30 anys de Comerç Just a l'Estat espanyol
Comparteix
L'evolució d'aquesta alternativa sostenible d'intercanvi de béns s'ha consolidat i avui dia compta amb prop de 140 botigues.
Faitrtrade és la certificació internacional dels productes de comerç just que, mitjançant un segell imprès a l'embalatge d'un producte, garanteix que el mateix ha estat produït de manera ètica, responsable i sostenible. Aquest 2016, la novetat a l'Estat espanyol d'aquesta alternativa al comerç mundial, és que se celebren els 30 anys des que a l'any 1986 es van obrir les dues primeres botigues: la primera a San Sebastià amb Emaús, i la segona a Còrdoba amb la cooperativa Sandino. Des de llavors, avui dia treballen més de 125 persones al voltant del comerç just en l'àmbit estatal i més de 2000 col·laboren com a voluntàries.
Quins van ser els inicis?
El comerç just va començar a l'Estat espanyol l'any 1986. Tot i això, ja des dels 70 s'havien conegut experiències similars a Amèrica Llatina o Àsia. Les causes que van motivar aquest tipus d'iniciatives, sovint, les mateixes: proposar una alternativa pel tractament injust que rebien agricultors/es i denunciar les dures condicions de treball d'articles mal pagats que després eren comercialitzats en el denominat Primer Món.
Durant els anys 90, es van constituir la major part d'organitzacions actuals de Comerç Just. Alguns exemples serien: Alternativa 3, que va inaugurar la primera torradora de cafè de comerç just. Cap a meitats de la dècada, 19 organitzacions van formar la Coordinadora Estatal de Comerç Just, amb la finalitat de crear vincles de col·laboració i enfortir el moviment.
Com ha evolucionat durant el segle XXI?
Els primers mercats artesanals que van promoure un comerç més solidari amb la pagesia van esdevenir iniciatives consolidades. El 2000 el 70% de les compres ja es feien a botigues, i no a mercats. A més, l'eclosió d'Internet i de les noves tecnologies ha facilitat que molts productes també es puguin vendre a través de botigues online. Avui dia, hi ha 140 botigues de comerç just a tot l'Estat i, segons xifres de Sello Comercio Justo, les vendes van pujar a 33,2 milions d'euros a tot el país, amb un lleuger decreixement del 17% durant els anys de crisi econòmica. Oxfam Intermón és una de les organitzacions més conegudes internacionalment dedicades al comerç just.
Quins són els objectius del comerç just?
Un dels objectius és canviar les regles del joc dins del comerç internacional de matèries exportades a altres països. En aquest sentit, es focalitza especialment en els països productors, on les organitzacions fan incidència política per aconseguir justícia en els preus i les remuneracions. ''Avui dia existeixen 830 milions de treballadors pobres que viuen amb menys de 2 dòlars al dia'', afirma Fairtrade Ibèrica. També promou una manera de producció d'aliments i matèries primeres més sostenible i ecològica.
Fairtrade Ibèrica, un exemple d'integritat i compromís
Fairtrade Ibèrica és una associació sense afany de lucre d'Espanya i Portugal que pretén empoderar a les persones i organitzacions del món en vies de desenvolupament, conscienciar a la societat per optar per un consum més ètic i responsable, i complir amb la missió de connectar a les productores i treballadores amb desavantatges als països en vies de desenvolupament mitjançant la certificació de productes de comerç just.
Afegeix un nou comentari