Per què ens pot servir twitter?
Aquesta eina web és utilitzada arreu del món per persones, empreses, institucions i entitats, amb una finalitat clau: comunicar. Experts en màrqueting n'anomenen comunicació 2.0, ja que aquí la comunicació deixa de ser en una sola direcció sinó que es converteix en un procés múltiple i complex, com una xarxa
La comunicació via twitter ens obliga a ser concisos amb el que volem dir. Si en altres canals de comunicació podem allargar-nos amb explicacions, fent servir twitter hem d'explicar-nos de manera ràpida i senzilla.
Més enllà del que nosaltres expliquem, twitter també ens serveix per escoltar. Podem veure el que les persones o entitats amb interessos similars fan, escriuen, veuen i opinen, i iniciar debats amb elles. D'aquesta manera, podem formar part d'una xarxa d'usuaris amb interessos similars als nostres, i fer conèixer allò que fem.
Aquest tipus de difusió de continguts s'anomena viral, ja que si un contingut té valor per a algun usuari de la xarxa, la passarà als seus seguidors. I és probable que aquests seguidors també la difonguin a més perfils de twitter (tal i com si fos un constipat!). El boca a boca ha funcionat des de sempre, i ha estat la millor estratègia comunicativa per a una entitat. També ho pot ser ara amb el twitter!
Posem-nos a la feina!
Si estàs interessat en crear un perfil de twitter per a la teva entitat, hauràs de, en primer lloc, crear aquest perfil. Per això, hauràs de visitar la pàgina https://twitter.com/signup i omplir el següent qüestionari:
En aquest formulari hauràs parar atenció en el teu username (nom d'usuari) ja que serà per aquest nom pel que seràs conegut a la xarxa twitter. T'aconsellem que:
-
sigui fàcil de recordar per als altres usuaris
-
facis una combinació amb el nom de la entitat o amb el teu nom
-
no utilitzis ni guions ni punts per separar el nom, ja que el fa més difícil de recordar
-
no facis servir números, a no ser que responguin al nom de la entitat (els experts diuen que dona mala imatge!)
Recorda que pot ser que el nom que escullis ja estigui escollit (apareixerà en vermell). Pensa que twitter té més de 105 millons d'usuaris arreu del mon (tal i com es va explicar a la conferència anual de twitter feta al abril del 2010).
Immediatament desprès s'enviarà un correu electrònic a l'adreça que hagis indicat, amb un enllaç de verificació. Aquest pas és necessari ja que d'aquesta manera twitter s'assegura que ningú crea un perfil amb un correu que no sigui el seu!
Un cop hagis confirmat la teva compta, veuràs la pantalla inicial del twitter, en la que ja pots respondre per primera vegada a la pregunta “Què estàs fent?” Però ara... no tens ningú que t'estigui escoltant!
Els primers passos
El primer que cal fer quan tens una nova compta de twitter és personalitzar el teu perfil, que digui quelcom de tu o la teva entitat. D'aquesta manera, els altres usuaris et reconeixeran i serà més fàcil que et segueixin. Cal que segueixis l'enllaç account page que trobaràs en la part central.
Fixa't que aquesta pàgina té diferents apartats:
-
Account:
En aquesta pàgina és on trobaràs la informació relacionada a la teva compta, tal com el correu electrònic com l'idioma en que voleu fer servir twitter! -
Password
En aquest apartat podràs canviar la teva contrasenya. Per fer aquest canvi, primer hauràs d'introduir l'antiga i a continuació, la nova (dues vegades, ja que cal confirmar-la!) -
Mobile
Les companyies telefòniques d'alguns països permeten rebre les actualitzacions del twitter al mòbil, permetent fer funcionar el twitter no des de la pàgina web sino des del teu telèfon. Les companyies espanyoles ja no ho permeten, així que podem deixar en blanc aquest apartat . -
Notices
Volem que twitter ens deixi d'avisar cada cop que un usuari ens comenci a seguir, o ens enviïn missatges privats, cal que revisis aquesta secció! -
Profile
El perfil és l'apartat on donaràs informació sobre tu i la teva entitat. Ompla amb les dades i els altres usuaris podràs saber si els interessa seguir-te. Aquí podràs també posar una imatge que et representi a tu o a la teva entitat, una bona idea és posar el vostre logotip. Para especial atenció en omplir la “bio”” -
Design
És en la última secció on podràs personalitzar encara més el teu twitter. Pots escollir entre una sèrie de dissenys predefinits del twitter, però també podràs: fer servir una imatge que tinguis desada en el teu ordinador, o canviar la combinació de colors per adequar-los a la imatge de la entitat.
