AI denuncia crims de la humanitat i crims de guerra a Síria

Desenes de manifestants assassinats i centenars de ferits; arrestos, tortures i desaparicions forçades; i metges assassinats per oferir tractament d'emergència als ferits. Aquestes són algunes de les atrocitats que denuncia Amnistia Internacional a l'informe All-out repression (Repressió total) sobre la repressió a Alep, Síria, durant els darrers mesos.

Encara que els disturbis a Síria es van iniciar l'any 2011, Amnistia Internacional i d'altres organitzacions internacionals de drets humans no havien pogut dur a terme investigacions de camp, ja que el govern sirià els va prohibir l'entrada al país. La creixent gravetat de la crisi de drets humans i la negativa del govern a tolerar cap tipus de verificació externa va portar a Amnistia Internacional a prendre la decisió d'entrar al país per dur a terme investigacions de primera mà, tot i que fos sense l'autorització del govern sirià.

Entre mitjans d'abril i finals de maig de 2012, va dur a terme investigacions in situ a les províncies d'Alep i Idlib al nord-oest del país.

Ara AI ha presentat l'informe All-out repression (Repressió total) que explica els abusos comesos per les forces de seguretat i les milícies a la ciutat d'Alep a finals de maig de 2012. Dos mesos abans, el 14 de juny, aquesta mateixa organització va presentar un altre informe, Deadly reprisals (Represàlies mortals), amb les conclusions de la visita d'Amnistia Internacional a altres parts del nord de Síria.

Aquest nou informe documenta com les forces de seguretat i les milícies utilitzen habitualment foc real contra manifestants pacífics, matant i ferint manifestants i transeünts, incloent nens, i persegueixen els ferits, els metges que els tracten i els activistes de l'oposició.

 

Persecució de metges i ferits

Les forces de seguretat i els militars vigilen els hospitals i han destruït i cremat sistemàticament hospitals de campanya, centres mèdics i farmàcies a diferents ciutats i pobles. Moltes persones ferides eviten anar als hospitals, per por de ser atrapats i torturats, i confien en la xarxa de metges voluntaris, infermeres i personal de primers auxilis que presten tractament d'emergència als ferits en cases de seguretat secretes. Han d'anar canviat de lloc per no ser descoberts.

Tres estudiants que participaven en aquesta xarxa de metges van ser detinguts el 17 de juny i trobats morts una setmana més tard. Havien estat torturats i mutilats.

D'aquesta manera, un dels metges afirma a l'informe que "ser agafat amb subministraments mèdics o tractant manifestants ferits és pitjor que ser atrapat amb armes".

 

Crida a l'ONU per tal que actuï

Els casos i patrons d'abusos investigats en aquest informe, juntament amb les violacions greus i generalitzades de drets humans documentats per Amnistia Internacional en els últims 18 mesos en altres parts del país, porten aquesta organització a afirmar que les forces sirianes del govern i les milícies armades per l'Estat han estat responsables de crims de lesa humanitat i crims de guerra.

Així, AI reitera la seva crida al Consell de Seguretat de l'ONU per tal que actuï, portant el cas al Tribunal Penal Internacional per a la investigació de crims de dret internacional, i imposant un embargament d'armes a Síria, entre d'altres mesures.

Afegeix un comentari nou