35 activistes de Greenpeace alliberats després d’una protesta contra l’extracció de petroli a l’Àrtic

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
Protesta de Greenpeace contra l'extracció de petroli.  Font: Wikimedia
Protesta de Greenpeace contra l'extracció de petroli. Font: Wikimedia
Logo de Greenpeace. Font: Greenpeace
Logo de Greenpeace. Font: Greenpeace
Plataforma petrolifera al mar de Barentsz. Font: Wikimedia
Plataforma petrolifera al mar de Barentsz. Font: Wikimedia

35 activistes de Greenpeace alliberats després d’una protesta contra l’extracció de petroli a l’Àrtic

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

La tripulació del vaixell Arctic Sunrise va protestar contra la permissivitat del Govern noruec per donar llicències d’explotació, en violació amb l’Acord de París.

El vaixell Arctic Sunrise de Greenpeace i la seva tripulació, en concret 35 activistes que viatjaven a bord, han sigut alliberats després del seu arrest per protestar contra l’explotació de petroli a les costes noruegues. El passat dijous dia 17 d’agost els membres de l’ONG i la mateixa embarcació van ser detinguts a la plataforma de Korpfjell. La protesta dels activistes mediambientals també anava dirigida contra el Govern noruec, que segons afirmen, dóna llicencies per explotar i cercar el combustible fòssil que van en contra de la Constitució del país i de l’Acord de París. Per la seva banda, companyies com Statoil afirmen que explorar el Mar de Barentsz és segur i responsable.

Després de l’alliberament, Greenpeace no vol abaixar els braços i de fet continuarà la seva lluita contra l’explotació de l’Àrtic. Entre els 35 activistes, sis han sigut multats per una infracció de sobrepassar la zona de seguretat de la plataforma petroliera Songa Enabler. L’arrest policial executat per les autoritats noruegues ha sigut descrit com il·legal en paraules de Greenpeace. “La protesta es van dur a terme en una zona on els activistes tenien el dret a manifestar-se pacíficament en sintonia amb el dret de llibertat de navegació”, va declarar l’ONG mediambiental al seu web.

Els activistes, a sobre de vaixells inflables i caiacs, van entrar a la zona d’exclusió i van enganxar un globus gegant a la plataforma. El globus tenia frases de gent de tot el món, amb missatges que reclamaven el Govern noruec que parés l’explotació de reserves de petroli al mar. Truls Gulowsen, el cap de Greenpeace a Noruega, va dir: “La guàrdia costanera de Noruega no té el dret per embarcar o retirar el nostre vaixell. La protesta al mar és un ús del mar legal internacionalment reconegut”.

Segons l’organització sense afany de lucre, la següent batalla serà lluitar als jutjats a través d’una demanda contra el Govern noruec. El dia 14 de novembre de 2017, es trobaran davant de la justícia per debatre sobre les noves llicències d’explotació de petroli i sobre si són una violació del dret de protegir el medi ambient.

Afegeix un comentari nou