Un cop tinguis definit tot el teu perfil, pots començar a llençar els teus primers tweets. Aquests poden respondre literalment a la pregunta “Què estàs fent?”, encara que també resulta interessant que expliquis què estàs llegint, enllacis amb contingut que creguis interessant, promocionis la teva web...
En el twitter pots mantenir converses amb altres usuaris del twitter, o bé fent servir l'enllaç “reply” o bé escrivint @usuari. Si escrius @ seguit del nom d'un usuari, twitter entendrà que fas referència a ell, i l'enllaçarà en el missatge.
També pots repetir un missatge d'un altre usuari que consideris interessant. S'anomena retwittejar, i ho pots fer clicant en l'enllaç “Retweet”, o bé escrivint RT en el missatge. Es considera de bona educació fer referència d'on o de qui treus la informació!
Ara ens cal aconseguir seguidors! La millor manera d'aconseguir-los, és seguir a la gent. Primer, pots buscar entre els teus contactes de correu electrònic per veure qui d'ells fa servir twitter. El mateix pots fer amb les teves pàgines web preferides, o amb institucions interessants. La majoria d'entitats importants tenen un perfil twitter, busca les que siguin referent dintre del teu camp d'acció.
També pots començar a buscar qui parla dels temes que t'interessen. Fent servir la eina de cerca del twitter pots conèixer les opinions de moltes persones entorn temàtiques pròpies de la teva entitat. Participa dels debats, comença a seguir les persones i entitats. Segur que comences a aconseguir nous seguidors!
Alguns consells...
Cal que tinguis present que amb el twitter, la comunicació deixa de ser en una sola direcció per convertir-se en un procés de múltiples relacions. Fent servir canals de comunicació tradicionals, nosaltres érem emissors d'un discurs i, amb sort, els altres es convertien en receptors. Amb mitjans de comunicació social com el twitter, hem d'estar disposats a fer conèixer, però també (i sobretot) hem d'estar disposats a escoltar, debatre, participar d'una xarxa. Pots pensar el twitter com una manera de conèixer les opinions dels teus afiliats o seguidors, el teu perfil es pot convertir en una font d'informació fresca per a la teva entitat!
La clau del èxit en el twitter recau en haver aconseguit molts seguidors, sobretot entre els que pertanyen als cercles d'interessos similars als teus. Per això:
-
Troba a usuaris interessants a qui seguir. Si ells veuen que twittejes temes que els interessen, es molt probable que decideixin seguir-te.
-
Promociona la teva compta de twitter: si ningú sap que la tens, no podran seguir-te! Publica un enllaç a la teva web, a les teves xarxes socials...
-
Fes servir els directoris: et poden servir tant per trobar persones a qui seguir com per que altres persones et segueixin a tu. Aquest directoris estan organitzats per temàtiques, escull la que millor et representi!
-
Twiteja amb regularitat: aconseguiràs mantenir l'atenció dels teus seguidors
-
Aporta continguts amb valor i que aportin dades interessants en relació a la temàtica que treballeu
-
Interactua amb altres usuaris, sobretot si son persones o entitats importants per al vostre sector. Recorda que per dirigir-te a un usuari concret, cal que escriguis el seu nom precedit de la lletra arroba, per exemple @xarxanetorg
Eines que ens poden ajudar
Tant si estas portant el twitter de la teva entitat, com si el vols per al teu ús personal, trobaràs útils algunes d'aquestes eines. Les primeres que t'ensenyem son “gestors de twitter”, programes que, un cop instal·lats en el teu ordinador, t'ajudaran a portar millor el teu o els teus comptes.
Vols publicar en diferents idiomes? Prova aquesta pàgina web, que et permetrà publicar al mateix moment en els idiomes que li indiquis...
O instal·la't aquesta extensió al firefox, et permetrà traduir automàticament els tweets al anglès!
Segur que t'has trobat amb el problema de voler twitejar una adreça web i resulta massa llarga... prova els escorçadors de url!
-
Bit.ly és el primer, ofereix la possibilitat, si et registres, de personalitzar la url escorçada, i fer seguiment de les visites que ha rebut.
-
O, si vols fer servir-ne un en català... prova el dom.cat!
Ara que ja tens twitter... ja estàs seguint a @xarxanet?