50 For Freedom, la campanya contra l’esclavitud moderna

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
Imatge del vídeo oficial de la campanya. Font: 50 For Freedom
Imatge del vídeo oficial de la campanya. Font: 50 For Freedom
Logo de la campanya. Font: 50 For Freedom
Logo de la campanya. Font: 50 For Freedom
El tràfic d'éssers humans és un exemple d'esclavitud moderna.  Font: 50 For Freedom
El tràfic d'éssers humans és un exemple d'esclavitud moderna. Font: 50 For Freedom
Material gràfic de la campanya. Font: 50 For Freedom
Material gràfic de la campanya. Font: 50 For Freedom

50 For Freedom, la campanya contra l’esclavitud moderna

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

L’Organització Internacional del Treball (OIT) llença una iniciativa per fer sensibilització i canviar 21 milions de vides al voltant de tot el món.

“L’esclavitud moderna ens envolta, però la majoria de la gent no se n’adona”. Així és com la campanya 50 For Freedom (50 per la Llibertat) intenta trencar amb alguns mites, i a la mateixa vegada, sensibilitzar a la ciutadania global per canviar 21 milions de vides al voltant del planeta. En aquest sentit, els organitzadors estan mobilitzant persones a tot el món perquè facin una crida als Governs per ratificar el Protocol sobre Treballs Forçats de l’OIT. De moment, 17 països han ratificat el protocol en una campanya que ja té més de 23.828 adherits i adherides. L’objectiu de la campanya és convèncer a 50 països per ratificar el protocol l’any 2018.

El Protocol sobre Treballs Forçats és un tractat jurídicament vinculant que demana als Governs prendre noves mesures per combatre l’esclavitud moderna en totes les seves formes. El protocol treballa en tres nivells principals: protecció, prevenció i compensació. En aquesta línia, demana als països que garanteixin posar en llibertat, recuperar i rehabilitar les persones que hagin patit aquest tipus de vulneració dels seus drets. A més, també les protegeix de qualsevol tipus d’acusació i persecució per lleis antigues que es van fer quan vivien en una situació d’esclavitud. Els països que han ratificat el protocol hauran d’assegurar-se que tothom qui treballi estarà protegit per la legislació. Per últim, el protocol també garanteix a les víctimes accés a la justícia i a una compensació.


L’esclavitud és una cosa del passat? Segons la campanya 50 For Freedom, no ho és. “L’esclavitud té les seves arrels a la història i encara avui dia existeix representada de diferents maneres”, afirmen a la pàgina web de la campanya. Alguns exemples que donen és el tràfic d’ésser humans, els treballs forçats i el treball domèstic forçat amb més de 21 milions d’infants, dones i homes afectats per aquestes pràctiques. Un altre mite que volen desacreditar és el que afirma que l’esclavitud moderna només té lloc als països en vies de desenvolupament. Segons l’informe 2012 sobre Estimacions Globals de Treball Forçat, hi ha 1,5 milions de persones treballant en condicions d’esclavitud a Europa, Nord-Amèrica, el Japó i Austràlia.

La campanya 50 for Freedom Campaign s’ha dut a terme gràcies a l’Organització Internacional del Treball i els seus partners, com la Confederació Internacional d’Unió del Comerç i l’Organització Internacional dels Treballadors. Algunes de les entitats sòcies de la campanya són Càrites Internationalis, Free the Slaves, Focus on Labour Exploitation, Migrant Forum in Asia, l’Organització Internacional de les Migracions o l’Institut de Drets Humans i Negocis.

Afegeix un comentari nou